Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell innan måndagens informella ministerrådsmöte i Kiev.

EU:s utrikesministrar träffas i Kiev – "historiskt"

BRYSSEL 2 oktober 2023

EU-ländernas utrikesministrar träffas i den ukrainska huvudstaden. – Detta är en historisk händelse eftersom utrikesrådet träffas utanför EU:s nuvarande gränser  för första gången någonsin, sade den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba som står värd för mötet.

Flera utrikesministrar menade att mötet skickar en viktig signal om EU:s fortsatta stöd till Ukraina.

– Alla mina kolleger kom hit med viljan att visa, uttrycka och bevisa sitt engagemang och Europeiska unionens engagemang för att fortsätta stödja er i Rysslands angreppskrig mot Ukraina, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell i ett uttalande innan mötet.

Enligt honom ska ministrarna bland annat diskutera den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs fredsplan i syfte att locka ett större internationellt stöd för den och förbereda inför nästa fredstoppmöte.

På det informella ministermötet väntas även nya pengar ur EU:s fredsfond – 500 miljoner euro – diskuteras efter att en möjlig lösning nåtts med Ungern som länge lagt in sitt veto, rapporterar Politico.

Ukrainas Kuleba väntas vilja diskutera ytterligare sanktioner mot Ryssland och understryka landets önskan om att få klartecken i slutet av året att inleda formella medlemskapsförhandlingar..

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret