Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Det polska parlamentsvalet ägde rum den 15 oktober 2023.

Valobservatörer i Polen: Utsuddad gräns mellan stat och parti

BRYSSEL 17 oktober 2023

Polska Lag och rättvisa missbrukade sin ställning som regeringsparti i söndagens parlamentsval, slår internationella observatörer fast. Statliga medier och företag stötte partiet och underminerade därmed åtskillnaden mellan stat och parti.

”[Parlamentsvalet i Polen] präglades av konkurrens och väljarna hade ett brett urval av politiska alternativ men det styrande partiet hade en klar fördel genom sitt otillbörliga inflytande över användningen av statliga resurser och de offentliga medierna.”

Så inleder de internationella valobservatörerna från bland annat OSSE och Europarådet sin preliminära rapport över söndagens parlamentsval i Polen.

Nationalkonservativa Lag och rättvisa, som regerat landet sedan 2015, använde statliga resurser för att föra fram sina budskap vilket suddade ut gränserna mellan stat och parti, anser observatörerna.

Partiet stöddes öppet av statlig tv och radio där nästan alla undersökta inslag om dem var positiva medan inslagen om oppositionen var negativa i 80 procent av fallen.

”Public service främjade tydligt det styrande partiet och dess politik samtidigt som de visade öppen fientlighet mot oppositionen och framställde den mest framträdande oppositionsledaren [Donald Tusk] som ett hot mot den nationella säkerheten”, skriver rapportförfattarna.

Flera oppositionspolitiker rapporterade även att de stötte på hinder när de försökte sätta in valreklam i lantsortstidningar som tidigare köpts upp av det statliga energibolaget Orlen.

Lag och rättvisa kritiseras i rapporten för att ha lanserat ett antal betydande satsningar på trygghet under eller strax innan valkampanjen.

Valkampanjen karaktäriserades av intolerant, främlingsfientlig och kvinnofientlig retorik, inte minst från Lag och rättvisa och högernationalistiska Konfederationen, enligt rapporten.

Samtidig folkomröstning

Bara två månader innan parlamentsvalet drev det Lag och rättvisa-dominerade parlamentet att det samtidigt skulle hållas en folkomröstning om fyra frågor. Det var första gången Polen höll en folkomröstning samtidigt som ett parlamentsval. De fyra frågor var alla sådana som partiet drivit: stoppa invandring från Mellanöstern och Afrika, ta bort ett staket mot Belarus, sälja statliga tillgångar till utlänningar och höja pensionsålder (se faktaruta).

De flesta valobservatörer ansåg att folkomröstningen utformats i syfte att förstärka Lag och rättvisas valkampanj. Oppositionen manade till bojkott och valdeltagandet i folkröstningen nådde inte minimigränsen på minst 50 procents valdeltagande.

I den enda valdebatten i statliga TVP hade fyra av de sex debattfrågorna anknytning till de fyra frågorna i folkomröstningen.

Valresultatet klart: oppositionen störst

Trots den fördel som regeringspartiet Lag och rättvisa anskaffat sig bekräftar nu det slutliga valresultatet att det inte kommer att kunna samla en majoritet. Efter att alla röster räknats av den polska valmyndigheten står det klart att de tre oppositionella partikoalitionerna har en tydlig majoritet av de 460 platserna i underhuset sejmen: 248 motsvarande 54 procent.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret