Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra presenterar 2040-målet i EU-parlamentet.

EU-kommissionen rekommenderar: minska klimatutsläppen med 90 procent

BRYSSEL 6 februari 2024

EU-kommissionen avfyrar startskottet för en dialog om hur EU ska nå sina klimatmål. Till 2040 vill kommissionen se en minskning av klimatgaser i atmosfären med 90 procent. 

EU-har redan två lagstadgade klimatmål: ett för 2030 och ett för 2050 då unionen ska bli klimatneutral. I dag tisdag lanserar EU-kommissionen sin analys för ett delmål till 2040.

– Vi rekommenderar att 2040-målet ska bli en utsläppsminskning med 90 procent, sade EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra i en debatt med EU-parlamentariker.

En 90-procentig minskning till 2040 jämfört med basåret 1990 är en nettominskning – alltså skillnaden mellan klimatutsläpp och inlagring av koldioxid.

Analysen, som inte innehåller några skarpa förslag, är startskottet för vad kommissionen vill ska bli en dialog med invånare, företag, investerare och andra inför att den kommissionen som tar vid efter EU-valet lägger fram lagförslag för parlamentet och medlemsländerna att enas om.

– Och 2040 känns långt borta, men ju tidigare vi börjar planera, desto tidigare börjar vi arbeta mot det, desto bättre rustade kommer vi att vara för att fortsätta och i slutändan avsluta denna resa.

I sin analys pekar kommissionen på att en förlängning av nuvarande lagstiftning till 2040 skulle resultera i en minskning med 88 procent. Ett viktigt fokus blir att se till att ingen drabbas orättvist i omställningen.

"Rättvisa, solidaritet och socialpolitik måste även fortsättningsvis stå i centrum för omställningen", heter det.

Kommissionen lovade även att lansera en arbetsgrupp med uppgift att övertyga länder utanför unionen att införa EU:s framgångsrika system med handel av utsläppsrätter.

EU-parlamentet tycker till

Peter Liese, tysk ledamot från konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP, välkomnade att tisdagens lansering är början på en dialog snarare än skarpa lagförslag.

– Jag skulle vilja gratulera dem eftersom kommissionen nu inleder en dialog, sade Liese som underströk vikten av att fokusera på att få med länder utanför unionen på klimattåget och att se till att de ingen förlorar på omställningen.

Han sade dock inget om huruvida EPP-gruppen ställer sig bakom målsättningen eller ej.

Socialdemokratiska S&D:s Mohammed Chahim pekade på att 90-procentsmålet inte ligger så långt ifrån en fortsättning på nuvarande klimatåtgärder och att detta skapar förutsättningar för förutsägbarhet.

– Låt oss inte låtsas att vi är riktigt ambitiösa här. Jag tror att denna ambition kommer att leda till stabilitet och det är vad näringslivet efterlyser, sade Chahim.

Även den liberala partigruppen RE välkomnade kommissionens målsättning.

Den gröna partigruppens Bas Eickhout pekade på att Europeiska klimatrådet rekommenderat en minskning på 90–95 procent men ställde sig bakom målet.

– 90 procent ligger på den lägre skalan men vi känner till svårigheterna så vi kan välkomna 90 procent, sade Eickhout.

Han kritiserade dock att kommissionens 2040-mål för att vara alltför beroende på att koldioxid inlagras i kolsänkor som enligt tisdagens analys kan uppgå till 400 miljoner ton koldioxid.

– 400 miljoner ton koldioxid [är mer än vad] kolinlagringslobbyns beräkning på 300 miljoner. Så ni överträffar dem, sade Eickhout.

Ledamöter från de två ytterhögergrupperna ID och ECR kritiserade kommissionens 2040-mål.

– Lantbrukare gör uppror i Europa och kommissionen kommer med ytterligare orealistiska ambitioner. Men huvudfrågan i klimatplanen för 2040 ligger någon annanstans, det är försöken att tvinga människor att ha en annan livsstil för att begränsa deras valfrihet, sade den tjeckiske parlamentarikern Alexandr Vondra från nationalkonservativa ECR-gruppen.

Mer om klimatanalysen

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret