Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Heléne Fritzon, Socialdemokraternas topp-kandidat i EU-valet, vill att EU-länderna på nationell nivå försöker bli mer jämställda.

EU-kandidat Heléne Fritzon (S): Ingen välfärdsstat på EU-nivå

BRYSSEL 8 april 2024

Socialdemokraten Heléne Fritzon går till val på att skapa ett mer socialt hållbart och jämställt EU – men reformerna vill hon göra på nationell nivå.

– Vi ska ju inte bygga en välfärdsstat på EU-nivå, säger Heléne Fritzon.

Det är bara drygt två månader kvar till EU-valet när Europaportalen möter Socialdemokraternas toppnamn, Heléne Fritzon, i Europaparlamentet i Bryssel.

Socialdemokraterna har, enligt Europaportalens undersökning, röstat i linje med sin partigrupp, S&D,  i 94 procent av Europaparlamentets slutomröstningarna. Det gör dem till en av de mest grupplojala bland de svenska partierna. Men det finns en viktig fråga, kanske särskilt för arbetarpartiet Socialdemokraterna, där de inte är eniga med sin parlamentsgrupp: Arbetsmarknaden.

 – [Det viktigaste med] arbetsmarknadspolitiken, för mig som socialdemokrat, är att den ska skötas i Sverige och den ska skötas av parterna, säger Fritzon.

Det håller de flesta andra S&D-ledamöter inte med om, eftersom den svenska modellen där arbetstagare och arbetsgivare självständigt gör upp om arbetsvillkor, inte finns i de flesta länder. Den vanligaste modellen i EU-länder är att politiker med eller utan arbetsmarknadens parter beslutar om villkoren på arbetsmarknaden. Detta sätter svenska socialdemokrater i en position där de flera gånger hamnat i minoritet.

För Heléne Fritzon är EU-beslutet om minimilöner  det sämsta som fattats under den här mandatperioden.

 – Det var faktiskt en attack mot hela den svenska modellen. EU ska inte peta i det.

Socialdemokraterna har av samma anledning varit emot plattfromsdirektivet som ska se till så att flera miljoner gig-arbetare i EU får de rättigheter som kommer med att vara arbetstagare.

 – Vi bedömer att det stjälper än vad det hjälper. Det betyder inte att vi inte ser dessa matbud på moped och cykel som har jättetaskiga villkor, med det måste man [lösa] med de nationella modellerna.

Ungefär hälften av hennes arbetstid går till att vara en av partigruppen S&D:s vice ordförande där hon ansvarar för gruppens politik inom frågor som rör jämställdhet, barn och unga och relationen med fackliga organisationer. Jämställdhet är en av hennes hjärtefrågor.

 – Om vi inte höjer ambitionerna, om vi bara gör det vi gör nu, då tar det 60 år innan vi har ett jämställt Europa. Jag har barnbarn som går i skolan, ska de vänta ett helt yrkesliv innan de får leva i ett jämställt Europa? Det här är jätteviktigt, säger hon.

Trots det blir det svårt när hon ska nämna någon konkret jämställdhetsreform som hon vill se under nästa mandatperiod.

 – Jag tycker ju att det är viktigt att vi jobbar för ett Europa där man ser att: om vi ska klara det här uppdraget, då måste man ha ett välfärdssystem. Men det ska byggas nationellt.

Ett konkret förslag på EU-nivå är ändå att hon vill att aborträtten skrivs in som en del av fördraget.

Vilken är den nästa stora sociala frågan som du tycker att EU bör engagera sig i?

 – Det är ju hur brett man säger att de sociala frågorna är? Sociallagstiftningen är ju också en nationell kompetens.

S&D säger att de vill se ett “socialt Europa”, det är det jag syftar på.

– Vi vill ha en välfärdsmodell som innebär att när vi tar på oss ett ansvar för att alla människor har en rättvis chans. Däremot tycker ju inte jag, som svensk socialdemokrat, att vi ska reglera det på EU-nivå. Vi ska ju inte bygga en välfärdsstat på EU-nivå, nej. 

Under denna mandatperiod har Heléne Fritzon och Socialdemokraterna lämnat sin vanliga position, att undvika lagstiftning för att parterna ska göra upp själv, i en social fråga: Att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män i EU genom en lag som kräver att företag i EU ger mer insyn om de anställdas löneinformation.

 – Vi var lite tveksamma där för det är egentligen också upp till parterna. Men vi konstaterade att för lite görs och där behöver vi verktyg på alla nivåer som synliggör löneskillnader mellan män och kvinnor, säger Heléne Fritzon. Hon lägger till: Det är ju bedrövligt att vi har så stora löneskillnader mellan kvinnor och män. 

Två frågor som Heléne Fritzon tycker ska ligga på EU-nivå är klimatfrågan, där hon vill ha en ambitiös lagstiftning eftersom hon inte tycker att Sveriges regering tar frågan på allvar, och stödet till Ukraina.

 – Det allra viktigaste vi har gjort [den här mandatperioden] är att vi sedan kriget i Ukraina började har stått enade tillsammans och väldigt snabbt och agerat. Och samtidigt har vi placerat oss globalt som den kontinent som ska bli den första klimatneutrala kontinenten i världen. Där går EU före.

När EU-lagar ska förhandlas i Europaparlamentet utses alltid en huvudförhandlare, en så kallad rapportör. Det är en politiskt tung uppgift som kan ge politikern stort inflytande. Bland svenskarna har till exempel Tomas Tobé (M) varit det fem gånger, Karin Karlsbro (L) fyra, Alice Bah Kuhnke tre (MP) och Malin Björk (V) två. 

Heléne Fritzon har aldrig varit huvudförhandlare. 

 – Jag är vice ordförande i den socialdemokratiska gruppen. Så där har jag lagt mycket av min tid. De som känner mig politiskt skulle nog säga att jag är den här gråsossen som jobbar hårt. Så det ska man aldrig tveka på. 

Heléne Fritzon och socialdemokraterna för inte en öppen redovisning av de så kallade kontorspengarna, hon väljer att redovisa det internt inom partiet och ger inte media någon insyn i vad de drygt 50 000 skattefria kronorna per månad lagts på.

Snabbfrågor och personfakta:

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret