Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte på måndagen ukrainska Kiev.

Natochefen varnar: Försenat stöd på liv och död

BRYSSEL 29 april 2024

Natoländerna har inte levererat vad de lovat till Ukraina, slår försvarsalliansens chef Jens Stoltenberg fast. – Detta har fått allvarliga följder på slagfältet. Det handlar om liv och död, säger han.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte på måndagen Kiev och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Norrmannen kritiserade medlemsländerna för att de inte levt upp till sina löften till Ukraina. Han pekade ut USA som under flera månader sjabblat om ett stödpaket till Ukraina och EU-länder som inte levererat utlovad ammunition.

– Natoallierade har inte levererat det de lovat. Detta har fått allvarliga följder på slagfältet. Det innebär att få ryska missiler och drönare har oskadliggjorts oOch Ryssland har kunnat avancera vidare längs fronten, sade Stoltenberg.

Han tillade att det är Ukraina som betalar priset för förseningarna.

– Vi måste vara ärliga och att vi måste inse att när vi inte levererar, när vi försenar leveranser, så handlar det om liv och död, sade Stoltenberg som tillade att mer stöd nu är på väg i och med att det amerikanska stödpaketet fått klartecken och Storbritannien nyligen lanserat sitt största stödpaket hittills.

Inte tillräcklig politisk vilja för Ukraina i Nato

Jens Stoltenberg upprepade tidigare uttalanden om att Ukraina en dag kommer att gå med i Nato men att det till Natotoppmötet i sommar inte väntas finnas tillräckligt stöd – alla ny medlemmar i försvarsalliansen måste godkännas med enhällighet.

– Jag förväntar mig inte att vi kommer att ha en sådan uppgörelse till toppmötet i juli, men jag hoppas verkligen att vi kan visa att vi för Ukraina närmare ett medlemskap och att det så snart som möjligt bli möjligt att få Ukraina som medlem, sade Jen Stoltenberg.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret