Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentets talman Roberta Metsola har tidigare varnat för utländska påverkanskampanjer inför EU-valet i juni. Arkivbild.

Ryssland misstänks ha mutat politiker i EU

BRYSSEL 4 april 2024

Högerextrema EU-parlamentariker och nationella politiker misstänks ha tagit emot pengar för att driva rysk propaganda. Det framgår av ett avslöjande från belgiska, polska  och tjeckiska underrättelsetjänster. 

Belgiska och tjeckiska underrättelsetjänster avslöjade i förra veckan en stor rysk påverkanskampanj som ska omfatta EU-parlamentariker från sex medlemsländer.

– Ryssland har kontaktat EU-parlamentariker men även betalt för främjandet av rysk propaganda. Det handlar alltså inte om oskyldiga människor på sociala medier utan parlamentsledamöter som får pengar, sade den belgiske premiärministern Alexander De Croo under en debatt i landets parlament på onsdagen i förra veckan.

– Det finns påtryckningar utifrån och samarbete inifrån, även i vårt land, i de högsta skikten av våra demokratiska institutioner, sade De Croo.

Tjeckiens premiärminister Petr Fiala meddelade dagen innan att man inför sanktioner mot tre subjekt; en juridisk och två fysiska personer.

"Vi har slagit mot på ett pro-ryskt nätverk som försökte utveckla en påverkansoperation i vårt land med allvarliga konsekvenser för Tjeckiens och EU:s säkerhet. Gruppens verksamhet sträcker sig bortom Tjeckien, bland annat i Europaparlamentet", enligt Fiala.

Sanktionerna gäller sajten Voice of Europe som enligt Tjeckien är en del av den ryska påverkansoperationen och den ukrainske oligarken Viktor Medvedtjuk som är allierad med den ryske diktatorn Vladimir Putin. Den tredje som sätts på sanktionslistan är Artiom Martjevskyj, en nära allierad med Medvedtjuk.

Enligt tjeckiska Deník N, som tillsammans med tyska Der Spiegel ligger bakom flera avslöjanden i affären, har högerextrema politiker från Tyskland, Frankrike, Polen, Belgien, Ungern och Nederländerna fått pengar av Voice of Europe för att påverka EU-valet. I Polen har myndigheter gjort tillslag som en del av undersökningen och beslagtagit tiotusentals dollar och euro.

"Åtgärder som syftar till att organisera proryska initiativ och mediekampanjer i EU-länder har dokumenterats", heter det i ett uttalande från Polens interna säkerhetsbyrå ABW.

Enligt säkerhetsbyråns talesperson Jacek Dobrzyński var nätverkets syfte att "genomföra Kremls utrikespolitiska mål, inklusive att försvaga Polens ställning på världsarenan, misskreditera Ukraina samt bilden av EU:s institutioner", rapporterar Deutsche Welle.

En av dem som misstänks att ha tagit emot ryska pengar är Petr Bystroň, ledamot i det tyska parlamentet för högernationalistiska AfD och som är kandidat för partiet i EU-valet. Han har enligt Der Spiegel förbjudits av partiledningen att göra några framträdanden och ska senast på torsdag eftermiddag förklara sig.

I Nederländerna misstänks enligt public service-kanalen NOS Thierry Baudet, partiledare för nationalkonservativa Forum för demokrati och partiets EU-parlamentariker Marcel de Graaff ha kopplingar till den ryska påverkanskampanjen.

Krav på debatt i EU-parlamentet

Från de liberala och gröna partigrupperna i EU-parlamentet har kommit krav på att frågan ska diskuteras vid parlamentets möte i nästa veckan. 

Det är inte första gången det göras anklagelser om att EU-parlamentariker tagit emot pengar för att gå utländska intressens ärenden. I slutet av 2022 avslöjade belgisk polis att EU-parlamentariker och deras medarbetare tagit emot pengar från Qatar och Marocko för att propagera deras linje i olika frågor.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret