Rysk olja: Slovakien och Ungern får kalla handen av EU-kommissionen
BRYSSEL 2 augusti 2024EU-kommissionen avvisar Ungerns och Slovakiens begäran om hjälp efter att Ukraina infört sanktioner på ryska oljeleveranser till de båda länderna.
I slutet av juni införde Ukraina sanktioner mot det ryska oljebolaget Lukoils oljetransporter genom landet vidare till Ungern och Slovakien. De två länderna – som tillhör de mest kritiska i EU mot unionens åtgärder mot Ryssland – oroades för omedelbar energibrist och bad då kommissionen om hjälp och om att få hålla "brådskande samråd" för att lösa tvisten.
Nu har EU-kommissionens första offentliga reaktion på den ungersk-slovakiska begäran kommit efter en initial analys av situationen för juli månad.
– Kommissionen har preliminärt dragit slutsatsen att brådskande samråd inte verkar vara berättigade eftersom det inte finns någon indikation i nuläget på någon omedelbar risk för försörjningstryggheten, sade Adalbert Jahnz, en talesperson för EU-kommissionen i går torsdag.
Enligt talesperson har den råolja från Lukoil som tidigare gick till Ungern och Slovakien ersatts av råolja från andra företag. Han pekade även ut alternativa importvägar såsom Janaf-oljeledningen via den kroatiska kusten som har tillräcklig kapacitet för de två länderna.
Kommissionen har istället bett Ungern och Slovakien om att skicka in bevis på att oljan till dem faktiskt har stoppats.
Även Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal tillbakavisar att Ungern och Slovakien skulle ha drabbats av sanktionerna mot Lukoil.
"[Ukrainas sanktioner] utgör inget hot mot Slovakiens och Europas energisäkerhet i allmänhet, så det är inte aktuellt att upphäva dem", Sjmyhal.
Slovakiens premiärminister Robert Fico hotade tidigare i veckan att strypa landets export av diesel till Ukraina, . Tillsammans med Ungern tillhandahåller Slovakien runt en tiondel av Ukrainas diesel.
Den ukrainska premiärministern Sjmyhal kallade detta "utpressning" och "hotelser".
"Att hota Ukraina, som försvarar sig mot en angripare, så att terroriststaten [Ryssland] kan fortsätta att göra sina blodiga vinster är en tvivelaktig väg att gå", Denys Sjmyhal.
Från Ungern kommer kritik mot EU-kommissionens beslut som landets utrikesminister Péter Szijjártó för "skandal". Han anser att Ukraina kan agera mot varje EU-land, "i synnerhet dem som är för fred och mot vapenleveranser" med syftning på de två länderna. Szijjártó gick även till attack mot EU-landet Kroatien och kallade det "ett opålitligt transitland" för råolja. Den ungerske ministern ska även ha anklagat "Bryssel" för att ha legat bakom sanktionerna mot Lukoils olja och inte Ukraina.
Vice ordförande i EU-kommissionen Valdis Dombrovskis säger till