Viktigast i veckan: Ovisst om klimatmål – Sverige utan välfärdsmedalj
STOCKHOLM 31 augusti 2024Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.
Den svenska regeringen fick i veckan utstå mycket kritik från både opposition och experter, inklusive regeringens egen klimatutredare, efter att de på tisdagen meddelat att Sverige, bland annat genom en mindre ökning av reduktionsplikten, skulle nå sitt EU-mål att halvera växthusgasutsläppen till 2030. De föreslagna åtgärderna var långt ifrån tillräckliga menade kritikerna.
När Europaportalen frågade efter beläggen sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) att regeringskansliet “har räknat på detta”.
I dag lördag framkom i en ekointervju med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att kanske den viktigaste anledningen till att regeringen kan klara målet är att de ska använda den förra regeringens överskott (som den högre reduktionsplikten skapade) i sin redovisning av minskade utsläpp till EU, detta nämndes inte på tisdagen. Hur det går för svensk kolinlagring i skog och mark, det andra stora EU-målet, är fortsatt ovisst.
Europaportalens sammanställning visar att fyra EU-länder gör bättre ifrån sig på 17 välfärds- och arbetsmarknadsområden än Sverige. Sverige får toppbetyg för hög sysselsättningsgrad och vuxenutbildning och underbetyg i hög arbetslöshet och stora skillnader i inkomster mellan hög- och låginkomsttagare.
Ukraina och Ryssland fortsätter att bekämpa varandra vid två fronter samtidigt som Belarus samlar styrkor nära den ukrainska gränsen. I veckan sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han tar med sig en fredsplan när han besöker USA och FN:s generalförsamlings öppnande i september.
Det kan också noteras:
… att den tydliga minskningen av inflationen för euroländerna i augusti kan bana väg för halverad ränta i Sverige i slutet på 2025,
… att Uppsala och Umeå har EU:s renaste luft i jämförelse med 372 städer i EU. Även Stockholm och Norrköping hamnar högt i tabellen.
…att Sverige, enligt finansminister Svantesson, snart ska lämna in ansökan till Bryssel så att Sverige kan ta hem de öronmärkta och rekordhöga EU-bidragen på 40 miljarder kronor.