Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Reaktionerna på Mario Draghis konkurrenskraftsrapport är många och mestadels positiva.

Blandade reaktioner på Draghis rapport om EU:s konkurrenskraft

BRYSSEL 10 september 2024

Mario Draghis stora rapport om hur EU ska stärka sin globala konkurrenskraft har mötts av blandade reaktioner från olika politiska läger och intresseorganisationer. Från partigrupperna i EU-parlamentet är dock responsen överlag positiv.

På måndagen presenterade Mario Draghi, tidigare chef för Europeiska centralbanken och italiensk teknokratisk premiärminister, sin digra rapport om hur EU:s ekonomi ska bli mer konkurrenskraftig och därmed växa mer än den gjort de senaste åren. Rapporten har varit efterfrågad och många har reagerat på dess innehåll som i korthet går ut på att öka innovationstakten, få ned energipriserna och stärka EU:s oberoende och säkerhet.

Medan vissa välkomnar rapportens ambitioner att öka investeringar och stärka EU:s position, varnar andra för risker med avreglering för miljö och invånare.

Positiva röster ser möjligheter

Liberala RE-gruppen i EU-parlamentet kallar rapporten för en "väckarklocka för Europa" och välkomnar flera av förslagen såsom att skynda på den digitala omställningen, se klimatomställningen som en källa till tillväxt och minska hindren på den inre marknaden.

– Våra företag ropar efter en mer konkurrenskraftig miljö, investeringar i infrastruktur och ett starkare fokus på strategisk autonomi. Vi måste kickstarta den europeiska konkurrenskraften och det finns ingen tid att förlora, sade partigruppens ordförande, fransyskan Valérie Hayer.

Även den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen ser positivt på rapporten.

– Draghi-rapporten vill med rätta skifta vårt fokus till innovation och välståndsskapande. Vi måste på allvar minska regelbördan för europeiska företag, sade den tyske EU-parlamentarikern Andreas Schwab, EPP-gruppens talesperson för den inre marknaden.

Handelskammaren Eurochambres välkomnar rapportens diagnos av hinder för konkurrenskraften, som regelbördor, fragmentering av den inre marknaden och höga energikostnader. Organisationens ordförande Vladimír Dlouhý kommenterar:

– Mario Draghi identifierar några pragmatiska, substantiella lösningar som kan implementeras snabbt.

Den gröna partigruppen välkomnar rapportens erkännande av att konkurrenskraft och minskade koldioxidutsläpp "är två sidor av samma mynt". Den förespråkar även idén om att medlemsländerna gemensamt ska låna upp pengar för de investeringar som krävs – upp till 800 miljarder euro per år enligt Draghis beräkningar.

– EU måste ha egna resurser för att öka finansieringen på EU-nivå och harmonisera skattepolitiken mellan medlemsländerna för att stoppa kapplöpningen mot botten som bara skadar staternas finanser, sade Bas Eickhout, en nederländare som är en av gruppens två ordförande.

Socialdemokraterna ser både möjligheter och utmaningar

Socialdemokratiska S&D-gruppen ser rapporten som en bra utgångspunkt för att definiera utmaningarna, men betonade att konkurrenskraft måste komma alla till del.

– Vi är glada att se några av S&D-gruppens prioriteringar i rapporten, som avkarbonisering av EU:s ekonomi och behovet av en grön industriell strategi. Vi förväntar oss att den sociala modellen ska utgöra kärnan i EU:s politiska beslutsfattande och omsättas i konkret lagstiftning. Konkurrenskraft bör gynna alla och grundas på välbefinnande och sociala framsteg, sade S&D-gruppens spanska ordförande Iratxe García.

Varningar från vänster och miljörörelsen

Vänstergruppen i EU-parlamentet är betydligt mer kritisk och varnar för en "kapplöpning mot botten" för arbetstagare och miljö.

– Draghis strävan mot mer liberalisering, avreglering och incitament för den privata sektorn signalerar mer av samma föråldrade EU-ekonomiska dogm som har misslyckats för både människor och planeten i årtionden, sade franska Manon Aubry, en av gruppens ordförande.

Miljöorganisationen CAN Europe uppmanar europeiska ledare att fokusera på en grön industripolitik som skapar en långsiktigt hållbar ekonomi och miljö. Chiara Martinelli, chef på CAN Europe, sade:

– Den bästa vägen att överleva denna "existentiella utmaning", som Draghi själv beskrev det, är genom en grön industripolitik som stimulerar produktion av netto-noll-teknologier, avslutar vårt beroende av fossila bränslen genom en övergång till 100 procent förnybara energikällor och minskar vår materialefterfrågan.

Oro för konsumenternas intressen

Konsumentorganisationen BEUC ser positivt på rapportens förslag om att sänka energipriser för konsumenter, men varnar för att konsolidering av vissa sektorer som telekom kan leda till högre priser.

– Strävan efter mer konkurrenskraftiga företag bör aldrig ske på bekostnad av konkurrensen. Det är inte genom att öka stora företags makt som företag blir mer konkurrenskraftiga på den globala scenen, sade BEUC:s generaldirektör Agustín Reyna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret