Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Bekämpa gränsöverskridande brottslighet är en av Moderaternas prioriteringar i EU. Arkivbild.

Debatt: Moderaterna prioriterar ett tryggt och säkert EU

Tomas Tobé (M) 16 september 2024

Årets Europaval ligger bakom oss, en ny mandatperiod har dragit i gång i Europaparlamentet och arbetet pågår med att få en ny EU-kommission på plats. Det finns mycket att ta tag i. För Moderaterna handlar det om att öka EU:s brottsbekämpande insatser, fortsätta få ordning på migrationspolitiken och stärka EU:s konkurrenskraft på riktigt. Samtidigt är den enskilt viktigaste frågan att fortsätta stödja Ukraina. Det skriver Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé (M).

Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina hotar hela Europas säkerhet och kräver att EU håller ihop.

Moderaterna vill därför att vi fortsätter rusta vår försvarsförmåga, öka produktionen av vapen och ammunition samt stödja Ukraina såväl militärt som civilt och finansiellt för att förhindra Putins styrkor från att avancera. 

Samtidigt har EU fler frågor som måste hanteras. Inte minst EU:s inre säkerhet och tryggheten för medborgare runt om i Europa.

I Sverige är vi tyvärr smärtsamt medvetna om vad en skenande kriminalitet och blodiga gängkrig gör med ett samhälle. Oskyldiga drabbas och samhällskontraktet hotas. Brottsligheten, skjutningarna och sprängningarna måste få ett slut.

Då kriminaliteten är allt mer gränsöverskridande räcker det inte med vad vi gör i varje enskilt land. Vi moderater menar därför att det även behövs insatser på europeisk nivå och mer av samarbete om vi ska klara att bekämpa brottsligheten.

Ett av våra främsta vallöften var därför att det bör införas en europeisk specialpolis, det vill säga att göra EU:s befintliga polismyndighet Europol till en riktigt operationell polis.

Att EU-kommissionens omvalda ordförande Ursula von der Leyen nu – efter påtryckningar från Moderaterna – gjort en utfästelse om att detta kommer att genomföras är därför ytterst välkommet och viktigt. Sverige och EU ska bli tryggt igen. 

Tidigare i våras lyckades EU äntligen bryta det politiska dödläge som präglat migrationspolitiken under många år, när den så kallade migrationspakten antogs. Nu är det viktiga att pakten genomförs, vilket kommer minska migrationen till Europa. Samtidigt behöver arbetet med migrationsfrågan fortsätta; återvändandet måste öka kraftigt och EU behöver sluta fler avtal med migranters ursprungsländer.

Under det svenska EU-ordförandeskapet riktades ljuset mot behoven av att stärka EU:s konkurrenskraft, så att vi inte fortsätter halka efter Kina och USA. Här behövs ett nytt fokus, bort från subventioner och statsstöd och i stället gå fram med fler frihandelsavtal, regelförenklingar och mindre byråkrati. Åtagandet att all ny lagstiftning ska utvärderas mot hur den påverkar konkurrenskraften måste uppfyllas.

När en ny mandatperiod nu tar vid är vårt löfte till svenska folket att fortsätta hålla ihop Europa i stödet för Ukrainas frihet, gemensamt bekämpa de kriminella nätverken, ta tillbaka kontrollen över invandringen från smugglarna samt öka tryggheten och stärka konkurrenskraften.

Tomas Tobé (M)
Europaparlamentariker

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret