Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gemensamma uppköp av försvarsmateriel väntas bli en viktig del av EU:s försvarspolitik. Arkivbild.

Ny era för försvar och utrikespolitik i EU

BRYSSEL 30 september 2024

Under nästa EU-kommission ska en ny europeisk försvarsunionen tas fram och det första förslaget lovas redan inom hundra dagar. Man vill samtidigt se en större enighet i EU:s gemensamma utrikespolitik och fortsatt fokus på utvidgningen av unionen.

Inför sina uppdrag som EU-kommissionärer har de 26 kandidaterna fått varsitt uppdragsbrev som beskriver vad de ska arbeta med de kommande fem åren. Europaportalen har läst dem och presenterar i en miniserie de viktigaste initiativen på en rad områden. I dag handlar det bland annat om utrikespolitik, säkerhet och försvar.

EU-kommissionen vill att EU-länderna ska bli mer enade i den gemensamma utrikespolitiken, med fokus på att stödja Ukraina och förbättra samarbetet med viktiga partners som USA och afrikanska länder.

När det gäller försvar planerar kommissionen att skapa en europeisk försvarsunion och investera mer i gemensam militär utrustning. De vill också fortsätta utvidgningen av EU, men betonar att nya länder ska uppfylla alla krav innan de kan gå med.

Säkerhet är en annan viktig fråga, där EU vill förbättra samarbetet mellan polis och rättsväsende för att bekämpa organiserad brottslighet och terrorism. Kommissionen planerar också att stärka EU:s förmåga att hantera kriser genom bättre beredskap och samordning mellan medlemsländerna.

EU:s utrikespolitik

Ursula von der Leyen menar att världen numera befinner sig i en "era av geostrategiska rivaliteter". Hon föreslår därför att EU ska bli mer strategiskt, bestämt och enat i sin utrikespolitik. EU ska stärka sin förmåga att agera i världen och fördjupa samarbeten som gynnar alla parter. Stödet till Ukraina ska fortsätta så länge som det behövs. Samarbetet med likasinnade länder, särskilt inom G7 och med USA, ska stärkas. EU vill också förbättra relationerna med Storbritannien och utveckla nya strategier för Mellanöstern och Afrika. Dessutom vill EU bli bättre på att fatta snabba beslut i utrikespolitiska frågor genom att minska användandet av vetot och se till att det finns en tydlig koppling mellan EU:s inre och yttre politik i frågor som klimat, energi och mat.

Försvarspolitik

Ursula von der Leyen vill skapa en "verklig europeisk försvarsunion". EU måste enligt henne spendera mera, bättre och europeiskt. Inom de första hundra dagarna från det att de nya kommissionen kommit på plats ska en så kallad vitbok om framtiden för europeiskt försvar tas fram. Den ska ge en övergripande bild av Europas framtida försvarsbehov och hur dessa ska mötas, med fokus på gemensamma investeringar och beredskap för olika scenarier. Den ska också syfta till att skapa en gemensam förståelse och vision för försvaret bland olika aktörer i EU.

Utvidgning

EU vill fortsätta att ta in nya länder som medlemmar, men det ska ske på “ett rättvist sätt” där varje land bedöms utifrån sina egna framsteg. De vill hjälpa länder som vill gå med i EU att genomföra viktiga förändringar, särskilt när det gäller grundläggande principer och rättsstatens principer. EU planerar också att gradvis låta dessa länder delta mer i EU:s arbete innan de blir fullvärdiga medlemmar. Det är viktigt för EU att både medborgare i nuvarande EU-länder och i de länder som vill gå med förstår fördelarna med utvidgningen.

Säkerhet

Kommissionen avser ta fram en ny plan för att hantera inre säkerhetsproblem både online och offline. EU vill förbättra samarbetet mellan polis och domstolar i olika länder och göra Europol till en mer praktisk polismyndighet. Kommissionen planerar att kämpa hårdare mot organiserad brottslighet, droghandel och terrorism. Dessutom vill EU skydda barn bättre mot övergrepp på nätet och i verkligheten samt se till att viktig infrastruktur – både fysisk och digital – är säker mot attacker.

Krishantering och beredskap

EU vill bli bättre på att hantera kriser genom att förbereda sig mer i förväg. Kommissionen planerar att öva mer på krishantering och förbättra sitt centrum som samordnar hjälpinsatser. EU vill också ha bättre verktyg och utrustning för att hjälpa till vid katastrofer, och de vill samarbeta mer med andra länder om detta. Dessutom vill de lära medborgarna mer om risker och hur man hanterar kriser.

Ur uppdragsbreven

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret