Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen väntas nästa år komma med sitt förslag på nästa flerårsbudget för unionen. Arkivbild.

von der Leyens plan: Mycket tuffare villkor för EU-bidrag

BRYSSEL 7 oktober 2024

I ett läckt internt dokument avslöjas EU-kommissionens planer på att radikalt omforma unionens flerårsbudget. Förslaget innebär skärpta krav på medlemsländerna för att få del av EU:s stöd, med målet att driva igenom reformer och omprioritera från jordbruksstöd till nya fokusområden som försvar och industripolitik. Det nya upplägget väntas möta hård debatt när budgetförhandlingarna inleds nästa år.

Nästa år väntas EU-kommissionen lägga fram sitt förslag på hur unionens flerårsbudget, som sträcker sig från 2028 till 2034, ska utformas. Som Europaportalen tidigare återgett har den väntade budgetkommissionären, polacken Piotr Serafin, fått i uppdrag att se till att de stöd som betalas ut från EU-budgeten "ska länkas till reformer" i medlemsländerna.

I ett internt dokument som Politico läst stakar kommissionen ut hur detta ska kunna gå till. Den viktigaste delen är att Bryssel kommer att införa mycket strängare villkor än i tidigare budgetar för att medlemsländerna ska kunna få EU-stöden, skriver tidningen.

Dagens cirka 530 olika program i EU-budgeten ska enligt dokumentet läggas i en nationell pott för varje medlemsland. För att få EU-pengar till allt från jordbruksstöd till subventionerade bostäder måste medlemsländerna utföra vissa reformer som bland annat att öka jämställdheten eller främja ekologiskt jordbruk.

Ett syfte är även att gå från dagens subventioner till jordbruket till att satsa mer på aktuella prioriteringar såsom försvar och industripolitik. Från svenskt håll har det alltid funnits ett krav på att minska EU:s jordbruksstöd som utgör ungefär en tredjedel av unionens budget.

Flera av dagens EU-fonder föreslås vidare slås samman till en ny europeisk konkurrenskraftsfond.

Den nuvarande flerårsbudgeten, för åren 2021–2027, uppgår till 1 074,3 miljarder euro. Förhandlingar om pengar och därmed EU-budgeten tillhör de tuffaste i EU-sammanhang där varje enskilt medlemsland har vetorätt.


 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret