Debatt: Svenska bruksorter drabbas hårt om klimatlöften sviks
Sofie Eriksson (S) 30 oktober 2024Det finns krafter som vill motverka klimatomställningen. Att sänka klimatambitionerna vore förödande för både vår industri och vår framtid. Svenska företag har redan investerat i omställningen baserat på politiska löften om långsiktiga spelregler. Att svika dessa löften skulle slå hårt mot både företag och arbetstagare inte minst i bruksorter. Det skriver Europaparlamentariker Sofie Eriksson (S).
Som socialdemokratisk EU-parlamentariker vill jag ge bruksorterna en röst och en central roll i Europas gröna omställning. Industrisamhällen som byggt upp vår välfärd och som är högst delaktiga i att forma den gröna omställningen får inte lämnas efter och måste också få ta del av den hållbara framtiden – genom en rättvis omställning där ingen lämnas efter.
Jag kommer från platser där människor arbetar hårt och är stolta över vad de producerar. Industrisamhällen som varit avgörande för att bygga upp vår gemensamma välfärd. Som representant för Sverige i Europaparlamentet har jag med mig erfarenheter och perspektiv från hemtrakterna i Sandviken och Grängesberg i Ludvika kommun. Orter som har format min syn på rättvisa och solidaritet. Jag har sett hur industrin, skogen och gruvorna format vår kultur, ekonomi och välfärd. Jag har själv upplevt hur måendet i en ort är tätt sammankopplat med hur det går för den dominerande industrin.
Under senare delen av 1900-talet innebar stora omvälvningar av ekonomin sällan någonting positivt för svenska bruksorter. Fabriker och gruvor lades ner och jobb flyttade till låglöneländer. Ett kollektivt trauma uppstod som ännu lever kvar. Därför förstår jag att när vi politiker nu talar om att samhället kommer förändras i grunden, så väcker det inte enbart positiva känslor inför framtiden. Det betyder inte att det är rätt att sakta ner, pausa eller till och med avbryta omställningen.
Den gröna omställningen kommer att ske, frågan är om vi hinner i tid. Den är helt nödvändig och görs inte för att vara snäll eller “god”. Vi ser redan nu hur klimatförändringarna påverkar oss, även i Sverige. Extremväder blir allt vanligare. Mindre snö och is om vintrarna, fler myggor på somrarna och fästingarna kryper allt högre upp i landet. Kriserna för jordbruk, skogsbruk och infrastruktur avlöser varandra till följd av översvämningar, torka och bränder. Älgkalvar dör på grund av ”värmestress”.
Inte ens den som hjärtlöst struntar i klimatflyktingar på södra halvklotet vill nog ha fler mygginvasioner och strömavbrott.
Utmaningar framför oss
För oss socialdemokrater handlar den gröna omställningen även om att säkra Sveriges roll som en industrination i framtiden. För när vi nu ser att den europeiska industrin befinner sig i ett kritiskt läge, med en statsunderstödd konkurrens från Kina samtidigt som företagsetableringar lockas till USA, måste vi inse att det som står på spel är själva grunden för vår välfärdsmodell. Vi kan inte riskera att jobben som skapas i omställningen hamnar någon annanstans i världen och att Europa ska gå från att vara en producerande till en konsumerande kontinent.
Men vi ser utmaningar framför oss. Det finns krafter som vill sprida konspirationsteorier och motverka klimatomställningen. I Europaparlamentet ser vi en maktförskjutning mot extremhögern, som försöker bromsa framstegen. Mot sådana krafter är vårt budskap tydligt; att sänka klimatambitionerna vore förödande för både vår industri och vår framtid. Svenska företag har redan investerat i omställningen baserat på politiska löften om långsiktiga spelregler. Att svika dessa löften skulle slå hårt mot både företag och arbetstagare.
Som socialdemokratisk EU-parlamentariker kommer min prioritering därför att vara att stå upp för omställningen, eftersom det innebär att värna industrijobb i Sverige för framtiden. Men också för att de människor i bruksorterna som bidrar till den gröna omställningen ges den trygghet de förtjänar. Industrin är en del av vår identitet, vår kultur och vår stolthet och det är genom den vi kan fortsätta skapa arbetstillfällen, innovation och tillväxt på lång sikt. Bruksorternas revansch handlar om mer än ekonomi – det är ett löfte om en framtid där alla har en plats och en röst.
Sofie Eriksson (S)
Europaparlamentariker
Ledamot av Industriutskottet