Tuffa förhör väntar Jessika Roswall
30 oktober 2024På måndag startar utfrågningen av sammanlagt 26 kommissionärskandidater. Redan på tisdagen är det Sveriges Jessika Roswalls tur att under tre timmar direktsända parlamentsförhör ge tydliga besked upp till 25 detaljerade miljöfrågor. Att förhören kan bli tuffa visar tidigare erfarenhet.
Det drar ihop sig till final i den långa process som kringgärdar utnämningen av nya ledamöter till den mäktiga EU-kommissionen som i mångt och mycket kommer att styra EU fram till 2029.
Sedan den svenska regeringen i juli nominerade EU-minister Jessika Roswall (M) att bli Sveriges nya EU-kommissionär har förberedelserna pågått. På tisdagen 5 november klockan 18.30 – 21.30 förhörs Roswall i direktsändning (se här).
Skulle Jessika Roswall inte kunna svara eller ge otydliga besked kan hon tvingas komplettera med skriftliga svar, något som drabbade den nuvarande svenska kommissionären Ylva Johansson (S) när hon förhördes 2019 och hennes företrädare Cecilia Malmström (L) 2014. I värsta fall kan en kandidat tvingas bort och medlemslandet måste skicka en ny.
De tre timmar långa förhören, som föregåtts av skriftliga frågor, börjar med att de nominerade kommissionärerna presenterar sina politiska program. De baseras på de uppdragsbrev som kommissionsordförande Ursula von der Leyen delat ut. Den svenska kommissionären ska ansvara för nya förslag kring och bevakningen av miljö, vattenresiliens och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi.
Europaportalen har tidigare sammanfattat uppdragsbreven i en artikelserie, se faktaruta nedan.
Jessika Roswall kommer i huvudsak att förhöras av miljöutskottet men även ledamöter från tre andra utskott som inre marknad, industri och jordbruksutskottet väntas göra inspel. Miljöfrågorna kommer att sannolikt att kretsa kring cirkulär ekonomi, vattenfrågor, kemikalieregler och hur redan beslutade miljömål ska uppnås. Miljöutskottet med sina 90 ledamöter förbereder upp till 25 detaljerade frågor samt eventuella följdfrågor för att bedöma kandidatens kunskap på det aktuella ansvarsområdet.
Efter förhören sammanträder utskotten och ger som regel ganska snabbt besked om de är nöjda eller ej. Därefter röstar Europaparlamentet slutligen om kommissionen som helhet.