Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Åtalsimmunitet för Ungerns oppositionsledare ifrågasatt – EU-parlamentet behandlar
På torsdagen meddelade Europaparlamentets talman Roberta Metsola att den ungerska riksåklagaren, Péter Polt, begärt att åtalsimmuniteten för Europaparlamentariker Péter Magyar, premiärminister Viktor Orbáns största inrikespolitiska motståndare, ska hävas, rapporterar Euractiv. Orsaken är en misstänkt stöld av en mobiltelefon efter ett bråk på en nattklubb i Budapest i somras. Chefsåklagaren är en påstådd anhängare av premiärminister Viktor Orbán och en tidigare medlem av det regerande Fideszpartiet. Syftet med begäran är att kunna åtala Péter Magyar i Ungern.
Den ungerska begäran inleder en formell process i Europaparlamentet som förväntas pågå i månader. Parlamentets utskott för rättsliga frågor kommer först att diskutera fallet och senare rösta om huruvida Magyars immunitet ska hävas. Det slutliga beslutet kommer att fattas genom en omröstning i hela Europaparlamentet.
Norge förbjuder mc-gäng – på frammarsch i Sverige
Norge förbjuder mc-gänget Satudarah i Norge, enligt ett beslut i landets Högsta domstol.
"Ett förbud är nödvändigt för att förebygga grov brottslighet", skriver domstolen i ett uttalande, rapporterar TT/GP.
Mc-gänget är redan förbjudet i Tyskland och i Nederländerna. I Danmark löstes sammanslutningen upp 2023 och bytte i stället namn till Comanches. I en ny rapport från researchföretaget Acta Publica slår man fast att Comanches är på frammarsch i Sverige, rapporterar TV4.
Krav på skärpta åtgärder mot kvinnohat på nätet
En ny rapport, finansierad av EU och Europeiska kvinnolobbyn, efterlyser krafttag mot näthat riktat mot kvinnor. Rapporten lägger fram flera rekommendationer till EU-institutionerna för att bekämpa problemet. En central punkt är att skapa gemensamma definitioner av näthat i hela EU. Rapporten föreslår också att EU tar fram riktlinjer för bättre datainsamling om problemet. Förbättrad lagstiftning är en annan viktig åtgärd, särskilt när det gäller det nya direktivet mot våld mot kvinnor. Rapporten rekommenderar även att befintliga EU-lagar uppdateras för att tydligare ta upp könsaspekten av näthat.
Le Pen ställs inför rätta för misstänkt EU-bedrägeri i mångmiljonklassen
Marine Le Pen, ledare för det franska högerextrema partiet Nationell samling, står inför rätta i Paris för anklagelser om förskingring av EU-medel, rapporterar FT, något partiet nekar till. Åklagare hävdar att Le Pen och 24 andra, inklusive partimedlemmar och personal, felaktigt använt cirka 3,2 miljoner euro, motsvarande 36 miljoner kronor, mellan 2004 och 2016 för att betala personal i Frankrike istället för i Bryssel. Om Le Pen döms kan hon få upp till 10 års fängelse, böter på 1 miljon euro och fem års förbud att inneha valda ämbeten som exempelvis president. Detta skulle kunna få stora politiska konsekvenser i Frankrike, där hennes parti har vuxit sig starkt.
Nationell samling är inte det första franska partiet som har anklagats för att missbruka pengar från Europaparlamentet. Tidigare i år bötfälldes politiker från den liberal-kristdemokratiska-rörelsen, MoDem, en del av koalitionen som stöder Frankrikes president Emmanuel Macron, för att felaktigt använt 300 000 euro , drygt tre miljoner kronor, av EU-pengar, rapporterar Politico.
Tysk högerpopulist utnyttjade politiska fångar under slavliknande förhållanden
En delstatspolitiker i tyska ytterhögerpartiet AFD har utnyttjat politiska fångar i diktaturens Belarus för egen vinning. De har arbetat under slavliknande förhållande på hans lökodling, rapporterar den oberoende belarusiska nyhetssidan Reform.news.
Den breda mittens tid är förbi
Under hösten kommer Sverigedemokraterna prioritera att säkra den yttre gränsen och stödet till Ukraina samt arbeta för att minska otryggheten på våra gator. Vi kommer sträva efter partigruppsöverskridande överenskommelser för att främja dessa prioriteringar. Det skriver de sverigedemokratiska Europaparlamentarikerna Charlie Weimers, Beatrice Timgren och Dick Erixon.
Svenska EU-politiker vill se mer samarbete mot kriminella
I veckan debatterade EU-parlamentarikerna organiserad brottslighet. Flera svenska ledamöter betonade behovet av starkare lagar, ökat internationellt samarbete och strängare ansvar för digitala plattformar. – Vi måste se till att brott aldrig lönar sig och att brottslingar hamnar där de hör hemma – i fängelse, sade Tomas Tobé.
För ett Europa som håller ihop
Vi Socialdemokrater i EU kommer att jobba för minskade klimatutsläpp och en renare natur. Vi vill även möjliggöra fler gemensamma polisinsatser i EU mot den gängkriminella miljön. Vi behöver ett EU som också sätter jobben och jämställdheten i fokus.
Demonstrerande fackföreningar krävde att EU-kommissionen agerar mot arbetsmarknadskriminalitet
Europaparlamentariker Johan Danielsson (S) sade inför fackliga demonstranter utanför Europaparlamentet i Strasbourg på onsdagen att han kan tänka sig fälla den nya EU-kommissionen om den inte åtogs sig att begränsa antalet underleverantörsled för att minska arbetsmarknadskriminaliteten.
– För mig är frågan om entreprenadkedjorna prio i utfrågningen. Den kommer vara ett av de centrala krav som avgör om vi gör tummen upp eller ned för en ny arbetsmarknadskommissionär. sade Johan Danielsson till Byggnadsarbetaren. Texten har uppdaterats.
Moderaterna prioriterar ett tryggt och säkert EU
Årets Europaval ligger bakom oss, en ny mandatperiod har dragit i gång i Europaparlamentet och arbetet pågår med att få en ny EU-kommission på plats. Det finns mycket att ta tag i. För Moderaterna handlar det om att öka EU:s brottsbekämpande insatser, fortsätta få ordning på migrationspolitiken och stärka EU:s konkurrenskraft på riktigt. Samtidigt är den enskilt viktigaste frågan att fortsätta stödja Ukraina. Det skriver Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé (M).