Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Veckans parlamentsdebatter: Kvinnors rättigheter och minskad byråkrati
Veckans debatter i Europaparlamentet i Strasbourg präglades för svensk del av heta diskussioner om stärkandet av kvinnors rättigheter och minskningen av byråkratin för att öka konkurrenskraften. Svenska EU-parlamentariker från olika partier var aktiva i båda debatterna, men med markant skilda ingångspunkter och lösningar.
EU-parlamentariker i ny korruptionshärva
Omkring 15 EU-parlamentariker misstänks ha tagit emot mutor från kinesiska Huawei i utbyte mot att främja kinesiska intressen.
Index: Splittrad demokratisk utveckling i Europa – Rumänien en hybridregim
Trots en global tillbakagång för demokratin under 2024 står Västeuropa ut som den enda regionen som förbättrade sitt demokratiindex. Samtidigt som antalet EU-länder med fullvärdig demokrati har ökat har EU för första gången fått ett medlemsland som nedklassas till hybridregim. Efter höstens ogiltiga presidentval anses Rumänien vara EU-landet med minst demokrati.
"Frontalangrepp på EU-rätten" – Generaladvokat fäller hård dom över Polen
Polens författningsdomstol har gjort "ett direkt frontalangrepp" på EU-rättens grundläggande principer, enligt EU-domstolens generaladvokat Dean Spielmann. I sitt förslag till avgörande bedömer han att EU-kommissionens talan mot Polen är välgrundad.
Målet gäller två domar från 2021 där den polska författningsdomstolen ifrågasatte EU-rättens företräde framför polsk grundlag och vägrade följa EU-domstolens beslut. Enligt Spielmann undergräver detta allvarligt EU-rättens överhöghet, självständighet och verkan.
Generaladvokaten anser också att tre domare i den polska författningsdomstolen utnämnts på ett olagligt sätt, vilket gör att domstolen inte kan anses vara oberoende enligt EU-rätt.
EU-domstolen kommer att fatta sitt slutgiltiga beslut i frågan vid ett senare tillfälle. Den går i del flesta fall på generaladvokatens linje.
Den polska författningsdomstolen togs i praktiken över av den förra nationalkonservativa regeringen under Lag och rättvisa.
Rumänsk valmyndighet stoppar presidentkandidat – domstol fattar slutligt beslut
Rumäniens valmyndighet har förbjudit den högerextrema kandidaten Călin Georgescu från att delta i presidentvalet, rapporterar Financial Times. Beslutet togs på söndagen med hänvisning till brott mot extremistlagar och efter över 1 000 klagomål gällande extremism. Georgescu, som enligt vissa mätningar har stöd av över 40 procent av väljarna, har 24 timmar på sig att överklaga. Författningsdomstolen måste fatta ett slutgiltigt beslut senast på onsdag.
Presidentvalet hålls den 4 och 18 maj efter att förra årets val ogiltigförklarades på grund av påstådd rysk inblandning till Georgescus fördel.
EU-kommissionen ville på måndagen inte kommentera det rumänska beslutet med hänvisning till att val är en nationell angelägenhet.
Europa tar risker med amerikanska molntjänster – stort svenskt beroende
Europeiska myndigheter utsätter sig för betydande säkerhetsrisker genom sitt beroende av amerikanska molntjänster, enligt TT/GP. En nederländsk revisionsmyndighet varnar att utländska regeringar kan få tillgång till känslig information.
– Det finns en risk att utländska regeringar, särskilt i USA, skulle kunna tillgå eller till och med ändra den nederländska regeringens eller privatpersoners uppgifter, sade myndighetens talesperson Ewout Irrgang.
Riskerna har ökat sedan Donald Trump återkom till makten. Hans CLOUD-lagstiftning ger amerikanska myndigheter rätt att begära data från företag som Microsoft, Google och Amazon – oavsett var i världen informationen lagras. Sverige är ett av de EU-länder där flest företag använder molntjänster.
EU lanserar plan för att stärka kvinnors rättigheter
EU-kommissionen lägger fram åtta principer för ökad jämställdhet i EU. – Detta handlar om värderingar, men också om våra ekonomier, vår konkurrenskraft, vår säkerhet och vår plats i världen, säger unionens jämställdhetskommissionär Hadja Lahbib.
EU-undersökning: Hälften av näthandlare brister i information om returrätt
Nästan hälften av näthandlare som säljer begagnade varor informerar inte korrekt om konsumenters returrätt. Det framgår v en granskning av 356 nätbutiker som genomfördes av konsumentskyddsmyndigheter i 27 europeiska länder upptäcktes att 185 handlare (52 procent) kan ha brutit mot EU:s konsumentlagar.
Fyrtio procent informerade inte tydligt om rätten att returnera varor inom 14 dagar utan förklaring. Hela 57 procent respekterade inte den lagstadgade garantitiden på minst ett år för begagnade varor. Dessutom framförde 34 procent miljöpåståenden på sina webbplatser, varav många var otillräckligt underbyggda eller direkt vilseledande.
Granskningen omfattade handlare som säljer kläder, elektronik, leksaker och andra begagnade varor. Konsumentmyndigheterna kommer nu att vidta åtgärder mot de handlare som bröt mot reglerna.
Zelenskyjs popularitet ökar efter konflikt med Trump
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har fått ökat stöd bland ukrainare efter den senaste tidens motsättningar med USA:s president Donald Trump, enligt TT/GP. En ny undersökning från Kievs internationella sociologiinstitut (KIIS) visar att 67 procent av ukrainarna nu litar på Zelenskyj, en ökning med tio procentenheter på en månad. Undersökningen genomfördes mellan 14 februari och 4 mars, en period då Trump utan grund kallade Zelenskyj "diktator" och påstod att han bara hade fyra procents folkligt stöd. I östra Ukraina är stödet något lägre, runt 60 procent. Före Rysslands invasion 2022 hade Zelenskyj ett lägre förtroende bland ukrainarna, men kriget har kraftigt stärkt hans position.
Högerextrem kandidat går framåt i polskt presidentval
Sławomir Mentzen från det högerextrema partiet Konfederacja har för första gången gått om sin konservativa rival i opinionsundersökningarna inför det polska presidentvalet i maj, uppger Financial Times. Mentzen, som är 38 år och har doktorerat i ekonomi, kopplar sin framgång till Donald Trumps politik. Mentzen har tidigare gjort kontroversiella uttalanden om bland annat abort och EU-medlemskap, men försöker nu framhäva sina ekonomiska meriter. Han kritiserar särskilt EU:s miljöregler och lovar skattesänkningar.
Presidentvalet hålls i maj och Mentzens främsta motståndare är den liberale Rafał Trzaskowski från premiärminister Donald Tusks parti.
Mer fakta
Debatt i andra medier









