Senast uppdaterad: 30 augusti 2024
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
EU-plan lovar sjukhus bättre skydd från IT-attacker
För att få bukt på IT-attacker riktade mot sjukhus och vårdgivare föreslog EU-kommissionen på onsdagen en handlingsplan som ska vara helt genomförd 2026. Syftet är att förbättra möjligheten för upptäckt, beredskap och direkta insatser mot cyberbrottslighet riktad mot sjukvården. Bland annat ska det inrättas ett stödcentrum mot IT-brott för sjukvården och medlemsländerna ges möjlighet till ekonomiskt stöd till små och medelstora vårdgivare.
Under 2023 rapporterades 309 betydande cybersäkerhetsincidenter i EU som påverkade hälso- och sjukvårdssektorn.
Facebook slutar med faktagranskning – men inte i EU
Mark Zuckerberg, vd för Meta som äger Facebook och Instagram, har meddelat att plattformarna ska sluta med faktagranskning, skriver TT/Dagens Media. I USA upphör faktagranskningen i mars, men EU:s lagar gör att förändringen dröjer i Europa. En riskanalys måste först genomföras, vilket kan ta hela året.
I Sverige kommer Källkritikbyrån att fortsätta granska innehåll i ytterligare ett år enligt sitt avtal med Meta. Företaget vill att användarna själva ska granska innehåll framöver, liknande som på X.
Musks planerade samtal med tysk extremhögerledare EU-granskas
EU-kommissionen varnar Elon Musk för att hans planerade direktsändning på X med ledare för tyska högerextrema AfD, Alice Weidel, kan bryta mot EU:s nya digitala regler, rapporterar Politico. Sändningen, som ska äga rum den 11 januari, kan ge Weidel orättvis fördel inför det tyska valet i februari. Weidels parti AfD ligger för närvarande tvåa i opinionsmätningarna. EU kan bötfälla plattformar som bryter mot reglerna med upp till 6 procent av den globala omsättningen. Ett möte mellan EU-kommissionen, tyska myndigheter och X är planerat till den 24 januari för att diskutera risker inför valet.
EU-kommissionen granskar Tiktok för valfusk i Rumänien
EU-kommissionen ledde på tisdagen en formell utredning mot Tiktok efter misstankar om att plattformen brutit mot EU:s digitala tjänstelag, DSA, i samband med det rumänska presidentvalet i november. Utredningen fokuserar på hur Tiktok hanterar risker kopplade till val och samhällsdebatt.
– Vi måste skydda våra demokratier från all form av utländsk påverkan. När vi misstänker sådan påverkan, särskilt under val, måste vi agera snabbt och bestämt, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Kommissionen ska granska Tiktoks rekommendationssystem och företagets regler för politisk reklam. Utredningen baseras på hemligstämplad underrättelseinformation från rumänska myndigheter. Om TikTok fälls riskerar företaget påföljder enligt EU:s digitala tjänstelag. Detta är den tredje utredningen som EU-kommissionen inleder mot TikTok.
Meta får miljonböter för dataintrång på Facebook
EU:s dataskyddsmyndigheter har utfärdat böter på totalt 251 miljoner euro till Meta, företaget som äger Facebook, rapporterar Euronews. Böterna kommer efter en utredning av ett dataintrång som skedde 2018 där hackare kom åt miljontals användarkonton. Intrånget möjliggjordes genom fel i Facebooks kod som lät hackare stjäla digitala nycklar till användarnas konton. Totalt drabbades 29 miljoner användare, varav 3 miljoner i Europa. Företaget har meddelat att de kommer att överklaga beslutet. Irlands dataskyddsmyndighet, som ledde utredningen eftersom Meta har sitt europeiska huvudkontor i Dublin, fann flera brott mot EU:s dataskyddsregler.
EU satsar på nytt satellitsystem för säkrare kommunikation
EU-kommissionen har skrivit avtal med företagsgruppen Spacerise om att bygga ett nytt satellitsystem kallat IRIS². Systemet ska bestå av 290 satelliter och ge säker kommunikation för myndigheter samt snabbt internet i områden med dålig täckning.
– I dag lanserar vi inte bara ett satellitprojekt. Vi lanserar en vision - en vision om ett starkare, mer sammankopplat och mer motståndskraftigt Europa, sade EU:s försvarskommissionär Andrius Kubilius i en kommentar.
Strömmer om EU-lag mot barnsex: kan rinna ut i sanden
EU-länderna har ännu inte lyckats enas om sin position i ett omdebatterat EU-förslag mot barnövergrepp på nätet, av kritiker kallat chat control 2.0.
Sverige är förespråkare men enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M), på EU-möte i Bryssel på torsdagen, är det ingen tvekan om att detta "är den enskilda frågan som har varit svårast att hitta en väg framåt i".
Efter årsskiftet tar Polen, som inte uppges vara någon tillskyndare av lagförslaget, över som ordförandeland i EU:s ministerråd. Strömmer ser därför en risk att frågan rinner ut i sanden.
EU satsar 1,5 miljarder euro på sju AI-fabriker – en i Sverige
EU har om mål att bli ledande inom artificiell intelligens, AI. I dag tisdag meddelade EU-kommissionen sju så kallade AI-fabriker ska etableras runt om i Europa. Satsningen, värd 1,5 miljarder euro, kommer att mer än fördubbla EU:s beräkningskapacitet för AI-utveckling.
Fabrikerna ska placeras i Spanien, Italien, Finland, Luxemburg, Sverige, Tyskland och Grekland. Totalt deltar 17 länder i projektet, där Linköpings universitet kommer att driva den svenska anläggningen.
– Nu är vi redo att leda med rätt infrastruktur i vår strävan att göra EU till AI-kontinenten. Vi är på god väg att förverkliga initiativet om AI-fabriker under de första 100 dagarna av den nya EU-kommissionens mandatperiod, sade EU:s techkommissionär Henna Virkkunen i en kommentar.
Anläggningarna ska stå klara 2025-2026.
EU:s nya digitalchef söker samarbete med Musk
EU:s nya digitalkommissionär, Henna Virkkunen, tar en mer försonlig ton mot Elon Musk efter tidigare spänningar mellan EU och ägaren till plattformen X.
– Detta är inte personligt. Det handlar om onlineplattformar och de kommer att behandlas lika eftersom alla måste följa våra regler, sade Virkkunen till Financial Times. Uttalandet kommer efter att hennes företrädare Thierry Breton hotat X med sanktioner för spridning av skadligt innehåll, vilket ledde till en upprörd reaktion från Musk.
EU utreder för närvarande X för spridning av hatmeddelanden efter Hamas attack mot Israel, samt för vilseledande metoder kring plattformens verifieringssystem.
EU-länder vill göra finansiella data mer tillgängliga
EU-länderna enades på onsdagen om sin ståndpunkt i förhandlingarna om ett nytt regelverk som ska göra det lättare för banker och andra finansföretag att dela kunders data med varandra. Förslaget kallas FIDA och är en del av EU:s arbete med att modernisera den finansiella sektorn.
Målet är att skapa bättre och mer personligt anpassade finansiella tjänster för privatpersoner och mindre företag. Det kan handla om investeringsmöjligheter eller förmånligare lån. Regelverket ska säkerställa att kunderna behåller kontrollen över sina data och skyddas mot orättvis behandling. Innan lagen kan träda i kraft måste EU-parlamentet och medlemsländerna förhandla fram en slutgiltig version som båda parter kan godkänna.