Jessika Roswall (M)
Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Jessika Roswall (M) utsågs till Sveriges EU-minister 18 oktober 2022.
Jessika Roswall (M) utsågs till Sveriges EU-minister 18 oktober 2022.
Efter att utskottsförhöret med kommissionärskandidat Jessika Roswall var klart dröjde det till eftermiddagen dagen därpå innan hon fick klartecken av politikerna i utskottet. Orsaken till fördröjningen var att majoriteten ansåg att hon varit för vag, inte svarat på frågorna och inte kunnat sina områden tillräckligt.
Nu en månad senare, i Ekots lördagsintervju (cirka 9 minuter in i intervjun), förnekar Jessika Roswall att hennes godkännande dröjde. Tre gånger under intervjun påstår kommissionären felaktigt att hon blev godkänd direkt.
“Det stämmer inte att jag inte blev godkänd, för det blev jag ju på en gång”,
“Jag kan konstatera att jag blev godkänd direkt”
“Jag är väldigt glad att jag blev godkänd på en gång”.
Politico, Euractiv, SVT och TT beskriver hur Roswall fick vänta på godkännande.
Efter ett utmanande utskottsförhör har Jessika Roswall (M) nu fått klartecken att bli EU:s nya miljökommissionär, rapporterar TT/GP. Beslutet kom på onsdagseftermiddagen efter att parlamentets miljöutskott först tvekade på grund av vad de ansåg vara otydliga svar under förhöret. Endast högergrupperna EPP och ECR stödde Roswall direkt, medan övriga grupper var mer tveksamma innan det slutliga godkännandet.
Sveriges kommissionärskandidat Jessika Roswall fick inget godkännande efter EU-förhören på tisdagen. Att inte bli godkänd direkt efter förhören har drabbat Sveriges kandidater förut. Inte desto mindre var flera ledamöter besvikna och Jonas Sjöstedt (V) kräver att regeringen nu tar tillbaka Roswalls kandidatur.
– Jag är besviken. Hon är inte den miljökommissionär som EU eller klimatet behöver, säger Sjöstedt.
I kväll ska Jessika Roswall svara för sig i EU-parlamentets kandidatutfrågningar inför den kommande EU-kommissionen. Hittills har fyra kandidater förhörts.
På måndag startar utfrågningen av sammanlagt 26 kommissionärskandidater. Redan på tisdagen är det Sveriges Jessika Roswalls tur att under tre timmar direktsända parlamentsförhör ge tydliga besked upp till 25 detaljerade miljöfrågor. Att förhören kan bli tuffa visar tidigare erfarenhet.
Bryssel sitter just nu Sveriges föreslagna kommissionär, Jessika Roswall, och råpluggar. Om en dryg vecka väntar tufft förhör i Europaparlamentet som ska avgöra om hon blir godkänd som Sveriges nästa EU-kommissionär.
– I början var det en riktig centrifug i mitt huvud, jag är rädd att blanda ihop saker, men nu har jag fått lite ordning på innehållet i uppdraget, säger Jessika Roswall till Ekot.
Om knappt två veckor ska Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär, Jessika Roswall (M), frågas ut i EU-parlamentet. Samband med detta har de ansvariga utskotten ställt en rad frågor till Roswall som hon ska svara på skriftligen. Hennes svar finns att läsas här. Hon redogör bland annat för sin syn på en europeisk vattenstrategi, cirkulär ekonomi och biologisk mångfald.
Tre kandidater till nästa EU-kommission, från Ungern, Nederländerna och Polen, kunde på torsdagen godkännas utan intressekonflikter. Övriga 23, däribland svenska Jessika Roswall (M), kommer att få lämna in kompletterande uppgifter till Europaparlamentets rättsliga utskott, rapporterar Politico.
Frågan om intressekonflikter är den första granskningen i EU-parlamentets process med att godkänna kandidaterna till nästa EU-kommission. Därefter vidtar publika utfrågningar för att parlamentet ska kunna avgöra huruvida kandidaterna är lämpliga för sina uppdrag. Jessika Roswall har föreslagits som ansvarig för miljöfrågor i kommissionen.
EU-parlamentets utfrågningar av de nominerade till nästa EU-kommission kommer att hållas den 4–12 november, skriver TT/GP. Att svenska Jessika Roswall och de övriga kommissionärerna frågas ut så pass sent innebär att nästa kommission tidigast kan tillträda från den 1 december. Den exakta ordningen för utfrågningarna har ännu inte publicerats.
Fram till dess ska EU-parlamentets rättsliga utskott, med start i dag torsdag, granska alla 26 kommissionärskandidaters ekonomiska intressen för att se om det finns några möjliga intressekonflikter med deras uppdrag som kommissionär. Den 18 oktober väntas granskningarna vara klara.
Ordförande Ursula von der Leyen har lagt fram sitt förslag på hur nästa EU-kommission ska se ut. Listan domineras av högerpolitiker. Sveriges kommissionärskandidat Jessika Roswall föreslås få ansvar för miljö, vattenresiliens och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi.