Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
von der Leyen: Europa måste växla upp – ny EU-plan
I ett tal vid Världsekonomiskt forum i Davos på tisdagen reflekterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen över de senaste 25 årens utveckling. Hon beskrev hur världen har gått från stor optimism kring globalisering vid millennieskiftet till dagens mer spända läge med handelshinder och teknologisk konkurrens.
Europa måste nu ställa om för att möta framtiden, menade hon. EU kommer nästa vecka att presentera en ny plan för att öka produktiviteten och konkurrenskraften. Planen bygger på tre pelare: en gemensam och fördjupad kapitalmarknad, enklare regler för företag och en omställning till ren energi.
– Europa har allt som krävs för att lyckas med detta. Vi har en privat sektor med lång tradition av innovation, en högutbildad arbetskraft och en stor inre marknad med 450 miljoner människor, sade hon.
EU stärker banden till Mexiko med nytt frihandelsavtal
EU och Mexiko uppdaterar sitt nästan 30 år gamla frihandelsavtal. Det nya avtalet slopar tullar på flera viktiga produkter och väntas ge ett rejält lyft för handeln mellan parterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ser avtalet som en viktig signal i en orolig tid.
– Detta banbrytande avtal visar att en öppen, regelbaserad handel kan bidra till vårt välstånd och vår ekonomiska säkerhet, säger von der Leyen.
von der Leyen på bättringsvägen
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen återhämtar sig för närvarande i sitt hem i Hannover efter en tids insjuknande i lunginflammation då hon tidvis legat på sjukhus. Detta meddelade en talesperson för EU-kommissionen på under måndagen. von der Leyen kommer dock inte att leda veckans kommissionärsmöte utan har bett vice ordförande Teresa Ribera att ta över uppdraget. Enligt uttalandet förväntas hon dock kunna återuppta sina externa åtaganden redan i slutet av denna vecka och delta i Världsekonomiskt forum i Davos i nästa vecka samt närvara vid Europaparlamentets möte i Strasbourg.
EU står enat bakom Ukraina – men oron för framtiden växer
EU-ledarna uttryckte starkt stöd för Ukraina under årets sista toppmöte i Bryssel. Samtidigt växer oron för vad som händer med det amerikanska stödet när Donald Trump kan bli ny president. – Ta inte USA:s stöd för givet, varnade Sveriges statsminister Ulf Kristersson.
Västra Balkan och EU närmar sig varandra ytterligare
EU och länderna på västra Balkan tar nya steg mot ett framtida medlemskap. Vid ett toppmöte i Bryssel på onsdagen bekräftade EU-ledarna sitt "fulla och otvetydiga åtagande" för regionens EU-perspektiv.
– Utvidgningen är den bästa geostrategiska investeringen i vår fred, säkerhet och stabilitet som vi kan göra, sade Europeiska rådets ordförande António Costa.
Flera framsteg har gjorts under det senaste året. Montenegro har slutfört ytterligare tre förhandlingskapitel på vägen mot EU-medlemskap och Albanien har öppnat ett nytt förhandlingsområde. Även Serbien går framåt i processen.
– Anslutningsprocessen har fått ny kraft. Tidigare utmaningar som covid-19-pandemin och Rysslands krig mot Ukraina har påskyndat takten, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Som ett led i närmandet presenterade EU en tillväxtplan värd sex miljarder euro för regionen. Planen ska fördubbla tillväxten i länderna på västra Balken under kommande årtionden, förutsatt att länderna genomför nödvändiga reformer.
– Framtiden för västra Balkan är i vår union. Varje land som har anslutit sig till EU har blivit mer välmående tack vare sitt medlemskap, sade Costa. Inför Balkanmötet fick Ungern beröm för att ha drivit på utvidgningsprocessen som ordförandeland i ministerrådet.
Erdoğan efterfrågar ny EU-vision för Turkiet
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan uppmanade på tisdagen EU att visa en tydligare väg framåt för landets möjligheter att bli medlem i unionen. Vid mötet med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Ankara sade han att EU måste komma med nya tag.
– Vi förväntar oss att [EU] presenterar en ny vision som stärker Turkiets medlemskapsperspektiv. Våra gemensamma intressen ska inte bli gisslan för några medlemsländers begränsade dagordningar, sade Erdoğan.
von der Leyen var mer försiktig i sina uttalanden och fokuserade istället på handel och ekonomi.
– Vår relation är lika rik som den är komplicerad, men den går framåt, sade hon och påpekade att Turkiet är ett kandidatland till EU.
Erdoğan vill dessutom se snabba beslut från EU om att ta bort handelshinder, göra det lättare för turkar att resa till EU och modernisera tullunionen mellan parterna. Han efterlyste också ett toppmöte mellan Turkiet och EU så snart som möjligt.
Turkiet under Erdoğans styre dras dock med stora politiska problem där rättsstaten rankas som sämst i Europa efter Belarus och Ryssland och pressfriheten befinner sig i bottenskiktet i en "mycket allvarlig situation".
Assads fall väcker europeiskt hopp om nystart i Syrien
Europeiska ledare välkomnar att regimen i Syrien fallit och hoppas på att landet nu kan återuppbygga. Samtidigt dras paralleller till den ryska regimen. – Även den mest grymma regim kan falla och att Ryssland och dess allierade kan besegras, sade Polens premiärminister Donald Tusk.
EU sluter stort handelsavtal – “historisk milstolpe”
EU:s förhandlingar om frihandel med fyra sydamerikanska länder är nu klara. – Detta är en verkligt historisk milstolpe, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som hoppas på nya jobb, lägre priser och nya investeringsmöjligheter. Men först måste avtalet godkännas av en majoritet EU-länder och Europaparlamentet.
EU-domstol utreder von der Leyens SMS:ande under coronapandemin
EU-domstolens tribunal granskar nu varför kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vägrat offentliggöra sms-konversationer med Pfizers vd under coronapandemin, rapporterar FT. Den amerikanska tidningen New York Times har stämt EU-kommissionen efter att ha nekats tillgång till meddelandena. Vid en förhandling i tribunalen pressade domarna kommissionens advokater om meddelandenas innehåll. Kommissionen hävdar att de inte kan hitta meddelandena och att de inte räknas som officiella dokument. Fallet kan bli vägledande för EU:s öppenhet. Dom väntas inom några månader.
Kristersson om den skärpta migrationsdebatten på EU-toppmötet: “En rejäl skillnad"
Det finns en bred samstämmighet bland EU-ländernas högsta politiska ledare om att fler åtgärder måste till för att minska invandring och bli bättre på att avvisa dem som inte har rätt att stanna i unionen. – Det är en rätt rejäl skillnad hur diskussionen låter just nu mot hur det lät för två år sedan, sade statsminister Ulf Kristersson.