Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till Artiklar i ämnet
Fördjupning:

EU-valet 2009

Senast uppdaterad: 27 juni 2024

2009 års val till Europaparlamentet hölls 7 juni. Se intervjuer och artiklar inför valet.

 Valet till de 18 platserna blev en framgång för Miljöpartiet, Folkpartiet och Piratpartiet. Junilistan, som var 2004 års stora segrare, förlorade sina mandat och åkte ur parlamentet. 

Valets största parti blev som vid valet 2004 Socialdemokraterna som fick 24,4 procent av rösterna. Partiet backade marginellt men behöll sina fem platser och fick ytterligare ett mandat när de nya ledamöterna som följde med Lissabonfördraget fick ta plats i parlamentet, i december 2011. 

Näst största parti blev Moderaterna som gick fram något till 18,8 procent och behöll sina fyra mandat. 

På tredje plats i storleksordningen kom Folkpartiet (13,6 %) som ökade från två till tre platser. 

Miljöpartiet var det av de etablerade partierna som gick fram starkast i valet från knappt sex procent till elva procent och fick ett nytt mandat, vilket innebar en fördubbling från tidigare. Piratpartiet som ställde upp för första gången fick 7,1 procent av rösterna. Det gav ett mandat direkt och ytterligare ett nytt mandat i december 2011 när de nya ledamöterna som följde med Lissabonfördraget fick ta plats i parlamentet. Vänsterpartiet halverades och förlorade ett av sina två mandat i och med att de föll från 12,8 procent till 5,6 procent. Även Centerpartiet (5,5 %) och Kristdemokraterna (4,7 %) backade något men behöll varsitt mandat. 

Valets stora förlorare blev förra EU-valets stora skräll Junilistan, som helt föll ur parlamentet efter ett ras i väljarstödet från 14,5 procent till 3,5 procent. 

Valdeltagandet höjdes med närmare åtta procentenheter till 45,5 procent, den högsta andelen röstande i ett svenskt EU-val någonsin och över de 43 procent som var genomsnittet för EU-valet i Europa. I det nyvalda Europaparlamentet ökade andel kvinnor från 31 procent till 35 procent.

Mer fakta

Debatt i andra medier

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Debatt i andra medier

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret