Senast uppdaterad: 11 juni 2025
Mer fakta
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Korruptionsanklagelser skakar Spaniens regeringsparti
Partisekreteraren i Spaniens socialdemokratiska parti PSOE anklagas för allvarliga korruptionsbrott, enligt Ekot. Premiärminister Pedro Sánchez, som också leder partiet, har nyligen tillsatt en tillfällig partiledning som ska sitta fram till nästa ordinarie partimöte.
Korruptionsanklagelserna har stärkt den politiska oppositionen i Spanien. Det är inte första gången som PSOE hamnar i blåsväder för korruption bland partiets högsta företrädare.
EU skärper regler för indragning av visumfrihet
EU-parlamentet och ministerrådet har i dag tisdag kommit överens om nya regler för när visumfritt resande till EU kan dras in. Brott mot mänskliga rättigheter, hybridhot och så kallade "gyllene pass" blir nya grunder för att kunna stoppa visumfritt resande.
– Reformerade visumregler ger EU ett uppgraderat verktyg för att hantera geopolitiska situationer och nya hot, sade den socialdemokratiske slovenen Matjaž Nemec som lett förhandlingarna för EU-parlamentet i ett uttalande.
Överenskommelsen gör det också möjligt att specifikt rikta in sig på regeringstjänstemän från länder som bryter mot reglerna. I dag har medborgare från 61 länder rätt att resa visumfritt till Schengenområdet för kortare vistelser.
Europeisk polisinsats stänger ner långlivad drogmarknad på darknet
Polismyndigheter från sex länder, inklusive Sverige, har stängt ner "Archetyp Market", den längst existerande drogmarknaden på darknet, enligt Europol. Insatsen genomfördes mellan 11 och 13 juni med omkring 300 poliser.
– Med denna nedstängning har vi slagit ut en av de längst fungerande drogmarknaderna på darknet och skurit av en viktig försörjningslinje för några av världens farligaste substanser, sade Jean-Philippe Lecouffe, Europols biträdande operativa chef, i ett uttalande.
Marknaden hade 600 000 användare och omsatte minst 250 miljoner euro under sina fem år. Administratören, en 30-årig tysk, greps i Barcelona och tillgångar värda 7,8 miljoner euro beslagtogs.
Ukraina, hav och säkerhet i fokus för parlamentet
Inför nästa veckas möte för Europaparlamentet i Strasbourg lyfter Karin Karlsbro (L) och Isabella Lövin (MP) frågor om Ukraina, havsmiljö och säkerhet. Även nya regler om barnskydd och djurvälfärd ska behandlas.
Ylva Johansson blir EU:s sändebud för ukrainska flyktingar
Ylva Johansson (S) utses till EU:s särskilda sändebud för ukrainare på flykt inom EU från nästa tisdag, enligt TT/Aftonbladet. Den tidigare EU-kommissionären ska arbeta med att skapa förutsättningar för ukrainare att återvända när det är möjligt, men också med möjligheter för dem som vill stanna i EU.
– Det är inte hållbart i längden. Ukraina vill gärna att fler ska återvända. Då är frågan när man kan återvända, vart och på vilka sätt, säger Johansson.
Cirka 4,5 miljoner ukrainare befinner sig i EU på tillfälligt massflyktsdirektiv, som föreslås förlängas med ytterligare ett år.
EU förlänger skyddet för ukrainska flyktingar till 2027
EU:s medlemsländer har i dag enhälligt ställt sig bakom kommissionens förslag att förlänga det tillfälliga skyddet för över 4 miljoner ukrainska flyktingar till 4 mars 2027. Skyddet skulle ursprungligen löpa ut i mars 2026.
Medlemsländerna diskuterar även en strategi för utfasning av skyddet när fred uppnås. Det tillfälliga skyddet ger flyktingar rätt till uppehållstillstånd, arbete, bostad, sjukvård och utbildning utan individuell asylprövning.
EU fastställer nya prioriteringar för brottsbekämpning
Medlemsländerna i ministerrådet fastställde i dag fredag EU:s prioriteringar för bekämpning av grov och organiserad brottslighet för perioden 2026-2029, enligt Europeiska unionens råd. De sju prioriterade områdena omfattar kriminella nätverk, cyberbrott, narkotikahandel, människosmuggling, vapenbrott, miljöbrott samt ekonomisk och finansiell brottslighet.
Insatserna genomförs inom ramen för Empact, EU:s samarbetsplattform för brottsbekämpning som samordnar medlemsländer och internationella aktörer. Under 2024 ledde Empact-insatser till över 12 000 gripanden och beslag värda 1 miljard euro.
EU inför nya tullar på ryska jordbruksprodukter och gödningsmedel
EU-länderna har i dag torsdag antagit nya tullar på jordbruksprodukter och gödningsmedel från Ryssland och Belarus. Syftet är att minska Rysslands exportintäkter och därmed förmågan att finansiera kriget mot Ukraina.
– Vi minskar ytterligare Rysslands exportintäkter och därmed dess förmåga att finansiera sitt brutala krig, sade Michał Baranowski, polsk bisträdande minister för ekonomisk utveckling i en kommentar.
Tullarna på gödningsmedel införs gradvis över tre år. Förra året utgjorde ryska gödningsmedel 25 procent av EU:s import i sektorn, värt 1,28 miljarder euro. De nya reglerna träder i kraft den 1 juli.
EU-länderna manas genomföra migrationspakt
I en halvtidsöversyn på onsdagen, inför att EU-ländernas nya asyl- och migrationspakt ska förverkligas senast sommaren 2026, konstaterar kommissionen att mer måste göras för att förverkliga den nya politiken.
– Pakten är inte längre bara en lagtext: steg för steg blir den verklighet. Nu måste vi påskynda insatserna, så att genomförandet av pakten prioriteras för det kommande året, sade migrationskommissionär Magnus Brunner i ett uttalande.
EU svartlistar Monaco men lämnar Ryssland därhän
EU-kommissionen har lagt till Monaco på EU-lista över länder som den anser ha hög risk för penningtvätt och finansiering av terrorism, vilket placerar det ultrarika Medelhavsfurstendömet tillsammans med länder som Syrien, Myanmar och Burkina Faso, rapporterar Politico. Kritik riktas mot att Ryssland återigen lämnades utanför listan – som idag upptar 27 länder.
Debatt i andra medier









