Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Protesterna växer mot Slovakiens kulturminister
I Slovakien pågår protester mot att högerpopulisten och kulturministern Martina Šimkovičová avskedat cheferna för landets nationalgalleri och nationella operahus, rapporterar Ekot. Chefen för operahuset avskedas beskylld för att vara "politisk aktivist" och chefen för nationalgalleriet får gå för att inte ha satt upp Slovakiens flagga på nationalgalleriets byggnad. Cheferna anser att avskeden är politiskt motiverade, med syftet att ta kontroll över kulturinstitutionerna.
Förbud mot EU-flagga irriterar kommissionen
Vid lördagens Eurovision i Malmö, som vanns av Schweiz och sågs av 160 miljoner människor, var bara nationella flaggor samt regnbågsflaggan tillåtna i lokalen, inte EU-flaggor, rapporterar Politico. Det har irriterat EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas som varnar för att flaggbeslutet bara hjälpte "Europas fiender" och han sade att han vill ha en förklaring från arrangörerna i EBU:s ledning på måndagen.
– Jag ska prata med dem. Jag kommer inte att låta det här passera obemärkt, sade han.
EU-parlamentet: Höj artisters ersättning
Europaparlamentet tycker att ersättningen för upphovsmännen på musikströmmningstjänster är för låg och vill att EU skapar ett mer rättvist regelverk. I ett uttalande som gjordes under onsdagen fördömde parlamentet bland annat det system som ger upphovsmän lägre inkomster i utbyte mot mer så kallad synlighet på stömmningstjänsterna. De vill även att europeiska verk lyfts fram och att användandet av AI-verktyg görs mer transparent.
En majoritet av de svenska parlamentarikerna höll dock inte med. Även om en stor majoritet av EU-parlamentet röstade för uttalandet så valde de svenska Tidö-partierna och Centerpartiet att rösta nej.
Finska artister kräver: Stoppa Israel i Eurovision
1 300 finländska musiker kräver att landets public serviceföretag Yle sätter press på arrangörerna Europeiska radiounionen – eller bojkottar tävlingen i Malmö i maj, rapporterar Hufvudstadsbladet. Israel bör inte få vara med på grund av krigföringen mot Hamas i Gaza, anser musikerna som vill att Finland annars ska bojkotta tävlingen.
Konstnären tackar nej till EU-inbjudan från SD
Sen Borås kulturhus av säkerhetsskäl stoppat delar av en konstutställning av iranskfödda Sadaf Ahmadi, fick hon en inbjudan av eu-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) att ställa ut i parlamentet. Men Ahmadi tackar nej till Weimers erbjudande och säger att hon helst ställer ut sin konst på platser tänkta för det ändamålet, som är fria från ideologi, rapporterar Ekot.
Lidköping kan bli kulturhuvudstad i EU 2029 – förstudie kostar 1,6 miljoner
Lidköping kan bli EU:s kulturhuvudstad 2029. En förstudie är tänkt att genomföras under hösten för att utreda möjligheterna att göra en ansökan. Men först måste kommunstyrelsen säga ja till att bidra med 800 000 av de sammanlagt 1,6 miljoner kronor som förstudien väntas kosta kommunen, rapporterar Nya Lidköpings-tidningen.
Fler kulturarbetare i EU och Sverige
År 2022 sysselsatte kultursektorn i EU 7,7 miljoner människor – en ökning från 7,4 miljoner personer året innan, rapporterar EU:s statistikbyrå. Andel kulturarbetare motsvarar nästan fyra procent av alla sysselsatta. I Sverige ökade antalet kulturarbetare med 12 procent 2022 till 260 000 personer. Som kulturarbetare räknas bland andra personer som på olika sätt jobbar med musik, böcker, film och foto, design, underhållning och drama, handarbeten, keramik och glas.
Ny kulturkommissionär nominerad
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nominerar Bulgariens Iliana Ivanova som ny kultur-, utbildnings- och ungdomskommissionär efter Mariya Gabriel, enligt ett skriftligt uttalande, rapporterar SvD. Mariya Gabriel lämnade nyligen uppdraget för att i stället ägna sig åt inhemsk politik. Hon är numera vice premiärminister i Bulgarien.
Så mycket fick kulturen från EU förra året
2022 fick svenska EU-projekt med kulturanknytning över 106 miljoner kronor, visar ny statistik från Myndigheten för kulturanalys, som Aftonbladet har läst. Det motsvarar 2,6 procent av de totalt beviljade EU-medlen. Totalt bedömdes 226 svenska projekt ha kulturanknytning 2022. Jämfört med 2021 var det fler svenska projekt med kulturanknytning som beviljades EU-medel, 226 respektive 157, och andelen medel till kulturprojekt ökade mellan 2021 och 2022.
Östlund utan EU-pris
På tisdagen blev det klart att filmen Close av den belgiske regissören Lukas Dhont tog hem i Lux publikpris, som är EU-parlamentets filmpris. Ruben Östlunds Triangle of Sadness var en av de fem finalisterna men gick alltså hem lottlös. Vinnarfilmen utsågs av en kombination av röster från allmänheten samt från EU-parlamentariker.