Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Ceta-avtalet kan avgöras i irländsk folkomröstning
Efter att den irländska högsta domstolen fastslagit att landets föreslagna ratificering av EU:s handelsavtal med Kanada, det så kallade Cetaavtalet, som gällt provisoriskt i EU sedan 2017, är grundlagsstridig står nu den irländska regeringen inför ett val: att hålla en folkomröstning i frågan eller att ändra nationell lagstiftning som kan öppna upp för ett juridiskt gungfly, rapporterar Politico. Internationella handel är en exklusiv EU-fråga men eftersom Ceta-avtalet innehåller mer än så och bland annat ett särskild investeringsskydd blir det upp till enskilda EU-länder att slutligt besluta om avtalet. Det är just investeringsskyddet som lett till en politisk tvist i Irland där kritiker menar att den kan ha en "avkylande effekt" på Irlands förmåga att anta "progressiv lagstiftning". Sveriges riksdag godkände Cetaavtalet 2018.
Debatt: Socialdemokraternas oenighet skapar oreda i handelspolitiken
Den svenska S-ledda regeringen gör ett stort nummer av att vara en av de mest handelsvänliga i EU-samarbetet. Trots detta röstar Socialdemokraterna i Europaparlamentet gång på gång mot den svenska linjen i handelspolitiken. Varför motarbetar Socialdemokraterna i Bryssel sin egen politik? Det saknas ett tydligt ledarskap från handelsminister Anna Hallberg (S).
Cypriotisk ost hotar Kanadaavtal
Som första EU-land beslutade Cyperns parlament med bred majoritet i förra veckan att säga nej till EU-ländernas stora handels- och samarbetsavtal med Kanada, rapporterar Politico. Orsaken enligt cyprioterna är att den grillvänliga hårdosten Halloumis först måste få ett bättre skydd på marknaden mot ostkonkurrenter från Danmark och Storbritannien. Bara hårdost från Cypern bör få säljas som Halloumi i Kanada så att osten får samma märkesskydd som Champagne menar Cypern. EU-kommissionen har tidigare sagt att i sådant fall måste grek- och turkcyprioter, som båda tillverkar Halloumi, bli överens om ett gemensamt system för sanitär övervakning, vilket hittills inte har gått. Enligt Politico är dock sista ordet inte sagt utan parlament kan komma ta ställning på nytt när EU ändrat sig.
Handelsavtal klarade första hindret i Nederländerna – svåraste återstår
Med minimimal marginal – 72 av 141 ledamöter – röstade på tisdagen andra kammaren i det nederländska parlamentet för EU:s handelsavtal med Kanada, kallat Ceta, skriver De Volkskrant. Dock väntas avtalet stöta på större motstånd i första kammaren där endast 32 av de 75 ledamöterna i dag stödjer avtalet. Om EU-avtalet fälls blir det första gången det sker.
Inget stöd för EU:s Kanadaavtal i Nederländerna
Nederländska socialdemokratiska PvdA har dragit tillbaka sitt stöd för EU:s handelsavtal med Kanada, Ceta, rapporterar NOS. Det innebär att det inte finns någon majoritet för att ratificera avtalet i det nederländska överhuset.
Ceta godkänt i Frankrike
Den franska nationalförsamlingen ratificerade på tisdagen EU:s frihandelsavtal med Kanada, Ceta, med siffrorna 266 för och 213 mot. Hittills har 14 av de 28 EU-länderna ratificerat avtalet, däribland Sverige.
EU-domstolen: Investeringsskydd i handelsavtal lagligt
I samband med att EU-länderna skulle godkänna frihandelsavtalet Ceta med Kanada bad Belgien EU-domstolen att utreda huruvida avtalets tvistlösningsmekanism mellan företag och stater är förenligt med EU-rätten. I ett yttrande på tisdagen slår EU-domstolen fast att Ceta inte bryter mot EU-lag. Beskedet innebär att medlemsländerna nu kan fortsätta ratificeringen av handelsavtalet.
Uppåt för exporten till Kanada
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är i Kanada under onsdagen för att utvärdera det gemensamma och färska frihandelsavtalet CETA och diskutera möjligheten att ytterligare förenkla handeln mellan EU och Kanada. Den senaste mätningen visar att exporten från EU till Kanada ökat med sju procent på nio månader jämfört med samma period ett år tidigare.
– Preliminära data visar att det finns mycket att fira. Exporten har gått upp överlag och i många sektorer har vi sett imponerande ökningar, sade Cecilia Malmström i ett skriftligt uttalande.
Italiens vice premiärminister: Vi avvisar EU:s Kanadaavtal
EU:s frihandelsavtal med Kanada, Ceta, måste ratificeras – slutligen godkännas – i alla medlemsländer men när avtalstexten hamnar i det italienska parlamentet kommer ”en majoritet att avvisa det”, enligt Italiens vice premiärminister tillika ledare för populistiska Femstjärnerörelsen, Luigi Di Maio ,på fredagen, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. Han tillade att om någon italiensk tjänsteman försöker försvara avtalet ”kommer de bli av med sitt jobb”.
Oklart om Italiens Ceta-inställning
Italiens lantbruksminister Gian Marco Centinaio har meddelat att landets parlament inte avser ratificera EU:s handelsavtal med Kanada, Ceta. Enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström var det dock på tisdagen oklart huruvida regeringen avser rösta ned avtalet eller bara inte låta det gå till omröstning i parlamentet. Om Ceta röstas ned i Italien upphör handelsavtalet att gälla i hela EU.