Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Fritt fram för tyska cannabisklubbar
Nu blir det lagligt att sälja cannabis på licensierade cannabisklubbar i Tyskland, skriver TT/SvD. Landet blev det tredje i Europa att delvis legalisera cannabis när parlamentet i våras antog en lag som tillåter drogen för eget bruk. Sedan 1 april är det lagligt för vuxna att ha på sig 25 gram cannabis och att odla upp till tre cannabisplantor i sitt hem.
Cannabis legaliseras i Tyskland
Vuxna tyskar får nu inneha 25 gram cannabis för eget bruk på sig. Det är även tillåtet att förvara 50 gram cannabis i hemmet och att ha tre cannabisplantor hemma, rapporterar SVT. Lagen innebär också att man får konsumera cannabis offentligt – så länge man gör det utom synhåll för barn eller i närheten av idrottsanläggningar.
Förslag om droger – het EU-debatt väntar
Legalisera marijuana för medicinskt bruk i hela EU – och satsa på cannabisforskning. Det är två krav som EU-kommissionen i Bryssel lovat att ta en titt på, skriver SvD. Bakom initiativet finns aktivister från hela EU, som en tysk hampaförening, en italiensk demokratirörelse och enskilda, välkända narkotikapolitikdebattörer från Polen, Nederländerna, Irland, Spanien och andra EU-länder.
Dödsfallen kan öka när heroinet sinar i Europa
Afghanistans produktion av vallmo har störtdykt och snart kan heroinbristen i Europa vara ett faktum. Ännu farligare substanser kan komma att ta dess plats.
– Det är en risk att vi kommer ur askan i elden, säger narkotikapolisen Lennart Karlsson, enligt TT/SvD.
Europas hamnar enas mot droghandeln
Europas stora hamnar gör gemensam sak mot knarkmaffian. En allians på EU-nivå ska sprida erfarenheter och kunskaper om smugglarna.
– Vi har ett enormt stort problem, varnar EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson vid allianslanseringen i Antwerpen, enligt SVT.
Syftet är att hamnar och myndigheter ska utbyta viktig information och erfarenheter, om allt från säkerhetssystem till hur man hanterar hot och korruption.
Starkare mandat för EU:s narkotikamyndighet
På tisdagen beslutade EU:s ministerråd om ett nytt mandat för EU:s narkotikamyndighet som innebär att myndigheten ska kunna reagera mer effektivt på de nya hälso- och säkerhetsutmaningar som olaglig narkotika medför. Dels ska myndigheten öka kunskapen om narkotikans negativa effekter inom hela EU, till exempel genom att ta fram hotanalyser och utfärda varningar. Dels ska myndigheten stödja medlemsländerna bättre och bidra till att förbättra situationen på internationell nivå. ”Genom utvecklingen av narkotikamyndighetens arbete kan arbetet mot den organiserade brottsligheten intensifieras”, säger justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande.
Kokain ökar kraftigt i Europa – nu vanligast efter cannabis
Det senaste året beräknas 3,5 miljoner EU-medborgare ha tagit kokain, vilket är 1,2 procent av den vuxna befolkningen, uppger Ekot. I åldersgruppen unga vuxna är andelen 2,2 procent. Effekterna ses bland annat i sjukvården. I Frankrike, ett av länderna där kokainkonsumtionen ökat mest, har antalet sjukhusinläggningar för kokainförgiftning fyrdubblats sen 2010.
Urvattnad legalisering av cannabis i Tyskland
Användning av cannabis ska bli lagligt i Tyskland före årets slut, enligt regeringen som presenterar ett lagförslag som lättar på de gällande lagarna, enligt TT/GP. Lagförslaget är en urvattnad version av det som presenterades i oktober, enligt vilket cannabisförsäljning skulle bli tillåtet till vuxna i hela landet genom licensierade butiker. Enligt det nya lagförslaget som presenterades på onsdagen ska vuxna få inneha små mängder, upp till 25 gram. Det blir dock inte tillåtet att sälja cannabis i butiker i hela landet.
Svenska städer toppar EU:s knarkmätning
EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers drogvanor, skriver TT/GP. De överlägset högsta koncentrationerna av amfetamin fanns i de svenska städer som deltog i undersökningen.
EU: Sverige huvudmål för kokainsmuggling
Sverige hör till huvuddestinationerna i Europa för kokainsmugglare i Sydamerika. Det säger EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson, som nyligen besökt Ecuador och Colombia, enligt TT/Aftonbladet.