Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till Artiklar i ämnet
Fördjupning:

Christofer Fjellner (M)

Senast uppdaterad: 18 juni 2024

Christofer Fjellner gillar de saker med EU som är gratis, som fiskkvoter. Men inte de saker som kostar pengar som att subventionera överdimensionerade fiskeflottor. Han gillar att polacker kommer till Sverige för att jobba och att svenskar tar lågprisflyget runt om i Europa men han ogillar EU:s betalda kulturutbyten.

Riv marknadshindren, montera ner EU:s inre gränser och låt företagen konkurrera fritt. Så ser Fjellners EU-vision ut.

– Jag är genuint orolig för de fyra friheterna. Om vi fortsätter så här tror jag att fri rörlighet av kapital är borta inom fem år, sade han i valrörelsen 2014.

Christofer Fjellner syftade på de olika ekonomiska samarbeten som klubbats i kölvattnet av eurokrisen som inte alla EU-länder är med på, till exempel bankunionen (regler för hur krisande banker ska hjälpas eller monteras ned) och den finansiella transaktionsskatten – båda samarbeten där Sverige hittills valt att stå utanför.

 

Fem frågor

På hösten 2016 ställde Europaportalen fem frågor till alla svenska EU-parlamentariker. Så här svarade Christofer Fjellner:

Vilka frågor arbetar du med i parlamentet under okt-nov 2016?

Frihandelsavtalen med USA och Kanada tar mycket tid i handelsutskottet, liksom frågan om hur vi undviker ett handelskrig med Kina nu när deras status i WTO ändras och EU legalt måste avskaffa en mängd tullar mot Kina, men politiskt knappast klarar av att göra det. I miljöutskottet är jag ansvarig för en skärpning av reglerna för kontrollen av fordon för att förhindra en ny Volkswagenskandal. Men jag kommer även fokusera på EU:s nya regler för hur vi bokför CO2-utsläpp från markanvändning och skog, och hur bördefördelningen mellan medlemsstaterna för utsläppsminskningar ska se ut. De kommer få stor påverkan för Sverige och inte minst på vårt skogs- och jordbruk.

 

Vilket är det bästa beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och varför?

De som bevakar politik fokuserar naturligt mest på de beslut som fattas. Minst lika viktiga är det som aldrig blir verklighet, de beslut som stoppats. Detta är om möjligt är mer relevant i Europaparlamentet. Jag sätter stolthet i att varit med om att stoppa såväl stort som smått, allt ifrån miljöpartiets krav på mentaltester av alla jägare i vapendirektivet till de återkommande försöken från vänstern att sätta käppar i hjulet för frihandelsförhandlingarna med USA.

 

Vilket är det sämsta beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och varför?

Svår fråga. Men ett av de sämsta beslut EU fattat på senare tid är den nya investeringsfonden på 315 miljarder euro. Genom avancerade finansiella upplägg vill man mångdubbla investeringar på ett sätt som kan liknas vid EU-sanktionerade subprimelån – det är ren alkemi. En utvärdering visar dessutom att i stort sett alla projekt som fått stöd av den nya EU-fonden hade blivit av med eller utan stöd. Det är uppenbart att skattepengarna hade gjort större nytta närmare skattebetalarna. Att ge Guy Verhofstadt en central roll i hanteringen av brexit måste också vara ett av de sämsta besluten, eftersom han så kompromisslöst alltid är för mer överstatlighet och att EU:s makt ska öka på alla områden. Även om han inte får en plats vid förhandlingsbordet kommer det knappast göra förhandlingarna med Storbritannien enklare.

 

Vilka av dina vallöften inför EU-valet har hittills infriats?

Jag har aldrig haft vallöften, som en checklista som man kan bocka av. Men jag har som jag lovade fortsatt jobba för mer frihandel, en effektivare miljöpolitik, mindre byråkrati och slöseri med skattebetalarnas pengar. Och även om EU:s handelspolitik inte mår så bra just nu har jag till exempel högst påtagligt bidragit till att få på plats ett antal frihandelsavtal sedan 2014.

 

Vilka frågor ska du fokusera på fram till EU-valet 2019?

Ledtiderna i EU är långa, och därför räknar jag med att fortsätta jobba med frihandelsavtalen med USA och Kanada, och med bland annat klimatpolitiken och skogspolitiken. Jag kommer fortsätta kämpa för mer frihandel, effektivare miljöpolitik och mindre slöseri med skattepengar. För det som är bra med EU är gratis och det som är dåligt är hur dyrt som helst.

Mer fakta

Debatt i andra medier

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Mer fakta

Debatt i andra medier

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret