Soraya Post (FI)
Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Feministiskt initiativs Soraya Post valdes in i Europaparlamentet 2014.
En av hennes hjärtefrågor är att förbättra romernas situation i EU. Hon anser att EU först och främst måste erkänna romernas historia genom att tillsätta en sanningskommission för att utreda förtrycket mot romer. Kommissionen bör även belysa nazisternas utrotning av romer som hon anser glömts bort helt. Post vill även att EU:s byrå för grundläggande rättigheter – som bland arbetar med att kartlägga rasism och främlingsfientlighet i EU-länderna – mer aktivt ska jobba mot antiziganism.
Post vill även inrätta två nya EU-kommissionärsposter, varav den ena ska arbeta med jämställdhet och den andra mot rasism. Detta är dock något som kommissionens ordförande avgör. Hon vill också se tuffare EU-sanktioner mot de EU-länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna.
Fem frågor
På hösten 2016 ställde Europaportalen fem frågor till alla svenska EU-parlamentariker. Så här svarade Soraya Post:
Vilka frågor arbetar du med i parlamentet under okt-nov 2016?
Jag jobbar med mänskliga rättigheter i bred mening som vanligt. Har varit på FN:s generalförsamling i New York med en delegation från Europaparlamentet och pratat bland annat om hbtq-rättigheter med nya generalsekreteraren António Guterres. Jag har också träffat EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans, och ligger på medlemsländernas regeringar för att kommissionen och Europeiska rådet ska driva kampen mot antiziganism och EU införa en minnesdag för Förintelsens romska offer. Jag är också rapportör för PNR-avtalet mellan Mexiko och EU samt skuggrapportör för rapporten om grundläggande rättigheter i samband med det fleråriga finansiella ramverket MFF, men dessa frågor ligger än så länge i startgroparna.
Vilket är det bästa beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och varför?
Att parlamentet antog min resolution om antiziganism - för första gången valde man att benämna hat och fördomar mot romer med det samlingsbegrepp som det romska civilsamhället använder. Resolutionen kräver också en gemensam europeisk minnesdag för Förintelsens romska offer. Det är ett stort steg på vägen mot försoning mellan majoritetssamhället och Europas största och mest förföljda minoritet.
Vilket är det sämsta beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och varför?
Icke-besluten i fråga om migration. En majoritet i parlamentet tycker ju egentligen att vi ska föra en anständig politik mot till exempel flyktingarna från krigets Syrien, men kan eller vågar inte ta striden med mörkerkrafterna och fega regeringar fullt ut. Sverige fick till exempel undantag från omfördelningsmekanismen för att vårt land sägs stå inför en systemkris. Vi har ingen kris i Sverige, vi är bara snåla med vår solidaritet. Vi behöver bli mycket mer offensiva i fråga om asylrätten från parlamentets sida.
Vilka av dina vallöften inför EU-valet har hittills infriats?
Jag har lyckats samla majoritet bakom att prioritera kvinnor, hbtq- och transpersoner i EU:s migrationspolitik. Trots konservativt motstånd fick vi igenom att kvinnliga krigsoffer ska få tillgång till säkra aborter. Jag fick också med mig parlamentet på en kraftfull markering mot antiziganism och en uppmaning till medlemsstaterna att göra mycket mer för romsk inkludering. Alla etablerade politiska grupper i parlamentet har förbundit sig att agera beslutsamt mot antiziganism.
Vilka frågor ska du fokusera på fram till EU-valet 2019?
Samma frågor som tidigare. Mänskliga rättigheter mår inte bra i världen just nu. Vi måste bli många fler som slåss för deras överlevnad. Och jag slutar aldrig kämpa!