Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Ännu en vindkraftsjätte hotar dra sig ur
Nu flaggar även den tyska energijätten RWE för att det inte blir några nya svenska havsbaserade vindkraftparker utan statligt stöd. – Det kommer att behövas ett stödsystem, säger Matilda Machacek, Norden-chef för havsbaserad vindkraft, enligt TT/GP.
MP vill kalla Busch till Näringsutskottet för pausad vindkraft
Miljöpartiet vill att energiminister Ebba Busch kommer till näringsutskottet för att, som de skriver, stå till svars för regeringens hanteringen av utbyggnaden av vindkraft i Sverige, rapporterar Ekot. Detta sedan statliga Vattenfall på måndagen meddelat att de pausar utvecklingen av den havsbaserade vindkraftparken Kriegers flak eftersom regeringen inte, som tidigare, bekostar elledningarna till havs, vilket minskar lönsamheten med havsbaserad vindkraft.
Frustration över sega svenska vindkraftsbeslut
Sverige sticker ut med väldigt utdragna processer för att få bygga ny vindkraft till havs. Ofta pekas försvaret ut som en bromskloss, skriver TT/SvD. Men i andra Natoländer byggs nya snurror i rask takt.
Forskare: Ny kärnkraft långt dyrare än sol och vind
Ny kärnkraft, skulle enligt regeringens billigast kärnkraftalternativ, kosta över 600 miljarder kronor mer fram till år 2050, än ett energisystem med öka energieffektivisering och förnybar energi från sol och vind, enligt en ny rapport av forskare vid Blekinge Tekniska Högskola.
"Slutsatsen blir alltså att vi har stärkt de samhällsekonomiska argumenten för att satsa på effektivisering och förnybart snarare än ny kärnkraft för att möta framtidens ökade elenergianvändning." heter det i rapporten. Till skillnad från kärnkraft skulle förnyelsebar energi var likt ett "självspelande piano" och en säkerhetspolitisk fördel omöjlig för en angripare att slå ut, hävdar forskarna.
Regeringen går vidare med vindkraft till havs
Regeringen går vidare med planerna på två vindkraftsparker till havs, ett projekt kallat ”Västvind” i Västerhavet och ett kallat ”Dyning” i Östersjön, uppger TT/SvD. Regeringen har beslutat att ge länsstyrelserna i Västra Götalands och Östergötlands län i uppdrag att utreda förutsättningarna för parkerna. Dessutom ska Sveriges geologiska undersökning (SGU) utreda möjligheterna att lägga undervattenskablar till anläggningarna. Efter länsstyrelsernas yttrande ska regeringen fatta sitt beslut.
EU-kommissionen om klimatmålen: Utsläppen måste minska snabbare
EU-länderna är på rätt väg mot klimatmålen men minskningen måste tredubblas för att klara 2030-målet. Utsläpp från byggnader, transport och jordbruk pekas ut som problemområden. Samtidigt lägger kommissionen fram en plan för att påskynda utbyggnaden av vindkraft.
För första gången: Vindkraft och kärnkraft jämnstora i februari
Enligt preliminära siffror producerade vindkraften 3 900 gigawattimmar i februari – lika mycket som kärnkraften. Det är första gången de båda kraftslagen i Sverige står för en lika stor andel av produktionen under en månad, uppger Ny Teknik.
Jättesatsningen på vindkraft hotad
Den danska statliga energijätten Ørsted vill satsa hundratals miljarder kronor på vindkraft längs den svenska kusten. Men motstånd från försvaret och tröga tillståndsprocesser riskerar att stoppa satsningen, rapporterar SvD.
Energiministern: Stor potential i Östersjön
Länderna runt Östersjön vill sjufaldiga vindkraften till havs. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) ser en förkortad tillståndsprocess som viktig.
– Potentialen för vindkraften i Östersjön är stor, säger han i samband med tisdagens energitoppmöte i Köpenhamn, enligt TT/GP.
Danmark storsatsar på vindkraft till havs
Danmark vill satsa på att bygga ut vindkraften till havs rejält. I ett utspel aviserar den danska regeringen att det handlar om en femfaldig ökning fram till år 2030, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau/TT/SvD.