Hbtq-frågor
Senast uppdaterad: 3 februari 2023
Hbtq står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. I dessa frågor ligger de politiska besluten i princip hos medlemsländerna själva.
Hbtq står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. I dessa frågor ligger de politiska besluten i princip hos medlemsländerna själva.
18 EU-länder har riktat skarp kritik mot Ungern för landets nya lag som förbjuder offentliga hbtq+-evenemang. Kritiken framfördes under onsdagens informella socialministermöte i Warszawa, enligt Politico. Sverige var ett av de 18 länderna som ställde sig bakom uttalandet.
"Att respektera och skydda mänskliga rättigheter för alla, inklusive hbtq+-personer, är en självklar del av att tillhöra den europeiska familjen", sade ministrarna i ett gemensamt uttalande lett av Belgien, Nederländerna och Luxemburg.
Ungerns parlament godkände grundlagsändringen i måndags vilket ger regeringen rätt att begränsa mötes- och demonstrationsfriheten för bland annat homosexuella och förbjuda prideparader.
Ungerns parlament godkände i går ett grundlagstillägg som förbjuder prideparader och andra hbtqi-evenemang, rapporterar SVT. Enligt lagtexten kan sådana evenemang skada barns "fysiska och moraliska" utveckling.
Lagändringen, som fick mer än två tredjedelars majoritet, ger myndigheter rätt att bötfälla deltagare och använda ansiktsigenkänning för identifiering. Premiärminister Viktor Orbán kallar ändringen en del av sin "påskstädning".
– Det finns inte på kartan att stoppa den starkaste symbolen för vår rörelse, sade pridekommitténs talesperson som planerar att genomföra paraden i juni trots förbudet.
Det ungerska parlamentet har förbjudit Prideparader. Dessutom föreslås att man ska använda digital ansiktsigenkänningsutrustning för att övervaka och avslöja dem som bryter mot förbudet. Nu måste EU vidta kraftfulla åtgärder mot Ungern, skriver Fredrik Saweståhl (M), Tobias Björk (M) och Sophia Ahlin (M).
Ungerns ytterhögerregering under premiärminister Viktor Orbán planerar att ändra landets författning i syfte att kunna stoppa den årliga Pride-paraden på Budapests gator, rapporterar Reuters på torsdagen. Regeringen motiverar det med att man vill skydda "barns hälsa".
Efter att länge ha rankats som sämst i EU för HBTQI-personers rättigheter, står Polen inför en historisk förändring. Under 2025 väntas landets parlament rösta igenom en ny lag som tillåter samkönade partnerskap, rapporterar TV4 Nyheterna. Även om den nya lagen inte ger samma rättigheter som för heterosexuella par, ses den som ett viktigt steg framåt i det traditionellt konservativa landet.
EU-kommissionen och hela 16 medlemsländer möter i dag tisdag Ungern i EU-domstolen för att pröva landets kontroversiella hbtq-lagstiftning, rapporterar Politico. Det är fler länder än vid tidigare rättsfall om rättsstatsprincipen, där tio länder deltog. Lagen från 2021 begränsar enligt klagande parter sexualundervisning, likställer HBTQ-personer med pedofiler, försvårar adoption för samkönade par och begränsar innehåll i media och reklam. Ett vägledande utlåtande från domstolens generaladvokat väntas om tre till fyra månader.
Med den nya EU-kommissionen väntar ett viktigt och fortsatt reformarbete för hbtq-personers rättigheter. Inte minst mot bakgrund av att utvecklingen spretar bland EU:s medlemsländer när det gäller alla människors möjligheter att leva fria och fullgoda liv. Därför får inte den nya hbtq-strategin för 2025 och framåt bli en pappersprodukt. Det skriver Fredrik Saweståhl (M), European Centre-Right LGBT+ Alliance.
Talmannen för det georgiska parlamentet har undertecknat en lag som kraftigt inskränker sexuella och könsminoriteters rättigheter, rapporterar Yle. Georgiens president Salomé Zurabisjvili har vägrat att underteckna lagen, vilket resulterade i att den fördes tillbaka till parlamentet för godkännande. Lagen liknar lagar som Ryssland har infört.
EU-domstolen har i en dom på fredagen slagit fast att när en person byter kön och namn i ett EU-land måste andra EU-länder godkänna detta. Domstolen menar att om ett land vägrar erkänna en sådan ändring, hindrar det personens rätt att fritt bo och röra sig inom EU, skriver TT/GP.
Beslutet kommer från ett fall där en person med både brittiskt och rumänskt medborgarskap blev erkänd som man i Storbritannien. När han sedan ville ändra sitt förnamn, kön och personnummer i Rumänien, sade de rumänska myndigheterna nej.
– Ett medlemslands vägran att erkänna ett lagligt byte av könsidentitet i ett annat medlemsland hindrar rätten att bosätta sig och röra sig fritt, sade domstolen i sitt beslut.
Trots att Storbritannien har lämnat EU, anser domstolen att fallet gäller eftersom ändringarna gjordes när landet fortfarande var medlem.
Trots att det inte längre finns någon EU-kommissionär med ansvar för sociala frågor och arbetsmarknad väntas en rad nya förslag på området. En plan för hur den sociala pelaren ska genomföras, flera nya jämlikhetsstrategier och åtgärder för att stärka yrkeskompetens är några av de initiativ som är i faggorna.