Senast uppdaterad: 30 augusti 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Ledande liberal kräver besked av Tik Tok efter överraskande rumänskt val
Den liberala gruppledaren i Europaparlamentet Valérie Hayer vill att Tik Toks vd ska komma till parlamentet för att förklara plattformens eventuella roll i söndagens rumänska presidentval, rapporterar Politico. Hon med flera misstänker att den okända högerextrema kandidaten Călin Georgescu som fick flest röster i första valomgången hade ett manipulerat Tik Tok-konto som förstärkte hans genomslag på plattformen.
På onsdagen framkom att rumänska myndigheter bett EU-kommission att inleda en formell utredning kring Tik Toks roll i valet och om det bryter mot EU:s regler.
Från Tik Tok avvisar man alla anklagelser om otillbörlig inblandning i presidentvalet.
– Dessa mycket spekulativa rapporter om det rumänska valet är felaktiga och missvisande, sade Tik Toks talesperson Paolo Ganino.
Något valövervakande från OSSE har inte skett i presidentvalet på grund av bristande resurser. Det rumänska presidentvalet avgörs den 8 december.
EU: Internet inget laglöst land
EU-länderna godkände på måndagen för första gången en deklaration till stöd för FN:s ramverk för ansvarsfullt statligt beteende i cyberrymden. Deklarationen pekar ut att skadligt beteende i cyberrymden på flera sätt utgör en stor utmaning och hot mot europeiska samhällen. Cyberrymden är dock inte en laglös domän, heter det. EU kommer därför att fortsätta arbeta med internationella partner för att upprätta en FN-mekanism för att implementera och främja ansvarsfullt statligt beteende i cyberrymden.
Meta får miljardböter av EU för konkurrensbrott
EU-kommissionen har dömt Facebooks moderbolag Meta till böter på 797,7 miljoner euro, cirka 9,2 miljarder kronor, skriver TT/GP. Anledningen är att företaget på ett otillåtet sätt har kopplat sin annonstjänst Marketplace till Facebook, vilket ger Meta fördelar gentemot konkurrenter. Detta är ett av flera fall där stora amerikanska teknikföretag som Google och Amazon har fått höga böter av EU för att de missbrukat sin marknadsledande ställning. Facebook tänker överklaga domen.
EU kräver att Apple stoppar diskriminering av europeiska konsumenter
EU-kommissionen och nationella konsumentmyndigheter har upptäckt att Apple begränsar tillgången till sina digitala tjänster för användare inom EU på ett sätt som kan strida mot unionens regler. Det handlar om App Store, Apple Arcade, Musik, iTunes Store, Böcker och Podcaster. Användare kan bara använda betalningsmetoder från det land där de registrerat sitt Apple-konto och kan inte ladda ner appar från andra EU-länder. De kan heller inte fritt välja vilket lands gränssnitt de vill använda.
– Europeiska konsumenter har samma rättigheter i hela EU, så vi ber Apple ta bort de hinder som geoblockering skapar, sade EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová i ett uttalande.
Apple har nu en månad på sig att svara och föreslå åtgärder. Om företaget inte rättar sig kan nationella myndigheter vidta åtgärder för att säkerställa att reglerna följs.
Apples iPad måste EU-anpassas EU:s nya lag
EU-kommissionen kräver att Apple anpassar sitt operativsystem iPadOS för att följa den nya lagen om digitala marknader, DMA. Efter att iPadOS i april lagts till som en central plattformstjänst måste företaget nu genomföra flera förändringar. Användare ska bland annat kunna välja vilken webbläsare de vill ha som standard på sina paddor. Apple måste också tillåta andra appbutiker än sin egen och se till att tillbehör som hörlurar och pennor fungerar med systemet. Den 1 november lämnade Apple in en rapport som beskriver vilka åtgärder de vidtagit. EU-kommissionen ska nu granska om förändringarna uppfyller lagens krav. Om Apple inte följer reglerna kommer kommissionen att vidta rättsliga åtgärder.
Linkedin får miljardböter av EU
Det sociala nätverket Linkedin, en del av Microsoft-koncernen, har åkt på böter på 310 miljoner euro (motsvarande 3,5 miljarder kronor) för brott mot EU:s regelverk om skydd av personuppgifter, uppger TT/DN. Överträdelserna ska ha begåtts när Linkedin använt privata uppgifter för att till tredje part sälja riktade annonser till användare utan att ha inhämtat medgivande från användarna.
Norge vill införa 15-årsgräns för sociala medier
Norska regeringen vill införa en åldersgräns på 15 år för att få använda sociala medier.
– Det sänder en ganska stark signal, säger statsminister Jonas Gahr Støre.
X slipper stränga EU-krav – inte tillräckligt ”viktig”
X som plattform är inte tillräckligt ”viktig” för att lyda under de strängaste EU-lagarna enligt ett färskt beslut, uppger TT/NyTeknik. X pekades tidigare ut som en plattform som borde omfattas av regelverket, men motsatte sig det med motivering att de inte var tillräckligt "viktiga som port mellan företag och kunder". En utredning inleddes av EU-kommissionen i maj och har nu kommit fram till att X har rätt när de säger att plattformen inte är tillräckligt ”viktig” i avseendet att företag kan nå slutkund.
Uppgörelse dröjer om kritiserade "chat control"
En EU-uppgörelse om det omdiskuterade förslaget mot barnövergrepp på nätet fortsätter att dröja. Än finns ingen majoritet bland medlemsländerna, skriver TT/GP. I Sverige har regeringen sagt ja till det kompromissförslag som tagits fram av Ungern. Oenigheten är dock fortsatt stor i många medlemsländer, inte minst Tyskland. Även om det finns ett starkt stöd för att agera mot övergreppsmaterial anser kritikerna att förslaget innebär en alltför långtgående övervakning av chattar och e-postmeddelanden.
EU vill ha svar om sociala plattformars algoritmer
EU-kommissionen har begärt att få information om vilka parametrar som flera stora sociala plattformar använder i sina rekommendationsalgoritmer. EU vill titta närmare på algoritmernas roll när det handlar om risker med koppling till bland annat val, mental hälsa och skyddet av minderåriga. Det rapporterar Reuters/Omni, som skriver att EU-kommissionen har bett Youtube, Snapchat och Tiktok komma med information på området.