Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
EU planerar stärkt demokratiförsvar
Efter svensk förebild vill EU-kommissionen införa ett nytt demokratiförsvar mot utländska påverkansförsök. EU-stöd ska i högre grad kopplas till att medlemsländerna lever upp till rättsstatens principer.
"Okänd regel” undantar EU-talman att anmäla intressekonflikter
Ett regelundantag för Europaparlamentets talman Roberta Metsola gör att hon, till skillnad för andra ledande Europaparlamentariker, slipper lämna en formell förklaring om möjliga intressekonflikter, som att hennes man Ukko Metsola är en framstående lobbyist för världens näst största kryssningsföretag, rapporterar Politico.
– Det finns ingen anledning till varför talman Metsola [...] ska vara befriad från att lämna in en sådan förklaring, säger Nicholas Aiossa, chef för antikorruptionsorganisationen Transparency International EU.
Enligt Politico är det få av dem som de talat med i parlamentet som känt till undantaget. Tidningen betonar samtidigt att inget tyder på några regelbrott från paret Metsolas sida och Ukko Metsola uppger att han slutade lobbya mot parlamentet när frun blev talman.
Ombudsman kräver öppenhet av EU-kommissionen efter Greklandsträff
Efter att EU-kommissionens ordförande haft enskilda samtal med Greklands premiärminister i dennes hus på Kreta i augusti förra året bad EU-parlamentariker liberalen Sophie in ’t Veld att få ut de EU-dokument som kan ha varit relaterade till besöket.
EU-parlamentarikern noterade att den privata resan kom efter att kommissionen varit "påfallande tyst" i många känsliga politiska frågor som rör Grekland som frågan om pressfrihet och förhållandena runt migrantbåtstragedin som kostade många människor livet, uppgav Politico.
Sedan kommissionen inte lämnat ut några dokument med hänvisning till att inga finns, har Europeiska ombudsmannen tagit sig an fallet. I ett brev till kommissionens ordförande, som blev offentligt på tisdagen, ber ombudsmannen att kommissionen “utan ytterligare dröjsmål” gör en ny undersökning efter handlingar. Om kommissionen inte identifierar något dokument uppmanar ombudsmannen kommissionen att förklara hur det är fallet.
Allt fler vill se dolda EU-dokument
Sedan 2001, när EU-ordförandelandet Sverige drev igenom en offentlighetsprincip i EU, har man kunnat få del av olika EU-dokument. Enligt en rådsrapport på tisdagen finns närmare 500 000 handlingar i ministerrådets register och drygt 70 procent är offentliga och nedladdningsbara. 2023 ökade antalet ansökningar att få se handlingar som inte är offentliga med 35 procent till 3 700. Av dem godkändes cirka 80 procent helt och drygt 10 procent delvis. Avslag på begäran ledde 2023 till överklagan i 40 fall. Tre områden toppade begäran om offentlighet: rättsliga och inrikesfrågor, konkurrenskraft och den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.
Svenska EU-politiker mörkar skattemedel – utnyttjar svaga EU-regler
Flera svenska EU-politiker väljer att utnyttja svaga EU-regler för att dölja vad de gjort med närmare 3,5 miljoner kronor i personliga bidrag, så kallade kontorspengar. Om svenska regler gällt hade politikerna varit strikt redovisningsskyldiga, slår Skatteverket fast.
Franskt förslag vill skärpa korruptionsbekämpningen i EU
Frankrike driver på för ett nytt oberoende organ som ska granska för att förebygga intressekonflikter och mutskandaler i EU.
EU-parlamentet och EU-rådet i fortsatt budgettvist – ”extremt frustrerande”
EU-parlamentet fortsätter vägra ge medlemsländerna i ministerrådet ansvarsfrihet i ett bråk om öppenhet som pågått sedan 2009. Alla svenska EU-parlamentariker instämde i kritiken förutom Sverigedemokraterna som lade ned sina röster.
KD-toppen vill förbjuda bjudresor som han själv åkte på
Den kristdemokratiske EU-parlamentarikern David Lega lät sig bjudas till diktaturen Förenade Arabemiraten – som senare använde resan i propagandasyfte.
Men i somras röstade EU-ledamoten i stället för ett förslag att förbjuda bjudresor.
– Det är jätteviktigt att jag som folkvald kan resa utan att bli misstänkliggjord, säger David Lega till Aftonbladet.
En svensk röstade mot nya antikorruptionsregler i EU-parlamentet
EU-parlamentet röstade på onsdagen för att uppdatera sitt regelverk med tuffare krav på öppenhet och redovisning av sidoinkomster och vilka lobbyister ledamöterna träffar. Åtstramningen kommer efter fjolårets Qatarskandal där flera EU-parlamentariker anklagas för att ha tagit emot mutor för att driva vissa frågor. 505 ledamöter röstade för de nya strängare reglerna, 93 mot och 52 lade ned sina röster. Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för förutom den politiske vilden Peter Lundgren, som till skillnad från SD-ledamöterna, följde majoriteten i sin partigrupp nationalkonservativa ECR och röstade nej.
Tigande höger motsätter sig tuffare öppenhetsregler i EU-parlametet
EU-parlamentet ska strama upp sitt regelverk för att förhindra framtida mutskandaler. Motståndarna är många men knappt någon av dem vill ta debatten.