Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
EU-länder vill göra finansiella data mer tillgängliga
EU-länderna enades på onsdagen om sin ståndpunkt i förhandlingarna om ett nytt regelverk som ska göra det lättare för banker och andra finansföretag att dela kunders data med varandra. Förslaget kallas FIDA och är en del av EU:s arbete med att modernisera den finansiella sektorn.
Målet är att skapa bättre och mer personligt anpassade finansiella tjänster för privatpersoner och mindre företag. Det kan handla om investeringsmöjligheter eller förmånligare lån. Regelverket ska säkerställa att kunderna behåller kontrollen över sina data och skyddas mot orättvis behandling. Innan lagen kan träda i kraft måste EU-parlamentet och medlemsländerna förhandla fram en slutgiltig version som båda parter kan godkänna.
EBA-ordföranden: Slå ihop fler banker i EU
En sammanslagning av mindre banker i EU skulle stärka hela banksystemet i unionen enligt José Manuel Campa, ordföranden förEuropeiska bankmyndigheten EBA,rapporterar Bloomberg.
–Konsolidering i Europa skulle vara en bra strategi för bankerna, sade José Manuel Campa och tillade:
– Vi måste tänka mer på europeiska intressen och på en effektiv marknad snarare än enskilda nationella intressen.
Uttalandet kommer bara dagar efter att Frankrikes president Emmanuel Macron signalerat att han skulle vara öppen för att en stor fransk bank tas över av en EU-rival för att stimulera den djupare finansiella integrationen i EU och därmed motverka en “långsiktig ekonomisk nedgång och irrelevans” gentemot USA och Kina.
Största EU-banken dissar fossilbranschen – blir grön
Franska BNP Paribas, EU:s största bank, har i praktiken upphört med att teckna obligationer för olje- och gasproducenter vilket representerar en av de mest dramatiska vändningarna bort från fossila bränslen bland världens stora finansinstitut,rapporterar Bloomberg. Som bakomliggande orsaker till förändringen anges nya så kalladeESG-regler om miljö och hållbarhet samt en stämningsansökan mot banken från klimataktivister förra året. Samtidigt har BNP fortsatt att växa inom hållbar finansiering och är nu den största garantigivaren för gröna obligationer globalt, enligt data sammanställd av Bloomberg.
Ekonomikommissionär efter nio års långbänk: Vissa EU-länder kan bilda en egen kapitalmarknadsunion
När EU:s finansministrar träffas på tisdagen väntas de åter diskuteraförslaget från 2015 om en kapitalmarknadsunion inom EU, något medlemsländerna hittills inte lyckats komma överens omrapporterar Bloomberg. Syftet med kapitalmarknadsunionen är bland annat att underlätta investeringar och företagens lånemöjligheter i EU. Men om inget händer snart tror EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni att en mindre grupp EU-länder kommer att gå vidare för att tillsammans skapa en kapitalmarknadsunion mellan sig.
– Om konsensus inte nås kommer vissa medlemsländer att gå vidare tillsammans för att hitta mer avancerade lösningar, sade Paolo Gentiloni på måndagen.
EU-toppmötet slog ett slag för kapitalmarknadsunionen
Under andra dagen på veckans informella EU-toppmöte diskuterades Lettarapporten av medlemsländernas stats- och regeringschefer som nu vill se en "ny giv" för den europeiska konkurrenskraften. De uppmanade i sina slutsatser även regeringarna i ministerrådet och kommissionen att bli klara med den så kallade kapitalmarknadsunionen om bland annat ska göra det lättare för företag att hitta finansiering, ett ämne som ska tas vidare på junitoppmöte.
Politico: EU-planer på stärkt konkurrenskraft och bättre fungerande inre marknad
Enligt tidningen Politico, som sett ett utkast till slutsatser för nästa veckas EU-toppmöte, håller EU:s stats- och regeringschefer på att utarbeta planer för att senast i juni 2025 få fram ett nytt europeiskt konkurrenskraftsavtal och en ny strategi för den inre marknaden. Syftet är att “säkra unionens ekonomiska motståndskraft, dess globala konkurrenskraft, dess tekniska ledarskap och dess attraktivitet som affärsplats," heter det i utkastet. Konkret handlar det om att rulla ut ett antal reformer, varav den viktigaste är en fungerande kapitalmarknadsunion för att bland annat underlätta för företagens kapitalförsörjning. Italiens förre premiärminister Enrico Letta väntas också presentera sin utredning om framtiden för inre marknaden.
Fler förslag ska underlätta tillgång till kapital i EU
EU:s kapitalmarknadsunion har bland annat som syfte att göra det lättare för företag att få finansiering till sin verksamhet. I dag torsdag lade EU-kommissionen fram ytterligare lagförslag på området.
”Dagens förslag kommer att göra det lättare för investerare att få tillgång till företags- och handelsuppgifter. Åtgärderna kommer också att uppmuntra långsiktiga investeringar och göra gränsöverskridande försäljning av investeringsfonder enklare och säkrare”, uppger kommissionen i ett uttalande.
EU: Försäkringsbolagen kan snart låna ut mer
Med nya EU-regler väntas försäkringsbolagen, enligt EU-kommissionen, kunna låna ut ytterligare omkring 90 miljarder euro till kapitalmarknaden jämfört med idag. Reglerna ska även göra försäkringsbranschen mer motståndskraftig för framtida ekonomiska kriser och ge försäkringstagarna bättre skydd: Det lovade kommissionen när den på onsdagen lade fram förslaget som närmast ska behandlas av parlamentet och ministerrådet.
– Europa behöver en stark och livskraftig försäkringssektor som kan investera i vår ekonomi och hjälpa oss hantera de risker vi är exponerade för, sade EU-kommissionär Valdis Dombrovskis, i ett uttalande.
Finansministrar diskuterar nya EU-förslag
Arbetet med att få coronafonden formellt godkänd före årsskiftet pågår och EU-ländernas finansministrar diskuterar fonden på ett videomöte på tisdag. De ska även bland annat ha en första diskussion om en handlingsplan för kapitalmarknadsunionen och digitalisering av finanssektorn.
Nystart för kapitalmarknadsunionen
En ny handlingsplan med 16 åtgärder ska enligt kommissionen se till att det blir lättare för företag att få finansiering, att EU blir en säker plats för privatpersoner att spara och investera i och slutligen leda till att EU får en fungerande inre marknad för kapital.
– Hur väl vi lyckas med den ekonomiska återhämtningen kommer helt att bero på hur väl våra kapitalmarknader fungerar och om privatpersoner och företag kan få tillgång till investeringsmöjligheter och den marknadsfinansiering de behöver, sade EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis i ett uttalande på torsdagen.