Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Macron: Stor minskning av franska styrkor i Afrika
Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på måndagen att det kommer att bli en ”avsevärd minskning” av franska styrkors närvaro i Afrika framöver, uppger TT/SVT. Beskedet kan ses mot bakgrund av det stora tillbakadragande som redan gjorts från Mali och Burkina Faso, där franska styrkor i åratal bekämpat militanta jihadister.
EU:s utrikeschef manar till kamp mot rysk desinformation i Afrika
Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell var Europa sen på bollen i det afrikanska informationskriget, uppger Yle. Han säger också att den ryska legoarmén Wagner i Afrika har blivit militärdiktaturernas livvaktsstyrka.
Ryssland knyter tätare band med afrikanska länder
Den ryska invasionen av Ukraina och sanktionerna från länderna i väst har gjort att Ryssland nu söker allt mer stöd hos andra kontinenter däribland Afrika, uppger Ekot. Enligt Philomena Apiko på tankesmedjan European Center For Development i Bryssel utnyttjar Ryssland det vakuum som bildats efter att flera europeiska länder valt att dra tillbaka sina trupper från Afrika.
Gastörstigt Europa blickar mot Afrika
Europa blickar mot Afrika för att lösa energikrisen som uppstått på grund av Rysslands krig i Ukraina, skriver TT/SvD. Där finns stora naturgasreserver – men också brister i infrastrukturen och extremistvåld som försvårar exportmöjligheterna.
EU vill motverka ryskt inflytande i Afrika
EU:s utrikesministrar vill stärka relationen med Afrika – för att inte bli omkörda av Ryssland.
– Vi måste samordna initiativ för att samarbeta med afrikanska partners, eftersom Ryssland använder mat och energi som geopolitiska vapen, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på onsdagen.
Krigseffekten: 20 miljoner i östra Afrika kan hotas av svält
Det ryska kriget i Ukraina och den efterföljande spannmålskris har förvärrat ett redan kritisk läge i stora delar av östra Afrika där miljontals nu hotas av svält under det kommande året. FN varnar för att uppåt 20 miljoner kan hotas av svält i september. Höjda matpriser och brist på spannmål till följd av kriget har lett till att det blivit dyrare och svårare för hjälporganisationer att få ut nödlivsmedel till de hårdast drabbade, rapporterar Ekot.
Danmark vill skicka asylsökande flyktingar till Rwanda
Danska regeringen bekräftar nu att man för samtal med Rwanda om att skicka asylsökande flyktingar dit, rapporterar Ekot. En lag som gör det möjligt att flytta hela den danska asylprocessen till ett annat land antogs av danska Folketinget ifjol, men vilket land danska regeringen hade i åtanke har inte varit klart. Planen är att asylsökande som kommer till danska gränsen omedelbart flygs till Rwanda, där deras asylskäl prövas. Beviljas de asyl är det också i Rwanda, och inte Danmark, de erbjuds att bo. Vad Danmark är beredd att betala Rwanda för tjänsten är inte känt.
Konfliktfrågor olösta efter toppmöte mellan EU och AU
EU och Afrikanska unionen enades på fredagen om de stora linjerna i ett framtida samarbete – men synen på vaccinpatent och energifrågor splittrar fortfarande kontinenterna.
Från svenskt håll drev man på för att afrikanska länder ska ta tillbaka sina medborgare som fått avslag på sin asylansökan.
Flera tunga frågor på Europa-Afrika toppmöte
Idag torsdag inleds toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen i Bryssel. Syftet är att stärka partnerskapet mellan de två kontinenterna och bestämma hur man ska samarbeta framöver.
– Det ligger i vårt intresse att det finns en positiv utveckling i Afrika, säger statsminister Magdalena Andersson.
EU vill knyta Afrika närmare – toppmöte i Bryssel
För första gången på fem år träffas EU och Afrikanska unionen på ett toppmöte för att staka ut kommande samarbeten. Migration och säkerhet, klimat och hälsa står i fokus – men kontinenterna har olika syn på hur man ska samarbeta.