Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Kupp kan förlänga beroende av ryskt uran
Europas stadiga tillgång till kärnbränsle från Niger kan strypas efter kuppen. Det riskerar att öka beroendet av ryskt uran – och försvåra nya EU-sanktioner mot Moskva, rapporterar TT/Aftonbladet. Niger stod för omkring en fjärdedel av EU:s totala import av naturligt uran 2021. Nästan lika mycket importeras från Ryssland. Vid minskade leveranser från Niger lär sanktionsplaner mot ryskt uran sättas på paus, säger Phuc-Vinh Nguyen, energiexpert vid Jacques Delors-institutet i Paris, till TT.
EU fördömde kuppen i Niger – drar in stöd
EU fördömde på lördagen förra veckans militärkupp mot Nigers valda president, Mohamed Bazoum. Som ett sätt att öka trycket mot kuppmakarna att återlämna makten till presidenten stoppar EU sitt ekonomiska budgetstöd och alla säkerhetssamarbeten med omedelbar verkan, heter det i ett uttalande från EU:s utrikeschef Josep Borrell. Niger är en tidigare fransk kolonin och är en stor leverantör av uran till Frankrikes 56 kärnkraftverk. Landet ses som en viktig partner mot militant islamiseringen i grannländerna och är en del i EU:s strategi för att hejda irreguljär migration till EU, rapporterar Politico.
Tyska miljöaktivister kräver att kärnbränslefabrik stängs
Tyska miljöorganisationer kräver, efter att Tyskland stängt av sina sista kärnkraftverk i lördags, också stänger den enda kärnbränslefabriken i landet, den tillverkar kärnbränsle för flera kärnkraftverk i Europa, bland annat med ryskt uran, enligt Ekot.
Tyskland vill ha EU-sanktioner mot ryskt uran
Den tyska regeringen vill att ryskt uran till kärnkraft ska ingå i EU:s nästa sanktionspaket. – Kärnkraftsteknik är ett extremt känsligt område och Ryssland kan här inte längre betraktas som en pålitlig partner, säger den tyske ekonomi- och klimatministern Robert Habeck.
Nu stängs de sista tyska kärnkraftverken
På lördag stänger Tyskland av sina tre kvarvarande kärnkraftreaktorer och landets över drygt 60 år långa kärnkraftsera tar då slut, rapporterar Ekot. Beslutet att lämna kärnkraften fattades av regeringen Merkel 2011 och fram till det senaste årets energiproblem fanns det ett stort stöd för det, men nu diskuteras stängningen intensivt i landet.
Ungern går vidare med ryskt kärnkraftsbygge
Ungern är redo att köpa ännu mer gas från Ryssland och vill också gå vidare med planerna på att låta ryska Rosatom utvidga ett ungerskt kärnkraftverk, uppger Yle.
Trots kriget i Ukraina – Europa beroende av ryskt kärnbränsle
Priset på bränsle till kärnkraftverken har mer än fördubblats efter Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar Ekot. Ryssland är en stor leverantör till Europa av uran och kärnbränsle, och nu finns en oro för att det skulle kunna bli brist på bränsle framöver. Kärnbränsle omfattas inte av sanktioner i nuläget, men om det skulle förändras, eller om Ryssland skulle sluta leverera till Europa skulle priserna kunna stiga ännu mer. De svenska kärnkraftverken avslutade sina inköp av bränsle från Ryssland under förra året, enligt ägarna.
Stöd för kärnkraft rusar – alltjämt minst populära energikällan
Kärnkraftens opinionssiffror har skjutit i höjden de senaste åren. Nästan var tredje svensk är nu mycket positiv till kärnkraft och ungefär lika många vill ha nya reaktorer, enligt senaste Som-undersökningen, skriver TT/SvD. Kärnkraften är fortfarande mindre populär än solkraft, vattenkraft och vindkraft. Men skillnaderna minskar.
För första gången: Vindkraft och kärnkraft jämnstora i februari
Enligt preliminära siffror producerade vindkraften 3 900 gigawattimmar i februari – lika mycket som kärnkraften. Det är första gången de båda kraftslagen i Sverige står för en lika stor andel av produktionen under en månad, uppger Ny Teknik.
Sverige i ny kärnkraftsallians inom EU: ”Ett mycket positivt initiativ”
Inför EU-kommissionens nya förslag om stabila elpriser lanserade Frankrike under tisdagen med stöd av tolv andra EU-länder, bland annat Sverige, en ny informell kärnkraftsallians, rapporterar Ekot. Frankrikes energiminister Agnès Pannier-Runache vill se gemensamma satsningar på forskning och utveckling, men också investeringar i nya anläggningar. ”Det är välkänt vad den svenska ståndpunkten är i den här frågan”, säger Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch.