Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
L vill se ett fördjupat EU-samarbete
Liberalerna vill se ett fördjupat EU-samarbete och kommer att ta strid mot de partier som antingen vill begränsa EU:s makt eller bara ”stå still”. Det säger partiledaren Johan Pehrson när partiet presenterar sin EU-valskampanj, skriver TT/Aftonbladet. Att Sverige ska ansluta till euron, en gemensam europeisk polis och ett ihållande stöd till Ukraina är några av partiets viktigaste frågor i valrörelsen.
IAEA: Zaporizjzja ”farligt nära” en olycka
Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja, är ”farligt nära” en olycka, varnar FN:s atomenergiorgan IAEA, enligt Ekot. Den senaste veckan har flera drönarangrepp riktats mot kraftverket. Ukraina och Ryssland anklagar varandra för attackerna, som är de första direkta anfallen mot anläggningen sedan november 2022. Även om reaktorerna är avstängda finns en risk för större olyckor, säger Rafael Grossi, chef för IAEA.
IAEA: "Ganska nära" en kärnkraftsolycka i söndags
FN:s kärnkraftsövervakningsorgan IAEA varnade på måndagen för att det Rysslandsockuperade kraftverket Zaporizjzjia i Ukraina, Europas största kärnkraftverk, kom "ganska nära" en allvarlig olycka på söndagen efter att det attackerades av drönare, rapporterar Bloomberg.
Stöd för ny kärnkraft riskerar att bli dyrt – mer planekonomi än marknadsekonomi
Stödformen med garanterade priser på el är godkänt av EU-kommissionen. Sverige tittar på det. Storbritannien använder det för det problemtyngda kärnkraftsbygget vid Hinkley Point C. Men det riskerar att bli dyrt för svenskarna, enligt en ny rapport, skriver SvD. Kritiken mot systemet där energiföretag skulle vara garanterade att får sälja till ett fast pris är att det liknar planekonomi och inte marknadsekonomi.
– Det blir ungefär som i Kina där staten bestämmer hur mycket kapacitet man ska ha och optimerar vilka anläggningar som ska köras, säger Mats Nilsson docent i miljöekonomi vid Södertörns högskola.
Tjeckien storsatsar på kärnkraft
Istället för att som planerat bygga en ny reaktor vill regeringen nu att fyra nya reaktorer byggs för att säkra landets framtida elbehov, rapporterar Ekot. Två företag, franska EDF och ett koreanskt bolag, ska nu komma in med anbud om att få bygga kärnkraftverken. Enligt planen ska den första nya reaktorn stå klar 2036.
Norge vill förvara radioaktivt avfall vid svenska gränsen
Norge planerar en ny anläggning för radioaktivt avfall, knappt en mil från den svenska gränsen, uppger Ekot. Men förvåningen är stor i Dals-Eds kommun över de norska diskussionerna om ett mellanlager för radioaktivt avfall i grannkommunen Aremark.
Renässans för kärnkraften i Europa – men kritiker pekar på höga kostnader
När EU-kommissionen nästa vecka presenterar klimatmål för år 2040 väntas de små modulära kärnkraftverken, där Frankrike är drivande, ligga bra till, rapporterar svenska Yle. De bygger på en teknologi som man tror blir viktig för att få ner koldioxidutsläppen till 90 procent, vilket anats bli EU:s nya målsättning. Men forskarrapporter visar att kärnkraft kan bli väldigt dyrt jämfört med förnybar energi från sol och vind och energieffektivisering. Kärnkraft har även säkerhetspolitiska risker.
Kärnkraftsavtal på Macrons agenda
Sverige och Frankrike ska teckna ett samarbetsavtal om kärnkraft i samband med president Macrons statsbesök i Stockholm.
– Förhoppningar finns även att teckna avtal om försvarssamarbeten, säger Jan Larsson, vd på Business Sweden, enligt TT/SvD.
Forskare: Ny kärnkraft långt dyrare än sol och vind
Ny kärnkraft, skulle enligt regeringens billigast kärnkraftalternativ, kosta över 600 miljarder kronor mer fram till år 2050, än ett energisystem med öka energieffektivisering och förnybar energi från sol och vind, enligt en ny rapport av forskare vid Blekinge Tekniska Högskola.
"Slutsatsen blir alltså att vi har stärkt de samhällsekonomiska argumenten för att satsa på effektivisering och förnybart snarare än ny kärnkraft för att möta framtidens ökade elenergianvändning." heter det i rapporten. Till skillnad från kärnkraft skulle förnyelsebar energi var likt ett "självspelande piano" och en säkerhetspolitisk fördel omöjlig för en angripare att slå ut, hävdar forskarna.
Stort produktionsfall för kärnkraft i EU
Kärnkraftverken i EU minskade sin elproduktion med närmare 17 procent under 2022 jämfört med året innan vilket ledde till den lägsta produktionen sedan jämförbar statistik infördes 1990, meddelade Eurostat på fredagen. Orsaken är en blandning av reaktorunderhåll och reparationer i Frankrike och nedläggning av kärnkraft i Tyskland och Belgien. Trots nedgången stod de 103 reaktorer som var i drift i 13 EU-länder för över en femtedel av den totala elproduktionen i EU. Frankrike hade flest reaktorer följt av Spanien och Sverige.