Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till Artiklar i ämnet
Fördjupning:

Kristdemokraterna

Senast uppdaterad: 20 mars 2024

Kristdemokraterna gjorde 2019 sitt bästa EU-val med 8,6 procent av rösterna. Partiet har två ledamöter i EU-parlamentet.

I EU-valet lyfte Kristdemokraterna fram fyra frågor:
 

EU ska hålla sig borta från välfärdspolitiken

Nyligen antog EU regler om föräldraförsäkringen, det är en sådan fråga som vi tycker att länderna själva ska besluta om.

EU ska agera för fler jobb

Genom att underlätta för företagande och ekonomiskt utbyte mellan EU-länderna skapar EU jobb och tillväxt. Mer behöver göras. Genom handel med andra delar av världen skapas också fler jobb här. 

EU ska ta krafttag för klimatet

EU behöver leda den gröna omställningen. EU har världens mest ambitiösa system för handel med utsläppsrätter, det behöver fortsätta att utvecklas. Även länder utanför EU behöver övertygas om att ansluta sig.  

EU:s budget ska vara måttfull

EU-kommissionen vill chockhöja Sveriges medlemsavgift och införa EU-skatter. Det tycker vi är fel. Istället borde vi omprioritera i EU-budgeten.

Kristdemokraterna i EU-valet 2014

 

Anders Sellström innehar Kristdemokraternas mandat i Europaparlamentet. Valet 2014 innebar en uppgång för Kristdemokraterna från tidigare 4,7 procent till 5,9 procent. Partiet ingår i Europaparlamentets största partigrupp: konservativa och kristdemokratiska EPP.

KD betonar att EU:s beslutsfattande ska ske enligt subsidiaritetsprincipen, det vill säga på så låg politisk nivå som möjligt. De betonar EU-samarbete kring gränsöverskridande utmaningar som mänskliga rättigheter, organiserad brottslighet, klimatpåverkan och förbättrad handel.

 

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret