Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Europaparlamentet: Stärk arbetsmarknadens parter – mer kollektivavtal
EU har som mål att stärka arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, som en del av en social marknadsekonomi. Men vad görs egentligen rent konkret? Det frågar EU-parlamentet och manar kommissionen och rådet till handling.
Cecilia Malmström lämnar Liberalerna
Den tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström har bekräftat för Dagens Nyheter att hon lämnar Liberalerna. Hon uppger inte något skäl till sitt beslut. Malmström är en i raden av tunga profiler som lämnat partiet den senaste tiden.
Sverigedemokrater stödde inte konvention mot kvinnovåld
EU ska ansluta sig till Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor – det vill EU-parlamentet. – Europa blir bättre, friare och säkrare, sade Arba Kokalari (M), parlamentets rapportör, inför omröstningen. Sverigedemokraterna var det enda svenska parti som inte stödde beslutet.
Sannfinländarna byter EU-grupp
Det finska nationalistiska partiet Sannfinländarna kommer att byta partigrupp i EU-parlamentet. Partiet, som blev näst störst i senaste finländska riksdagsvalet, byter från den nationalistiska ID-gruppen som samlar bland annat franska Nationell samling och italienska Lega till nationalkonservativa ECR-gruppen som domineras av polska regeringspartiet Lag och rättvisa. I ECR sitter även Sverigedemokraterna.
– Detta kommer att ytterligare stärka ECR-gruppen som den främsta Rysslandskritiska rösten i Europaparlamentet. Det kommer dessutom att möjliggöra ett ännu djupare nordiskt samarbete, vilket vi välkomnar, sade EU-parlamentariker Charlie Weimers (SD) i ett uttalande.
EU-förslag: Reparera mera
Kommissionen vill göra det lättare och billigare att låta laga trasiga varor. Samtidigt vill man få bukt med företag som luras med miljömärkningar för att locka kunder.
Tomas Tobé tror på genombrott för ny migrationspolitik i EU
Ett genombrott kan vara på väg i förhandlingarna om ny migrationspolitik i EU, tror Europaparlamentariker Tomas Tobé (M), skriver DN. I parlamentet är dock skepsisen stor från flera håll mot nya inriktningen. Centerns Abir Al-Sahlani, C, kallar dem som driver inriktningen för ”taggtrådshögern”.
EU närmar sig ratificering av Istanbulkonventionen
EU har tagit ett steg mot att slutligen godkänna Istanbulkonventionen mot kvinnovåld. – Ett historiskt kliv för jämställdheten i Europa, säger EU-parlamentariker Arba Kokalari (M).
EU-länderna uppmanas ratificera konvention mot kvinnovåld
När inga rättsliga hinder återstår uppmanas EU-ländernanu ratificera Istanbulkonventionen mot kvinnovåld. – Det är 2023 och fortfarande tas inte dessa grova brott på allvar. Hur länge ska detta pågå, säger Arba Kokalari.
Tionde sanktionspaketet mot Ryssland förbereds
Till årsdagen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina hoppas EU-kommissionen få ett nytt sanktionspaket på plats.
Sveriges och EU:s vägval – överge asylrätten eller agera i solidaritet
Nu förhandlas den migrationspolitik i EU som ska gäller i decennier framöver. Kommer vi att bygga högre murar och urholka asylrätten som det svenska ordförandeskapet vill? Eller kommer vi att välja att agera i solidaritet och bygga en långsiktig hållbar migrationspolitik som garanterar var persons rättighet att söka skydd? Jag vet vilken sida av historien jag vill stå på. Det skriver Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP).