Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Rekordmånga fel när EU-stöd betalades ut
Andelen fel som EU:s revisorer upptäcker när miljarder i stödpengar betalas ut fortsatte att öka 2023 för att nå sin högsta nivå på över ett årtionde.
Roswall måste återkomma – bara tre kandidater passerade första hindret
Tre kandidater till nästa EU-kommission, från Ungern, Nederländerna och Polen, kunde på torsdagen godkännas utan intressekonflikter. Övriga 23, däribland svenska Jessika Roswall (M), kommer att få lämna in kompletterande uppgifter till Europaparlamentets rättsliga utskott, rapporterar Politico.
Frågan om intressekonflikter är den första granskningen i EU-parlamentets process med att godkänna kandidaterna till nästa EU-kommission. Därefter vidtar publika utfrågningar för att parlamentet ska kunna avgöra huruvida kandidaterna är lämpliga för sina uppdrag. Jessika Roswall har föreslagits som ansvarig för miljöfrågor i kommissionen.
Karlsbro leder EU-förhandlingar om miljardstöd till Ukraina
Karin Karlsbro från Liberalerna ska framåt leda arbetet i EU-parlamentet med ekonomiska frågor som rör Ukraina.
Det första stora ärendet handlar om ett förslag från EU-kommissionen där G7-länderna ska låna ut upp till 45 miljarder euro till Ukraina. Pengarna ska betalas tillbaka med hjälp av avkastning från ryska tillgångar som har frysts.
– Vi har pratat om det länge, men det är nu vi på riktigt har möjligheten att låta Ryssland få betala för återuppbyggnaden av Ukraina i stor skala. Det är bråttom att få beslut på plats, och jag kommer att arbeta för en snabb process, sade Karlsbro i ett uttalande.
Roswall i EU-förhör i november
EU-parlamentets utfrågningar av de nominerade till nästa EU-kommission kommer att hållas den 4–12 november, skriver TT/GP. Att svenska Jessika Roswall och de övriga kommissionärerna frågas ut så pass sent innebär att nästa kommission tidigast kan tillträda från den 1 december. Den exakta ordningen för utfrågningarna har ännu inte publicerats.
Fram till dess ska EU-parlamentets rättsliga utskott, med start i dag torsdag, granska alla 26 kommissionärskandidaters ekonomiska intressen för att se om det finns några möjliga intressekonflikter med deras uppdrag som kommissionär. Den 18 oktober väntas granskningarna vara klara.
Svensk-finskt initiativ: Inga fler EU-bidrag utan rättsstatlighet
Inför EU:s nästa flerårsbudget i EU vill Sverige och Finland se skärpta krav på rättsstatlighet för de länder som tar emot EU-pengar. – Det här är grunden för hela EU-samarbetet, sade EU-minister Jessica Rosencrantz inför sitt första ministerrådsmöte i Bryssel.
Ryssland förstör Ukrainas elförsörjning – Borrell vädjar om mer internationellt stöd
Enligt en rapport från Internationella energibyrån kommer Ukraina i vinter sannolikt att sakna 30 procent av elbehovet på grund av Rysslands systematiska förstörelse av landets elförsörjning, rapporterar Reuters.
– Ryssland försöker slå ut Ukrainas energiinfrastruktur inför vintern för att sätta det i kylan och mörkret, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell på måndagen och tillade att Ukrainas västliga allierade behövde ta steget att tillhandahålla Ukraina mer luftvärn.
Sedan Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022 har Ukrainas energisystem varit måltavla och dessa attacker har ökat de senaste veckorna inför vintern.
Svenska EU-politiker vill se mer samarbete mot kriminella
I veckan debatterade EU-parlamentarikerna organiserad brottslighet. Flera svenska ledamöter betonade behovet av starkare lagar, ökat internationellt samarbete och strängare ansvar för digitala plattformar. – Vi måste se till att brott aldrig lönar sig och att brottslingar hamnar där de hör hemma – i fängelse, sade Tomas Tobé.
Sveriges Roswall får ansvar för miljön i nya EU-kommissionen
Ordförande Ursula von der Leyen har lagt fram sitt förslag på hur nästa EU-kommission ska se ut. Listan domineras av högerpolitiker. Sveriges kommissionärskandidat Jessika Roswall föreslås få ansvar för miljö, vattenresiliens och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi.
Klimatet och välfärden kräver ett förändrat EU
Vänsterpartiet arbetar för ett EU som sätter klimatet, välfärden och omsorgen om människors livsvillkor först. Vi behöver bryta oss loss från idén om marknaden som universallösningen på våra samhällsutmaningar. Vi kämpar också för ett EU som står upp mot ockupationsmakter – både i Ukraina och Gaza. Det skriver Europaparlamentarikerna Jonas Sjöstedt (V) och Hanna Gedin (V).
Stäm tyska staten, Rosencrantz!
Sverige och EU-minister Rosencrantz måste agera mot Tysklands nya gränskontroller för att värna EU:s absoluta kärna; den fria rörligheten. Här finns en betydande risk för en dominoeffekt där även övriga stater börjar införa gränskontroller. Även Sverige måste göra sin hemläxa. Det skriver Carl Sträng, Liberala Ungdomsförbundet.