Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Uppgift: 8000 nordkoreanska soldater på väg in i strid mot Ukraina
Så många som 8 000 nordkoreanska soldater befinner sig i Rysslands Kursk-region och förväntas gå in i strid mot Ukraina under de kommande dagarna, meddelade amerikanska myndigheter på torsdagen, rapporterar CNN. USA kommer att tillkännage ytterligare militärt stöd till Ukraina "under de kommande dagarna", sade utrikesminister Antony Blinken.
Sydkorea har haft som princip att inte stötta Ukraina med dödliga vapen, men landets president har öppnat upp för att omvärdera principen beroende på hur Nordkorea påverkar kriget. Något beslut har dock inte fattats ännu, rapporterar SVT.
Svensk teknik skickas till rysk militärindustri
Trots krig och exportförbud har ett svenskt försvarsföretag som tillverkar satellitantenner skickat dem till statliga militärindustrin i Ryssland, via en turkisk vapenhandlare, rapporterar Dagens Arbete. Företaget förnekar all kännedom.
En expert säger att upplägget är klassiskt – om man vill runda sanktioner. Svenska myndigheterna står handfallna men en skärpning av lagstiftningen kan vara på gång.
Bulgariens president kräver utredning om köpta röster – väljarnas förtroende för val i botten
Bulgariens president, partilöse Rumen Radev, uppmanade på torsdagen åklagare och polis att omedelbart reagera på rapporter om valbrott efter söndagens parlamentsval.
– Hur är det möjligt att mängder av exemplen på köpta och manipulerade röster är synliga för alla, men förblir utanför de ansvariga institutionernas uppmärksamhet? sade Radev.
Presidenten krävde information om huruvida borgmästare och kriminella var inblandade i att kontrollera valen i småstäder och romska stadsdelar, där människor är särskilt utsatta för sådant inflytande, rapporterar Euractiv.
En undersökning från Gallup visar att bulgarer, som haft sju nyval sedan 2021 utan att en valvinnare lyckats få ihop en majoritet, har minst förtroende (10%) för val i världen efter Mongoliet (11%) och Libanon där 17 procent av väljarna sade sig ha förtroende för val, rapporterar Bloomberg på fredagen.
Jätteplattformen Temu står inför EU-utredning
EU-kommissionen kommer att inleda en utredning av den kinesiska handelsplattformen Temu på grund av farhågor om att de inte lyckas hindra försäljningen av olagliga produkter online, rapporterar Bloomberg. Om utredningen fäller Temu kan det leda till böter i mångmiljardsklassen för e-handelstjänsten.
Fortsatt svenskt-ungerskt ordkrig om valet i Georgien
Efter att Ungerns premiärminister, högerpopulismen Viktor Orbán, på tisdagen påstått att valet i Georgien i helgen var fritt och demokratiskt, kritiserades han av Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) för att inte representera EU utan möjligen Rysslands intressen.
”Han talar inte för Europas länder, han talar inte för Sverige, han talar möjligen för Ryssland, men han talar inte för oss andra.” sade Kristersson till TT.
Ungern ogillade kritiken och kallade upp Sveriges ambassadör i Budapest för att klaga på statsministerns uttalande.
På torsdagen fortsatte Victor Orbán på temat med att påstå att Kristersson blivit instruerad av Washington att kritisera honom. Kristersson vill inte svara på Orbáns kommentar, men markerar mot honom igen.
– Ungern är just nu ordförandeland i EU. Jag vill markera att han inte talar för oss, och inte för EU, säger han till Ekot.
Georgiens president, landets politiska opposition och internationella valobservatörer menar att lördagens val inte var fritt och demokratiskt och hävdar att olika typer av otillbörlig påverkan av valutgången uppdagats före och under valet.
Kommissionen: Ukraina redo för förhandlingsstart 2025
EU-kommissionen presenterade på onsdagen läget för de tio länderna som vill bli framtida EU-medlemmar. Situationen för dem spretar där Montenegro kommit längst i konkreta förhandlingar medan andra som Georgien rör sig bort från unionen och Turkiet står still sedan 2018.
Efter EU:s första regeringskonferens för Ukraina i juni fortskrider den så kallade analytiska granskningen av regelverket. Under förutsättning att Ukraina uppfyller alla villkor, ser kommissionen fram emot att inleda förhandlingar, “så snart som möjligt 2025”. Beslutet om förhandlingsstart kring de 35 politiska områden som alla kandidatländer måste klara av, tas av medlemsländerna med vetorätt.
EU-hjälp utlovas till katastrofdrabbat Spanien
EU-kommissionen utlovade på onsdagen stöd till Spanien efter att extremväder orsakat stor förödelse och många omkomna människor i Valenciaregionen. “Vi är redo att stödja er med nödutrustning. När det är dags kan vi även hjälpa er med återuppbyggnaden [av det som raserats]” meddelade Ursula von der Leyen.
EU-parlamentarikern om franskt snusförbud: ”Hyckleri”
Frankrikes hälsominister Geneviève Darrieussecq, säger till Le Parisien att man ska införa förbud mot nikotinpåsar, som vitt snus, inom några veckor i Frankrike, rapporterar Ekot. EU-parlamentariker Tomas Tobé (M), säger att det är hyckleri. Samtidigt ser svenskar i Paris inte att snusande är särskilt utbrett.
Ryssland bombade ukrainskt flerfamiljshus – över 30 personer skadade
En elvaårig pojke och minst en till person dödades då ett flerfamiljshus bombades i storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina på onsdagskvällen, rapporterar TT/GP. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fördömer attacken och vänder sig i en vädjan till partnerländer att få använda deras donerade långdistansvapen mot mål långt inne i Ryssland för att försvara sig.
Europaparlamentariker nobbar premiärministerpost
Ledaren för Litauens valvinnande socialdemokrater, Vilija Blinkevičiūtė, bekräftade på onsdagskvällen att hon inte kommer att ta rollen som landets premiärminister efter partiets valseger i söndags, rapporterar Politico.
– Jag har inte kapacitet att vara premiärminister med tanke på min ålder [64 år] och hälsa, sade Blinkevičiūtė. Hon avböjde även platsen som ledamot i Litauens parlament, istället stannar hon kvar i Europaparlamentet där hon suttit sedan 2009.