Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Ökat våld från regimen i Belarus inför riggat val
Belarus har repressionen ökat inför ett fixat val i januari som diktatorn Aleksandr Lukasjenko arrangerar för att legitimera sig som landets president för sjunde gången i rad. Sedan förra valet för fyra år sedan har flera tusen dömts på politisk grund, runt 300 000 har tvingats i exil, rapporterar Ekot. Radion har träffat Leanid Sudalenka, tidigare politisk fånge, som vittnar om hur oppositionella behandlas i landets fängelser.
Tysk högerpopulist utnyttjade politiska fångar under slavliknande förhållanden
En delstatspolitiker i tyska ytterhögerpartiet AFD har utnyttjat politiska fångar i diktaturens Belarus för egen vinning. De har arbetat under slavliknande förhållande på hans lökodling, rapporterar den oberoende belarusiska nyhetssidan Reform.news.
Ukraina uppger nya framsteg i Ryssland – osäkert kring Belarus
Ukrainas styrkor i den ryska Kurskregionen fortsätter ta mark och har det senaste dygnet pressat sig fram två kilometer, uppger Ukrainas försvarschef Oleksandr Syrskyj enligt ukrainska medier, rapporterar SVT. I Kurskregionen växer den ryska befolkningens ilska över bristande stöd efter den ukrainska arméns offensiv, samtidigt som statskontrollerade ryska medier målar upp bilden av det motsatta, rapporterar Ekot.
Samtidigt rapporteras om ryska terrorbombningar av civila mål i miljonstaden Charkiv med flera döda och skadade.
Enligt Ukraina samlas samtidigt belarusiska styrkor tio kilometer norr om den ukrainska gränsen, rapporterar GP.
Nekades asyl i Sverige – uppges ha gripits vid gränsen till Belarus
Enligt uppgifter till Ekot ska en man från diktaturen Belarus som fått avslag på sin asylansökan i Sverige ha gripits vid återkomsten till hemlandet. Migrationsverket har tidigare kritiserats för hur man bedömer riskerna för personer som flytt Belarus av politiska skäl.
Advokaten Stefan Krstic som biträtt flera asylsökande belarusier säger till Ekot att uppgifterna är allvarliga.
– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Sverige som stat har ju ansvar för de man skickar ut ur landet.
Sedan 2020 har repressionen i Belarus nått nya nivåer och enligt människorättsorganisationen Viasna finns över 1300 politiska fångar i belarusiska fängelser.
Ukraina uppmanar Belarus att dra tillbaka trupper
Ukraina uppmanade på söndagen Belarus, som är allierat med Ryssland, att dra tillbaka vad de beskrev som betydande nivåer av belarusiska styrkor och utrustning utplacerade vid deras gemensamma gräns, rapporterar Reuters.
Oppositionella från Belarus nekas asyl i Sverige
Trots en allt hårdare politisk regim i Belarus fortsätter Migrationsverket att neka asyl för belarusiska oppositionella som flytt till Sverige, rapporterar Ekot. I vintras berättade Ekot om Kanstantsin Siarohin som arbetade tillsammans med oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskajas man som nu avtjänar ett långt fängelsestraff i Belarus. Men trots den nära kopplingen till den belarusiska oppositionen har Siarohin med familj nu fått ett andra avslag på sin ansökan om asyl i Sverige.
– Vad ett återvändande till Belarus betyder? 15 års fängelse, minst, säger Kanstantsin Siarohin.
Kina och Belarus stärker sina ekonomisk band
Diktaturen Kina stärker banden till diktaturen Belarus. Kinas premiärminister Li Qiang är på besök i Rysslandsallierade Belarus för att skriva under ett handelsavtal. Belarus ska öka sin export till Kina och Kina ska investera mer i Belarus, enligt en redogörelse från regimen i Minsk, rapporterar TT/GP.
Belarus mullrar mot Ukraina och EU
Belarus upprepade på måndagen att de hade skickat vapen till dess gräns mot Ukraina, en dag efter att diktator Alexander Lukasjenko sade att han hade utplacerat nästan en tredjedel av sitt lands väpnade styrkor till regionen, rapporterar Reuters. Detta har dock inte kunnat bekräftas.
Den polska TV-kanalen TVP World uppger att Alexander Lukasjenko i en intervju i den ryska statliga TV-kanalen Russia 24 sagt att landet inte skulle hindra migranter att ta sig över den belarusiska gränsen in i EU och han gjorde en koppling till sanktionerna mot Belarus.
– De [Västlandet] förebrår mig för det faktum att migranter kommer genom den vitryska gränsen. [Men], ni har lagt en snara runt min hals i form av sanktioner och kräver att jag skyddar Europeiska unionen från inflödet av dessa migranter. Det blir inte så. Låt dem gå vart de vill. De bor inte hos oss. Det här är min policy, sade Lukasjenko.
President Zelenskyj: Målet är att skapa en buffertzon i Ryssland
Ukrainas motinvasion av Ryssland syftar till att skapa en buffertzon mot fienden, enligt president Volodymyr Zelenskyj, rapporterar TT/GP.
– Det är nu vår främsta och övergripande försvarsuppgift att förstöra så mycket som möjligt av rysk stridsförmåga och genomföra så mycket som möjligt inom ramen för motoffensiven. I detta ingår att skapa en buffertzon på angriparens territorium, säger Zelenskyj.
I helgen sprängde Ukraina på kort tid den andra ryska bron över floden Semj i syfte att försvåra för den ryska ockupationsarmén att få materiel, rapporterar Yle, se videobilder här och här. Ryska militärbloggare uppger att Ryssland nu har väldigt begränsade möjligheter att korsa floden Sejm i området.
Efter att tidigare mött Putin i Moskva kommer Indiens premiärminister Narendra Modi att besöka Ukraina i närtid, rapporterar Reuters. Indien har inte tagit ställning i konflikten utan odlar kontakter på båda sidor.
Belarus diktator Aleksander Lukasjenko påstår att Ukraina har stationerat 120 000 soldater vid gränsen, rapporterar Ekot. Som svar ska Belarus, som är allierad med Ryssland, stationerat en tredjedel av sina militära styrkor längs hela landsgränsen, uppger Lukasjenko. Men Ukraina säger att de inte har sett några tecken på belarusiska trupper vid gränsen.
EU-politiker föreslår gränskontroller mot Ungern
I ett öppet brev till EU-kommissionen kräver 67 Europaparlamentariker, däribland Jonas Sjöstedt (V) och Alice Teodorescu Måwe (KD), att EU snabbutreder lämpliga motåtgärder för att förhindra att personer från Ryssland och Belarus, vilka kan utgöra säkerhetsrisker, ska kunna utnyttja nya ungerska visumregler för att lättare ta sig vidare till övriga 28 länder som ingår i det gränslösa Schengensamarbetet. Politikerna menar att det i slutändan kan bli aktuellt att införa gränskontroller mot Ungern om landet behåller de nya reglerna. EU-kommissionär Ylva Johansson har bett Ungern, att senast den 18 augusti, svara på en rad frågor kring de nya visumreglerna.