Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Demokratin i Europa hotas – nu krävs handling
De i måndags beslutade sanktionerna mot Georgien är otillräckliga. EU bör införa regelrätta sanktioner och frysa tillgångar som tillhör personer skyldiga till att demokratin monteras ned i Georgien. Europa kan inte stå tyst när demokratin är under attack. Det skriver Erik Ottoson (M), ordförande i riksdagens EU-nämnd.
Brittiska sanktioner mot georgisk minister
Storbritannien inför sanktioner mot Georgiens inrikesminister Vachtang Gomelauri och fyra andra högt uppsatta tjänstemän, skriver TT/GP. Anledningen är för att man, enligt Storbritannien, kränkt mänskliga rättigheter i Georgien.
Parlamentsledamot ihjälskjuten i utbrytarregionen Abchazien
En ledamot har skjutits ihjäl inne i den ryskkontrollerade georgiska utbrytarregionen Abchaziens parlament, uppger myndigheterna, enligt TT/SvD. Ytterligare en parlamentsledamot skadades i skjutningen, uppger regionens ledare.
EU tar första steg mot sanktioner mot Georgien
EU pausar visumfriheten för georgiska diplomater och topptjänstemän efter våldsamheter mot demonstranter i Tbilisi under höstens parlamentsval. Detta är första steget i en rad möjliga åtgärder mot landet.
– Ett första symboliskt steg, sade EU:s nya utrikeschef Kaja Kallas efter måndagens utrikesministermöte, uppger TT/GP. Hårdare sanktioner mot georgiska politiker är ännu inte aktuella på grund av motstånd från främst Ungern.
Malmer Stenergard: Inför sanktioner mot Georgien
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard stödjer förslaget på att införa sanktioner mot höga politiker och tjänstemän i regeringspartiet Georgisk dröm. – Från Sveriges sida kommer vi att driva på att det ska märkas och kännas om man har bidragit till våld mot demonstranter, sade Malmer Stenergard inför måndagens EU-möte.
Protester efter att en ny georgisk president utsetts
Protesterna fortsätter efter lördagens omstridda val av en ny president i Georgien, skriver TT/GP. Under lördagen valdes för första gången en ny president i Georgien av ett valkollegium i parlamentet, i stället för genom ett val. Oppositionen har fördömt valet som ”illegitimt” och menar att den sittande presidenten, Salomé Zurabisjvili, fortfarande är landets enda legitima ledare.
Georgien på väg att få två konkurrerande presidenter
På lördag väntas Georgien få en ny president i pro-ryska före detta fotbollsspelaren Mikheil Kavelashvili som med det regerande partiet Georgian Dreams stöd ska efterträda den västvänliga presidenten Salome Zourabichvili, rapporterar France 24. För första gången ska presidenten inte utse i direkt och allmänna val utan genom ett valkollegie, där bland annat parlamentet ingår.
Men den sittande presidenten Salome Zurabishvili vägrar att avgå och hon har ställt sig bakom oppositionens anklagelser om valfusk, förklarat det nyvalda parlamentet och regeringen "illegitim" och lovat att sitta kvar tills Georgian Dream anordnar ett nytt parlamentsval.
Det är fortfarande oklart hur regeringen kommer att reagerar på Zurabishvilis vägran att avgå efter att hennes efterträdare invigts den 29 december.
Tusentals demonstrerar i Georgien
Tusentals georgier har samlats i huvudstaden Tbilisi för att för tolfte dagen på raken demonstrera mot landets regering, skriver TT/GP. Aktivisterna har även krävt att höstens val tas om. Georgien gick till urnorna den 26 oktober men resultatet har varken erkänts av EU-parlamentet eller oppositionen, som hävdar valfusk.
EU överväger sanktioner mot Georgien
EU kan komma att vidta nya åtgärder mot Georgien efter att landets polis brutalt slagit ned demonstranter som protesterat mot regeringens tvärvändning att lägga landets EU-ansökan i malpåse. Frågan väntas komma upp vid EU:s utrikesministermöte den 16 december.
Enligt EU har över 400 personer gripits och mer än 300 skadats under två veckors protester för demokrati och närmande till EU. Människorättsorganisationer rapporterar om tortyr och omänsklig behandling av gripna demonstranter, journalister och oppositionsledare.
"Våld är inte svaret på demonstranternas krav för Georgiens demokratiska och europeiska framtid", sade en talesperson för EU:s utrikestjänst på tisdagen och krävde samtidigt att alla gripna omedelbart friges.
Den senaste tidens utveckling har redan lett till att Georgiens EU-ansökan i praktiken stoppats
Analytiker ser risk för ryskt ingripande i Georgien
Demonstrationerna i Georgien är de största på många år, enligt Jakob Hedenskog vid Utrikespolitiska institutet. Han beskriver fyra möjliga scenarier: våldsamt nedslag mot demonstranterna, en osannolik kompromiss, regeringskollaps efter växande protester, eller ryskt ingripande, enligt TT/GP. Regeringspartiet Georgisk dröm anklagas för att vara Moskvatroget.
– Jag har svårt att se att Ryssland stillatigande skulle se på när en regim som kommit att bli så anpassningsbar till Ryssland som den i Georgien störtas, sade Hedenskog. Flera tjänstemän har avgått i protest och landets president vägrar lämna sin post. Den 14 december ska enligt plan en president väljas av ett valkollegium.