Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Irlands premiärminister tror på återförening
Den irländske premiärministern Leo Varadkar, 44 år, tror att republiken Irland och brittiska Nordirland kommer att återförenas under hans livstid, rapporterar Bloomberg.
Facebook får rekordböter för GDPR-brott
Företaget Meta som äger Facebook dömdes på måndagen av irländska myndigheter till böter på 1,2 miljarder euro, närmare 13 miljarder kronor, för att olagligt ha fört över personuppgifter från EU till USA, rapporterar Politico som också publicerar en topplista över bötfällda företag däribland H&M. EU och USA förhandlar ett nytt dataflödesavtal som blir klart i år.
Irländska hälsovarningar för alkohol skapar motreaktion i EU-länder
Irlands planer att kräva hälsovarningsetiketter på flaskor med vin, öl och sprit har fått nio medlemsländer protestera. Landets hälsominister Stephen Donnelly hävdar dock att Irland ledde vägen när det gäller tobaksreglering och kan göra det igen när det gäller alkohol, rapporterar Politico. Bland annat vill man skriva ut att alkoholkonsumtion orsakar leversjukdom, skadar det ofödda barnet och är direkt kopplat till dödlig cancer.
Irland växlar premiärminister
Irland växlar premiärminister från Fianna Fail-partiets Micheál Martin till Fine Gael-partiets Leo Varadkar, i enlighet med det avtal om delat ledarskap som slöts mellan de två center-högerpartierna i samband med valet 2020, skriver TT/GP.
Ceta-avtalet kan avgöras i irländsk folkomröstning
Efter att den irländska högsta domstolen fastslagit att landets föreslagna ratificering av EU:s handelsavtal med Kanada, det så kallade Cetaavtalet, som gällt provisoriskt i EU sedan 2017, är grundlagsstridig står nu den irländska regeringen inför ett val: att hålla en folkomröstning i frågan eller att ändra nationell lagstiftning som kan öppna upp för ett juridiskt gungfly, rapporterar Politico. Internationella handel är en exklusiv EU-fråga men eftersom Ceta-avtalet innehåller mer än så och bland annat ett särskild investeringsskydd blir det upp till enskilda EU-länder att slutligt besluta om avtalet. Det är just investeringsskyddet som lett till en politisk tvist i Irland där kritiker menar att den kan ha en "avkylande effekt" på Irlands förmåga att anta "progressiv lagstiftning". Sveriges riksdag godkände Cetaavtalet 2018.
Nyval väntar Nordirland – men besked dröjer
Nyval väntar Nordirland sedan deadline passerats vid midnatt för parlamentet att hitta en ny talman och utse en ny provinsregering – men inga klara besked har lämnats än, skriver GP/TT. Demokratiska unionistpartiet har blockerat en samlingsregering i protest mot Nordirlandsprotokollet som kom till efter brexit. Unionisterna anser att protokollet försämrar Nordirlands ställning. Syftet med Nordirlandsprotokollet var att se till att förhindra att det uppstår en hård gräns mellan den brittiska landsdelen och EU-medlemmen Irland.
Brittiskt försök att riva upp brexitavtal får stark kritik
Den brittiska regeringen vill på egen hand ändra i delar av brexitavtalet med EU som bland annat reglerar den sköra freden i Nordirland. Om britterna genomför förslaget hotar EU med rättsliga åtgärder. Agerandet fördöms av bland annat Irland, Nordirland och Tyskland. – Jag är mycket bekymrad, säger Jörgen Warborn (M).
Irland tvekar om Nato: ”Kriget ändrar debatten”
Inte bara Finland och Sverige omprövar i skenet av Ukrainakriget sin neutralitetspolitik. Men tongångarna skiljer sig åt i Irland, Österrike, Cypern och Malta – och skillnaden mellan militär och politisk neutralitet flyter ofta ihop, skriver SvD.
Även neutrala Irland diskuterar Natofrågan
Sverige, Finland, Österrike, Malta, Cypern och Irland är de sex EU-medlemmar som inte också är Natomedlemmar. En medlemskapsdiskussion pågår i Finland, Sverige men också i Irland. Där visar opinionsmätningar att befolkningen nu blivit mer positiv till Nato-medlemskap. Något som skulle vara en stor förändring från Irlands mångåriga neutrala ställning, rapporterar Ekot.
EU-länder utvisar ryska spioner
Fyra EU-länder beslutar att utvisa sammanlagt 43 spionmisstänkta ryska diplomater. ”Ett hot mot den nationella säkerheten”, motiverar länderna sina beslut.