Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Zelenskyj i Haag
Efter sitt besök i Finland och mötet med nordiska ledare åkte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på onsdagen vidare till Nederländerna. Han besöker Haag för samtal med premiärminister Rutte och ett besök i Internationella brottmålsdomstolen (ICC), rapporterar Business Insider Nederland.
Demonstranter störde Macrons tal under statsbesök i Nederländerna
Frankrikes president Emmanuel Macron blev avbruten av demonstranter när han höll ett tal i Haag på tisdagen, rapporterar Yle. Macron skulle hålla tal om Europas suveränitet inom ramarna för ett statsbesök i Nederländerna. I Frankrike har många demonstrerat i veckor mot Macrons pensionsreform, och i Haag ropade demonstranterna till Macron om pensionsreformen, klimatförändringen och den franska demokratin.
EU diskuterar nya lån – Nederländerna kritiskt
När medlemsländernas EU-ambassadörer träffas på onsdagens veckomöte väntas de för första gången diskutera ett förslag på en ny EU-fond som ska parerar de negativa konkurrenseffekterna för europeiska företag kopplade till de amerikanska miljösubventionerna i den så kallade IRA-lagen. Diskussionen är en del av förberedelserna inför ett extra EU-toppmöte i Bryssel om två veckor, rapporterar Politico. Till tidningen säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte, en traditionellt allierad till Sverige när det gäller att hålla nere EU:s ekonomiska utgifter, att inga nya EU-pengar borde läggas på bordet.
– Jag menar, inte bidrag och inte ens lån, sade han och pekade på att det fortfarande fanns mycket oanvända pengar i EU:s stora coronaåterhämtningsfond.
Utrikesminister ber om ursäkt för rasism
Nederländernas utrikesminister Wopke Hoekstra ber om ursäkt efter att en rapport slagit fast att det finns utbredd rasism inom landets utrikesdepartement och beskickningar utomlands, skriver TT/SvD. Medarbetare med mörk hudfärg känner sig utstötta och ignorerade. Och även om deras vita kollegor ”normalt” inte fysiskt misshandlar dem, kallas de ”apor” och andra än värre tillmälen.
EU-länder i gräl om Schengen
Kan man komma in i EU med en enkel femhundring till gränsvakten? Nederländernas sågning av Bulgarien väcker ont blod inför torsdagens beslut om utökning av Schengenzonen, uppger TT/Sydsvenskan.
Nederländerna har fördubblat importen av flytande naturgas
Många länder jagar flytande naturgas, LNG, i sina försök att minska sitt beroende av rysk energi. Genom snabba företagsinitiativ och politiska beslut lyckades Nederländerna fördubbla sin LNG-import på bara ett halvår, rapporterar Ekot.
Utsläpp från Nederländerna ska lagras under norskt hav
Ett unikt avtal om att lagra koldioxid från Nederländerna under norskt havsbotten har slutits. Från och med 2025 ska gödselmedelsproducenten Yaras utsläpp från en fabrik i Nederländerna skeppas till Norge. I Norge tar lagringsföretaget Northern Lights emot växthusgaserna och pumpar dem 2600 meter ner under havsbotten, rapporterar Yle. Energiexpert Filip Johansson menar att vi nu börjar få se effekter av de höga priserna på utsläpp inom EU.
Bondeupproret i Nederländerna allt allvarligare
I Nederländerna protesterar bönder mot regeringens klimatåtgärder. Polisfordon har attackerats och polisen har skjutit mot en traktor, rapporterar Yle. Natur- och kväveministerns hem spärrades av för att hindra demonstranterna från att ta sig fram. Regeringens planer på att minska utsläppen har fått bönderna att ta sig ut på gatorna med sina traktorer. Planerna på att minska kväveutsläppen skulle sannolikt leda till att flera gårdar måste avsluta sin verksamhet.
Nederländska hushåll mest beroende av gas i EU
68 procent av hushållens slutliga energianvändning i Nederländerna, såsom uppvärmning, el och matlagning, utgjordes år 2020 av naturgas vilket är den högsta andelen i EU. Det visar statistik från Eurostat. Näst högst gasberoende har ungerska hushåll. Sverige är ett av de EU-länder där gas används i allra minst utsträckning av hushållen: 0,3 procent.
Den största delen av hushållens energianvändning går till uppvärmning av utrymmen: 62,8 procent på EU-nivå
Sverige uppmanar kommissionen till noggrannhet i Polengranskning
EU-ländernas finansministrar väntas i morgon fredag godkänna Polens plan för hur landet avser använda runt 36 miljarder euro ur unionens coronaåterhämtningsfond. Kommissionen höll länge inne med sin rekommendation om att godkänna planen med hänvisning till den bristande rättsstatligheten i Polen. Inför fredagens möte har de fyra EU-länderna Sverige, Denmark, Belgien och Nederländerna undertecknat ett brev som uppmanar kommissionen att ”noggrant” granska att Polen uppfyller de åtgärder landet åtagit sig på rättsstatsområdet innan några pengar delas ut ur fonden, rapporterar Politico.