Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Spanska fackförbund demonstrerade för kortare arbetsvecka
Fackföreningar i Spanien demonstrerade på torsdagen för att pressa fram en överenskommelse om kortare arbetsvecka med arbetsgivarna. Regeringen och facken vill minska arbetstiden med 2,5 timmar från nuvarande 40 timmar per vecka.
– Spanska företag kan mycket väl hantera en allmän minskning av arbetstiden, sade Unai Sordo, ledare för fackförbundet CCCO, till demonstranter i Madrid, enligt Reuters.
Arbetsgivare är oroliga för ökade kostnader. Regeringen erbjuder därför anställningsbidrag till småföretag för att kompensera för kortare arbetstid.
Spanien har en något längre arbetsvecka än EU-snittet, sett till arbetade timmar per vecka under 2023. Arbetsmarknadsminister kommunisten Yolanda Diaz menar att kortare arbetstid ökar produktiviteten.
Liknande åtgärder i Frankrike ledde, enligt Reuters, till högre arbetskostnader och minskad konkurrenskraft.
Spanien höjer målet för grön energi
Den spanska regeringen har uppdaterat sina nationella mål för förnybar energi. 81 procent av landets energi ska vara grön senast år 2030, uppger TT/GP. Enligt den plan Spanien skickat till EU-kommissionen förbinder sig regeringen att minska växthusgaserna med 32 procent jämfört med 1990 års nivåer. Det tidigare nationella målet var att minska utsläppen med 23 procent. Som alla EU-länder har även Spanien EU-mål som ska uppnås när det gäller minskade utsläpp och ökad kolinlagring i skog och mark.
Spanien skickar soldater för att hjälpa Portugal mot bränder
Omfattande bränder härjar i norra halvan av Portugal och överstiger nu 106 000 hektar, rapporterar Euractiv. Många är skadade och även dödsfall har rapporterats de senaste dagarna. Regeringen har utlyst undantagstillstånd och grannlandet Spanien har skickat soldater för att hjälpa till att bekämpa bränderna.
Bråk i Madrid om spansk plan för att stoppa migranter
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez plan för att minska illegal invandring från Afrika kritiseras häftigt av hans vänsterradikala samarbetspartier Podemos och Sumar, skriver DN. Sánchez socialistparti vill dels blockera migrationen mellan Mauretanien och Kanarieöarna, dels börja deportera migranter till hemländerna.
Ungerskt uppköp i Spanien får nej av säkerhetsskäl
Den spanska regeringen har blockerat ett ungerskt konsortiums bud på 600 miljoner euro för tågbolaget Talgo med hänvisning till nationell säkerhet, rapporterar FT. Konsortiet, stödd av premiärminister Viktor Orbán, planerar att vidta rättsliga åtgärder mot Spanien. Beslutet, som anses ovanligt inom EU, motiveras av risker för nationell säkerhet och allmän ordning. Ungerns nära relationer med Ryssland har väckt oro i Madrid.
Allt fler migranter till Kanarieöarna – många ensamma barn
Mer än dubbelt så många migranter från det afrikanska fastlandet har hittills i år anlänt till spanska kanarieöarna, rapporterar Euractiv. Mellan 1 januari och 15 augusti kom 22 304 personer. Ett av de allvarligaste problemen, som myndigheterna på Kanarieöarna för närvarande står inför, är flaskhalsen i mottagandet av minderåriga utan medföljande vuxen, med nära 6 000 barn som för närvarande är inkvarterade, nästan tre gånger kapaciteten i de offentliga förläggningarna.
EU-domstolen dömer åter till vargens fördel
EU-domstolen har i en dom beslutat att vargen inte kan klassas som jaktbar art på regional nivå om dess bevarandestatus inte är gynnsam på nationell nivå. Detta gäller även om vargen inte har strikt skydd i den berörda regionen enligt habitatdirektivet. Domen kom efter att den spanska regionen Kastilien och León tillåtit vargjakt trots att vargen inte har en gynnsam bevarandestatus i Spanien. Domstolen betonade att förvaltningsåtgärder för arter, inklusive jakt, måste syfta till att bibehålla eller återställa en gynnsam bevarandestatus. Beslutet innebär att regionala jaktlagar måste anpassas till nationella och EU-krav för artens skydd. För bara några veckor sedan slog EU-domstolen fast i ett annat fall att vargjaktsförbudet i Österrike alltjämt gäller.
Ingen amnesti för spansk separatist
Spaniens högsta domstol nekar amnesti till den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont som sedan 2017 lever i exil i Belgien efter ett olovligt självständighetsförsök från Spanien, rapporterar TT/GP. Tidigare i år beslutade parlamentet i Madrid att ge amnesti till katalanska separatister, vilket öppnade för bland andra Puigdemont att återvända till Spanien, men så ser inte ut att bli fallet.
Spanska och franska bönder blockerar gränsövergång
Spanska och franska bönder har blockat flera vägar vid gränsen mellan länderna, vilket skapat stora trafikproblem vid gränsen genom Pyrenéerna. Enligt bönderna är syftet med aktionen att protestera mot vad de anser vara orättvis konkurrens från utländska jordbruksprodukter som förs in i EU, skriver Reuters/Finwire.
Spaniens parlament godkänner kontroversiell amnestilag
Parlamentet i Madrid har gett sitt slutgiltiga godkännande till en kontroversiell amnestilag, rapporterar spanska medier, enligt Ekot. Lagen innebär att hundratals katalanska separatister inblandade i ett olovligt självständighetsförsök 2017 ges amnesti.