Senast uppdaterad: 10 januari 2023
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Omfattande avgasfusk med lastbilar i EU – “sparar pengar”
Det sker ett omfattande fusk med lastbilars avgasrening, särskilt nattetid – det visar nya mätningar från CARES. Studien visar också att många bilar och lastbilar fortfarande släpper ut för mycket avgaser, trots hårdare regler. – Resultatet är oroande, säger Åke Sjödin, projektets koordinator.
Försvaga inte skyddet för innovation och forskning
Förslaget till ny läkemedelslagstiftning kommer att få långtgående konsekvenser för europeisk läkemedelsindustrin i allmänhet och svensk dito i synnerhet. Blir det fel riskerar vi driva forskning och innovation från Europa. EU-förslaget att korta ner tiden då företag får behålla sin forskningsdata från åtta till sex år motverkar innovation och forskning och bör styrkas. Det skriver Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker.
Sverige sexa på EU:s fertilitetslista
Sverige låg 2010 på tredje plats i EU vad gäller fertilitet, med 1,98 barn per kvinna. Sedan dess har födandet dalat i Sverige och 2021 låg det på 1,67 barn per kvinna – en sjätte plats i födseligan, rapporterar Eurostat. Kvar i toppen är Frankrike (1,84 barn) följt av nykomlingen Tjeckien vars barnafödande ständigt ökat sedan EU-medlemskapet 2004 från (1,23) till näst högsta nivån 2021 (1,83) precis efter fransyskorna. EU-snittet 2021 var 1,53 barn per kvinna.
Sverige söker inte EU–stöd på miljoner för frukt och grönt – enda landet i EU
Svenska regeringen får kritik för att man inte söker ett EU-stöd på flera miljoner kronor för att ge skolbarn mer grönsaker, frukt och mjölk – ett stöd som finns och som Sverige har rätt till. – Vi är enda landet i EU som inte har anslutit oss till det här och vi vet från studier att barn och ungdomar äter för lite frukt och grönt, säger Marcus Söderlind, ordförande i trädgårdsdelegationen på Lantbrukarnas Riksförbund till Ekot.
Läkemedel ska bli mer tillgängliga och överkomliga i EU
EU-kommissionen lade på onsdagen fram förslag till den mest omfattande ändringen av unionens läkemedelslagstiftning på över två årtionden. Syftet med förslaget är bland annat att göra godkända läkemedel mer tillgängliga till rimliga priser.
– Vi lägger fram förslag så att alla patienter i EU får tillgång till läkemedel i rimlig tid till rimliga priser. Den ändrade lagstiftningen säkerställer att EU förblir attraktivt för investerare och vår läkemedelsindustri ett globalt kraftcentrum för innovation, sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides i ett uttalande.
Samtidigt utfärdar kommissionen en rekommendation för att intensifiera kampen mot antimikrobiell resistens.
Sverige gav relativt minst coronastöd i EU
Sverige var det EU-land som under 2021, jämfört med sitt BNP, lade minst statsstöd för att mildra coronakrisen.
EU vill jaga farliga bakterier i ditt avlopp
Avloppsvatten från större reningsverk i hela Europa bör testas för att hitta bakterier som står emot många slags antibiotika, det föreslår EU-kommissionen, rapporterar Ekot. Enligt förslaget behöver fler länder en bättre övervakning av hur resistensen breder ut sig i miljön.
Rapport: Utan invandrare riskerar tysk omsorg kollaps
Tysklands hälso- och äldreomsorg är beroende av invandrade arbetstagare, enligt experter. Euractiv rapporterar att 690 000 anställda inom sektorn är födda i ett annat land. Störst andel utlandsfödda anställda, 25 procent, finns i äldreomsorgen. Totalt jobbar 4,2 miljoner personer med hälso- och äldreomsorg i Tyskland. "Utan invandrad personal på alla nivåer i hälsosystemet … skulle det tyska hälsosystemet stå inför en kollaps", hävdar det tyska expertrådet för integration och migration i en rapport.
Sverige hade lägsta överdödligheten under coronapandemin i EU
I inget annat EU-land ökade antalet dödsfall så lite som i Sverige under coronaåren 2020-2022. Det visar siffror som SCB/SvD tagit fram.