Sveriges EU-ordförandeskap 2001, 2009 och 2023
Senast uppdaterad: 30 november 2022
Fredrik Reinfeldt och José Manuel Barroso vid EU-toppmötet den 29 oktober 2009.
Fredrik Reinfeldt och José Manuel Barroso vid EU-toppmötet den 29 oktober 2009.
I en rapport från Sieps om erfarenheterna från det svenska EU-ordförandeskapet 2023 punktas slutsatserna upp. Inför nästa svenska EU-ordförandeskap efter 2030, men också för att utveckla det svenska EU-arbetet i allmänhet, betonas vikten av vara tydlig med vad vill, prioritera saker som är viktiga för Sverige och på ett tidigt stadium göra inspel. Regeringen föreslås även utveckla kontakterna med EU-institutionerna och förbättra samspelet med Europaparlamentet och samråden med riksdagen.
Åtal i syfte att tysta journalister har blivit allt vanligare inom EU. EU-parlamentet ställde sig på onsdagen bakom kommissionens lagförslag om att skydda medier från grundlösa rättegångar. Det bäddar för konflikt i förhandlingarna med EU-länderna.
Tunga länder sätter press på Sverige i förhandlingarna om en ny lag för mer skydd av natur, uppger DN. I ett brev till miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kräver bland andra Tyskland, Spanien och Frankrike att den svenska regeringen inte förhalar lagstiftningen.
EU och USA kommer att försöka anpassa sina strategier mot länder som Kina när de på onsdagen möts i Luleå, för ett gemensamt handels- och teknikmöte, rapporterar Bloomberg. Medan USA har drivit på för ett mer konfrontativt uttalande, lyckades flera EU-stater urvattna tidiga versioner av det slutliga uttalandet, och vissa omnämnanden av Kina togs till slut bort.
På onsdag hålls det fjärde mötet mellan EU och USA inom det gemensamma handelspolitiska rådet, TTC, denna gång i Luleå. Flera amerikanska ministrar kommer, däribland utrikesminister Antony Blinken, tillsammans med EU-kommissionärer och näringslivsrepresentanter. Det svenska EU-ordförandeskapet tar emot.
– Det är med stolthet Sverige välkomnar EU och USA till Luleå. Handels- och teknikrådet TTC är ett av de viktigaste forumen för förhandlingar på området där vi jobbar för ett stärkt samarbete mellan EU och USA, säger utrikesminister Tobias Billström i ett uttalande.
Mer än halvvägs in i Sveriges sexmånadersperiod som ordförandeland i EU frågar vi oss: hur har det gått för det svenska ordförandeskapet så här långt? Det skriver gästkrönikör Per Widolf, Industriarbetsgivarna.
Den svenska regeringen kommer inte att ta ställning till EU-kommissionens så kallade Chat control-förslag så länge Sverige är ordförandeland. Det säger justitieministern Gunnar Strömmer (M) till SvD. ”För tidigt att säga var det ska landa”.
Många länder satsar stort på kultur i samband med sitt EU-ordförandeskap. Men inte Sverige.
– Sverige är ett extremt fall, säger Jeremy Lambert vid den ansedda kulturinstitutionen Bozar i Bryssel till SvD. EU-minister Jessika Roswall (M) säger till tidningen att regeringens mål för ordförandeskapet är att det ska fokusera på kärnverksamheten och vara kostnadseffektivt och hållbart.
Den svenska kompromissen till EU-direktivet mot SLAPP som ska förhindra ogrundade förtalsprocesser mot journalister och medier är nu så urvattnad att den inte kommer att ha någon relevans, anser Coalition against SLAPPs in Europe, rapporterade Journalisten för en tid sedan. Lagförslaget väntas antas i juni under det svenska EU-ordförandeskapet.
Den fackliga akademikerorganisationen Saco har fått avslag av regeringskansliet för att använda den svenska EU-ordförandeloggan på onsdagen vid ett seminarium om bolagsskatter i EU. Syftet med mötet enligt Saco är att offentligt diskutera en rapport om bolagsskattens påverkan på Sverige och EU. Möjligheten att använda loggan och noteras i ordförandeskapets lista över möten kräver särskilt tillstånd. De flesta av de närmare hundra listade sidoarrangemangen under våren är organiserade av myndigheter och EU-organ men även läkemedelsföretag och Landsbygdsnätverket finns med. Ett annat möte som fått använda ordförandeskapets logga handlar om homeopati.
– Det är väldigt märkligt att man släpper fram homeopater men inte en diskussion om ett skattedirektiv. Vi har i princip ingen skattedebatt i det här landet och det är olyckligt, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR och mötesmoderator för skattediskussionen. Regeringskansliet vill till Europaportalen inte närmare förklara beslutet.