Senast uppdaterad: 2 december 2022
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Turkiet höjer styrräntan till 30 procent
Turkiets centralbank slår till med ännu en ovanligt stor höjning av styrräntan, med 5 procentenheter till 30 procent, skriver TT/SvD. Beskedet från centralbanken, med chefen Hafize Gaye Erkan, låg i linje med marknadens förväntningar och den turkiska liran tappade höjd efter beskedet.
EU-utskott: Mer pengar behövs
I den pågående halvtidsöversynen av EU:s flerårsbudget för 2021–2027 har EU-parlamentets budgetutskottet i veckan röstat för ett förslag som vill se 10 miljarder euro mer än kommissionens förslag från i somras. Hela EU-parlamentet ska rösta i frågan den 4 oktober. Medlemsländerna väntas inte vara villiga att skjuta till så mycket pengar. Tilläggsbudgeten är till för att klara ökade utgifter som stöd till Ukraina, migration och stigande räntekostnader. Tilläggsbudgeten måste tas med enhällighet bland medlemsländerna efter EU-parlamentets godkännande.
Het strid om posten som chef för ECB:s banktillsyn
Claudia Bush, Tysklands kandidat till posten som chef för Europeiska centralbankens, ECB:s, tillsynsavdelning, frågas i dag onsdag ut av Europaparlamentet. Hon är i dag vice ordförande för Bundesbank och har nominerats av ECB men parlamentarikerna uppges föredra Margarita Delgado, vice ordförande för Bank of Spain, uppger Politico.
EU-domstolen underkänner belgiskt skatteundantag
I en dom på onsdagen slår EU-domstolen fast att Belgiens skatteundantag för företag som ingår i multinationella koncerner, bryter mot EU:s lagstiftning. Samma tolkning gjorde EU-kommissionen 2016, när man bötfällde landet för att ha beviljat olagligt statsstöd. Ända sedan 2005 har Belgien gjort det möjligt för bolag i koncerner att slippa skatt på ”övervinster”. Men i dag förlorade Belgien målet, då inga av landets argument godkändes.
EU-tjänstemän gjorde räd hos tillverkare av hjärtmedicinska produkter
EU-kommissionen gjorde på tisdagen en oanmäld razzia hos ett företag som tillverkar hjärtmedicinsk-tekniska produkter. Detta efter misstankar om att bolaget begått brott mot EU:s konkurrensregler. Myndigheten nämnde dock inget om vad bolaget heter eller i vilket EU-land razzian skedde, skriver Reuters.
Inflationen minskade i EU – betydligt mer i Sverige
Sverige såg den fjärde största inflationsminskningen i EU under augusti månad.
Tre EU-länder inför egna handelshinder mot Ukraina – bryter mot EU-regler
EU-kommissionen tog på fredagen bort de restriktiva åtgärder som infördes i maj mot en rad ukrainska livsmedelsexporter sedan situationen med en snedvriden marknad löst sig. Men Polen, Ungern och Slovakien trotsar EU-beslutet och inför egna spannmålsförbud mot Ukrainsk import, Ungern passar även på att utvidga importförbudet till produkter som tidigare inte varit reglerade. De nationella förbuden, förutom att bryta mot EU:s regler för den inre marknaden, markerar också ett brott i solidariteten med det krigsdrabbade Ukraina, rapporterar Politico. Ukraina lovar att dra de tre EU-länderna inför WTO-domstolen för brott mot internationella handelsregler.
Nytt bottenrekord för svenska kronan
Raset för den svenska kronan fortsätter, rapporterar Ekot. På måndagen nådde den ett nytt bottenrekord mot euron. Nu kostar en euro 11,99 kronor.
ECB höjer styrräntor än en gång
Europeiska centralbanken höjde på torsdagen de tre centrala styrräntorna med ytterligare 0,25 procentenheter, uppger Yle. Orsaken till dagens beslut är att inflationen fortfarande är för snabb.
Pehrsons eurooffensiv nobbas av Kristersson – saknas folkligt stöd för euron
Med kronfallet som argument försöker Liberalerna, som enda riksdagsparti, återigen skapa opinion för att Sverige ska byta valuta till euro. Men L-ledaren Johan Pehrson får ingen draghjälp av statsministern.
– Regeringen kommer inte att driva den frågan, säger Ulf Kristersson (M), rapporterar DN. Han menar att det först krävs ett mycket starkt folkligt stöd för euron innan en förändring i valutafrågan kan bli aktuell.