Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Nationalekonom kritisk till "ekonomisk regering" för EU

10 februari 2010 | Kritik mot Lissabonstrategin

Under Europeiska rådets toppmöte på torsdag kommer ordförande Herman Van Rompuy att förslå att EU-länderna knyter sina ekonomier närmre varandra och skapar en "ekonomisk regering". Syftet är att ta sig ur den finansiella krisen och undvika att det sker igen. Men nationalekonomen Stefan de Vylder är skeptisk till idén.

Det är mot bakgrund av den finansiella krisen och den delvis uddlösa och utgående Lissabonstrategin som Herman Van Rompuy kommer att föreslå för stats- och regeringscheferna i unionen att ländernas ekonomier ska samordnas på EU-nivå. Det menar han i en skrivelse inför toppmötet på torsdag.

EU:s tidigare ekonomiska strategi, den så kallade Lissabonstrategin, saknade incitament och ansvarsutkrävande mekanismer. Dessutom var den alldeles för vagt definierad, menar Van Rompuy. De 24 målen och riktlinjerna i strategin har varit för många. Han vill istället se färre prioriteringar och tydligare fokus. Kärnan i verksamheten skulle utgöras av kommissionen. Experter från den och medlemsländerna skulle se till att målen uppnåddes, enligt Van Rompuy.

Stefan de Vylder, nationalekonom och ekonomisk debattör, är kritisk till idén, men menar att det är förståeligt att planen läggs fram.
– Bättre insyn och kontroll över de enskilda ländernas ekonomier är lockande för de krafter som lägger fram sådana förslag, säger han.

EU har under Lissabonstrategin varit väldigt tillåtande vad gäller medlemsländernas bytesbalanser, det vill säga skillnaden mellan export och import. Man har inte vidtagit åtgärder när länder har haft stora underskott i bytesbalansen och importerat mer än de exporterat. Detta har lett till att det finns stora skillnader inom EU och som nu ger sig till känna. Länder som Grekland och Spanien har drabbats hårdare av krisen än Tyskland och Sverige.
– En gemensam ekonomi skulle kunna undvika att sådana olikheter i bytesbalanserna uppstår, säger Stefan de Vylder.

Frankrike har länge stött en sådan idé och presenterade den mitt under brinnande finanskris i slutet av 2008. Storbritannien och Tyskland fortsätter att vara emot förslaget som de ser som en attack på deras ekonomiska själständighet. Stefan de Vylder tror inte heller att den strategi som Van Rompuy föreslår kommer att kunna lösa något. Han är också tveksam till att förslaget skulle få gehör bland medlemsländerna.
– Jag tror det skulle vara svårt att få medlemsländerna att acceptera en sådan överstatlig kontroll över deras budgetar, säger Stefan de Vylder.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret