Debatt: Fler flyktingar och mer arbetskraft till Europa
Fredrick Federley (C) 9 september 2010 | Aldrig stängda gränserEU måste samordna migrationspolitiken. Vi behöver lagliga vägar in för flyktingar och en generös arbetskraftsinvandringspolitik. Det skriver riksdagsledamot Fredrick Federley,
migrationspolitisk talesperson (C).
De senaste årens migrationspolitiska debatt i Europa har gått i helt fel riktning. Det som har präglat migrationspolitiken, efter den katastrofala attacken mot World Trade Center, har mest kretsat kring terrorism, kontroll och hårdare regleringar. I och med Stockholmsprogrammet har vi i EU förhoppningsvis fått grunden till ett skifte i den europeiska migrationsdebatten.
Att fortsätta att samordna migrationspolitiken inom EU-sfären får aldrig innebära att liberalt sinnade länder som Sverige ska dra ner på sina ambitioner. Snarast måste det innebära att det läggs en rättslig grund som stater kan ställas till svars inför om de inte följer de grundläggande kraven om rätt till asyl och värdigt mottagande. Enskilda länder som uppenbart och på flagrant sätt bryter mot gällande internationell rätt och migrationskonventioner måste också kunna ställas till svars för detta inför den samlade unionen och dess rättsvårdande instanser.
Vi kan se stora utmaningar i södra Europa men de får aldrig mötas med försök till stängda gränser eller att helt sonika vända på båtarna vid gränserna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill därför ta bort gränssamarbetet och lägga ned samordningen av migrationspolitiken i stället för att se det som chansen till att föra in fler svenska perspektiv till fler länder i EU-familjen.
Om vi inte väljer att gemensamt forma framtidens migrationspolitik så avhänder vi oss möjligheten att påverka i riktning mot rättstrygghet och öppenhet i hela Europa. Det vore allra minst rätt mot migranterna som skulle se hur Europa utom Sverige slöt sig mot omvärlden.
En nyckel till att komma vidare och få ordning på EU:s migrationspolitik är att få lagliga vägar in i unionen för flyktingar. Säkerligen finns det inga enkla lösningar på denna fråga men vi måste med öppenhet pröva olika lösningar för att inte EU ska bli det fort Europa som vänstern gärna vill kalla EU.
Vi behöver också ändra fokuset från den beklagliga kontroll- och begränsningslinjen till att se vilken välbehövd resurs tillskottet av människor till Europa faktiskt är. Vi står inför demografiska utmaningar som vi inte är kapabla att lösa själva. Ska vi behålla vårt ekonomiska välstånd och vår ställning som en ledande del i världens handel behöver vi människor som kan vara med och fortsätta bygga våra länder och vår union även fast vi blir alt äldre.
Ytterligare en grundläggande utmaning för EU är att få ordning på vägarna in i unionen. Oerhört många människor vill komma till EU för att jobba. Samtidigt ser EU, tyvärr, med skepsis på detta. Diskussionen om ett blåkort för kvalificerad arbetskrafts möjlighet att komma till EU för att jobba är ett steg på vägen men det är alldeles för svagt. Det finns ingen anledning till att begränsa arbetskraftsinvandringen till att bara röra specialkompetenser och akademiker.
Inom unionen har vi, och kommer framgent, att ha alla typer av jobb och all arbetskraft är därför välbehövlig. Grunden för vårt välstånd är arbetade människor och därför är varje arbetande människa en oerhört viktig del i ett livskraftigt Europa. Därför måste debatten styras om så att vi får den att handla om den tillgång varje människa är i stället för det eviga tjatet om kostnader och belastningar.
Med tydlig rättsgrund och möjlighet till ansvarsutkrävande kommer vi långt. Därtill behöver vi lagliga vägar in för flyktingar och en bred arbetskraftsinvandringspolitik. Men lika väl är det rimligt att unionens alla länder ökar sin andel av kvotflyktingar så att vi får vi kan hjälpa fler av dem som av UNCHR har bedömts befinna sig i de värsta situationerna kan erbjudas trygghet och en ny framtid i Europa. Tog samtliga länder samma ansvar som Sverige så handlar det om tiotusentals fler personer som årligen skulle kunna lämna den djupaste misär och få chansen till ett nytt liv.
EU har nu en gyllene möjlighet. Låt den inte grusas av främlingsfientlighet, inskränkthet och rädsla. Arbetet måste fokusera på grundläggande rättigheter och vägar in i EU. Med en alliansseger 19 september tar vi ett steg mot ett öppnare Europa.
Fredrick Federley
Migrationspolitisk talesperson (C)