Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: Vi vill skapa Europas mänskligaste migrationspolitik

Kalle Larsson (V) 10 september 2010 | Ordnad arbetskraftsinvandring

Vi rödgröna har presenterat vår gemensamma asyl- och migrationspolitik som kommer att genomföras vid en valseger. Det vi hittills har sett av regeringspolitiken är snarare ett moderatstyrt stöd för murbygget runt ett slutet Europa än den humana politik Fredrick Federley drömmer om. Det skriver riksdagsledamot Kalle Larsson (V) i replik till Fredrick Federley (C).

Fredrick Federley (C) skrev i går på Europaportalen om hur han vill att den europeiska migrationspolitiken skall utvecklas. Federley ger uttryck för en positiv syn på migration och varnar för ett slutet Europa på ett sätt som det är lätt att instämma i. Problemet, för Fredrick Federley, är bara att han och Centerpartiet i det närmaste helt saknar inflytande över högerregeringens migrationspolitik och att hans ord därmed faller till marken.

Låt mig vara tydlig. Det finns förstås också skillnader bland de rödgröna partierna beträffande hur den svenska och europeiska migrationspolitiken bör se ut. Vi i Vänsterpartiet är de allra skarpaste kritikerna av alla mot byggandet av Fästning Europa med en allt hårdare flyktingpolitik. Vi driver fortfarande kravet på en flyktingamnesti trots Socialdmokraternas motstånd. Och vi ändrar oss inte i vår EU-kritik och ger inte upp våra egna politiska krav för att vi kompromissar oss fram till en gemensam politik med S och MP. Men skillnaden mellan oss rödgröna och högerpartierna är att vi nu har presenterat en gemensam rödgrön migrationspolitik som vi avser genomföra när vi vunnit valet. Inget liknande finns från regeringspartierna.

I det jag här skriver företräder jag alltså inte bara mitt eget vänsterparti, utan hela den rödgröna oppostionen. Vi rödgröna kommer att vidga utlänningslagen så att fler som flyr från väpnad konflikt, fler kvinnor, HBT-personer och barn får skydd och vi kommer att se över hela processordningen och göra den mer rättssäker. Vi välkomnar gemensamt arbetskraftsinvandring så länge det sker med ordning och reda på arbetsmarknaden och inte urholkar asylrätten. Dessa och en rad andra klara besked om en migrationspolitik som kommer att bli Europas i särklass mest mänskliga har vi gemensamt presenterat. Dessutom är det uppenbart och glädjande att den gemensamma rödgröna migrationspolitiken helt gör upp med det slutna Europa och ställer krav på en helt ny europeisk migrationspolitik.

I och med Lissabonfördraget ska EU utveckla en gemensam asyl- och invandringspolitik. Den ska bestå av enhetliga regler snarare än minimiregler genom ordinarie lagstiftningsförfarande. Det är viktigt att den fortsatta harmoniseringsprocessen, snarare än hittills, innebär förbättringar angående skydd och mottagande av flyktingar inom EU. Systemet med miniminivåer kan snarast sägas ha inneburit en dragning nedåt rättssäkerhetsmässig och humanitärt. Detta tillsammans med den betydligt hårdare gränskontrollen längs EU:s yttergränser riskerar att pressa människor att ta allt större risker för att försöka ta sig hit och tvingar människor i händerna på människosmugglare. Vi vill skapa lagliga vägar för människor att komma till EU för att söka asyl.

En rödgrön regering kommer att aktivt arbeta för ett förbättrat flyktingmottagande i alla EU-länder. Bland annat tar alltför få EU-länder sitt ansvar för att ta emot flyktingar för vidarebosättning (kvotflyktingar). Sverige ska fortsätta vara ett föredöme för andra EU-länder på detta område men måste påverka EU att bättre svara upp mot att ge skydd åt de människor i UNHCR:s flyktingläger.

Vi anser vidare att EU-kommissionens förslag till förtydligande av Dublinförordningen är ett bra initiativ. Sverige bör därför driva på för att kommissionens förslag till förändringar om dels möjligheten till familjeåterförening, dels den utökade möjligheten till offentligt biträde, dels att begäran att överföringar enligt Dublinförordningen tillfälligt ska kunna upphöra ska införas i Dublinförordningen. När det gäller det sistnämnda är det vidare viktigt att möjligheten till undantag inte missbrukas för att undvika nödvändiga förbättringar i nationell lagstiftning för att garantera rättssäkerhet och goda mottagningsförhållanden.

Sverige ska tydligt motverka en restriktiv utveckling av den gemensamma flyktingpolitiken inom EU och för att politiken skall ändra inriktning för att värna asylrätten.

En rödgrön regering ska:

  •  Se till att Sverige inom EU verkar för att värna asylrätten och motverkar en restriktiv utveckling av den gemensamma flyktingpolitiken
  • Verka för att verksamheten i EU:s gränsövervakningbyrå Frontex granskas och förändras på ett djupgående sätt så att både asylrätten och skyldigheten att bistå skeppsbrutna och rädda liv ingår som uttrycklig del av dess mandat och så att UNHCR ges förutsättningar att medverka vid Frontex samtliga operationer. Sverige ska inte delta i sådan Frontexverksamhet som riskerar att kränka asylrätten.
  • Utreda hur en procedur för utfärdande av asylvisum vid svensk beskickning kan utformas som ett komplement till det traditionella sättet att söka asyl.
  • Verka för ett enklare och mindre restriktivt regelverk när det gäller besöksvisum och säkerställa att personer från länder från vilka det tidigare funnits en s.k. avhoppsrisk, eller där det utbrutit konflikter under handläggningsförfarandet, inte ska ha sämre möjligheter än andra att beviljas inresa i Sverige.
  • Verka för att fler EU-länder tar emot personer för vidarebosättning utan att rätten och möjligheterna att söka asyl på andra vägar inskränks.
  • Verka för att utveckla Dublinsamarbetet så att överföringar inte ska ske till EU-länder som inte kan garantera rättssäkerheten eller godtagbara och tillräckliga mottagningsförhållanden till dess att dessa förhållanden förbättrats.

Nu är handsken kastad. Vi rödgröna har presenterat vår gemensamma politik som kommer att genomföras vid en valseger. Var står högerregeringen? Det vi hittills har sett är snarare ett moderatstyrt stöd för murbygget runt ett slutet Europa än den humana politik Fredrick Federley drömmer om. Vill Fredrick Federley verkligen se en utveckling i den riktning han beskriver borde han kanske till och med överväga att rösta rödgrönt själv.

Kalle Larsson, flyktingpolitisk talesman för Vänsterpartiet

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret