Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utbildningskommissionär, den ungerske nationalkonservative Tibor Navracsics.

EU-kunskap ska stärka arbetsmarknaden

BRYSSEL 18 januari 2018 | Nya utbildningsförslag

Efter höstens sociala EU-toppmöte i Göteborg lanserar kommissionen nya förslag för livslångt lärande. Kommissionen vill även få unga att känna sig som  européer.

Vid det informella EU-toppmötet i Göteborg i november enades medlemsländernas stats- och regeringschefer om en social pelare med riktlinjer och rekommendationer på områden som arbetsmarknad och välfärd. På onsdagen lanserade EU-kommissionen tre nya förslag om livslångt lärande och utbildning som en konsekvens av mötet.

– Jag är mycket glad att utbildningens roll för att bygga EU:s framtid är högt på den politiska agendan, sade EU:s utbildningskommissionär Tibor Navracsics.

Onsdagens paket innehåller bland annat rekommendationer till medlemsländerna om att stärka livslångt lärande för en föränderlig arbetsmarknad, satsa på bredband i skolor och att stärka IT-kunskaper. Enligt kommissionen väntas nio av tio jobb i framtiden kräva digitala färdigheter samtidigt som nära hälften, 44 procent, av EU:s invånare saknar grundläggande kunskaper om nätet.

Kommissionen vill även fostra entreprenörskap.

– Jag rekommenderar medlemsländerna att se till att alla elever får minst en erfarenhet av entreprenörskap innan de lämnar obligatorisk utbildning, sade Navracsics som även vill se till att fler lär sig koda program och att fler tjejer intresserar sig för naturvetenskap och IT-kunskap.

Mer EU-kunskap

Ett av förslagen går även ut på att utbilda om EU och andra medlemsländer i syfte att motverka populism, främlingsfientlighet och fake news. men även att lära sig mer om EU och andra medlemsländer.

– [Förslaget] fokuserar på att se till att folk förstår och håller sig till våra gemensamma värderingar. Det innehåller steg mot att hjälpa unga lära känna varandra över gränserna och uppleva hur det känns att vara europé, sade utbildningskommissionären.

Utbildning hör till de frågor där EU har lite inflytande och dagens paket innehåller bara rekommendationer och uppmaningar till medlemsländerna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret