Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungern riskerar att bli än mer isolerad i EU om den sittande premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz vinner i söndagens parlamentsval, tror Perle Petit på tankesmedjan European Policy Centre.

Expert: Ungerska valet – mellan demokrati och autokrati

BRYSSEL 1 april 2022

Hur påverkar valet i Ungern EU? Europaportalen ställde tre frågor till Perle Petit, expert på val och demokrati på tankesmedjan European Policy Centre i Bryssels inför söndagens parlamentsval.

Perle Petit är politisk analytiker på tankesmedjan European Policy Centre och har bland annat val, demokrati och auktoritära regimer som specialområde. Här ger hon sin analys av det ungerska valet och av Viktor Orbáns Ungern i ett EU-sammanhang. I den senaste valprognosen publicerad i Politico leder regeringspartiet Fidesz mot oppositionsalliansen Förenade för Ungern inför söndagen val.  

Hur viktigt är det här valet för EU?

Valet är av stor betydelse eftersom Ungern är det första landet i EU med en autokratisk regering och detta val kommer att avgöra om Ungern kommer att glida ytterligare in i auktoritarism eller om det finns en chans att det kan återgå till mer demokratiska ideal. Oppositionskandidaten Péter Márki-Zay representerar en mer EU-vänlig partner med planer på att laga förhållandet mellan Ungern och EU och ta tillbaka de illiberala ändringar som regeringen har gjort i den ungerska konstitutionen.

Valet är också viktigt eftersom en förlust för oppositionen skulle öka Fidesz möjligheter att vinna även nästa val. Vi ser ett fenomen i valautokratier i andra världsdelar där förlusten av en trovärdig opposition under ett allmänt val ofta kan leda till ett tillslag mot oppositionspartiernas friheter före nästa val, vilket leder till en ytterligare försämring av rättigheterna i landet – vilket vi redan sett inslag av i Ungern. 

Hur har Ungern under Viktor Orbáns 12-åriga ledarskap påverkat EU-samarbetet?

Enligt min åsikt har EU accepterat Ungern som den illiberala stat som Orbán föreställde sig i sitt tal 2014. Orbán är ett etablerad ansikte inom EU:s politiska landskap. Han har blivit en galjonsfigur för missnöje i EU, huvudmannen för de "mindre demokratiska" ledarna i EU. Medan andra kommer och går förblir han orubblig i denna roll. 

Orbáns regeringstid har väckt frågan vid vilken tidpunkt EU kommer att reagera på länder som aktivt struntar i kraven på EU-medlemskap, det vill säga respekt för rättsstatsprincipen? När det gäller Ungern har EU försökt skjuta upp stora beslut så mycket det kan, och intagit en försiktig roll istället för att agera. Nationella politiker är högljudda när det gäller frågor som rättsstatsprincipen i Ungern, men ett samlat nedslag på EU-nivå har ännu inte ägt rum.

Orbáns fortsatta acceptans inom EU har visat på ett svårlöst problem – vad händer om ett medlemsland inte längre är demokratiskt? Min farhåga är att en seger kommer att uppmuntra Orbán att stå emot EU:s gemensamma värderingar och ståndpunkter ännu oftare, med liten eller ingen rädsla för straffliga följder från EU.

Vad kan vi förvänta oss av Ungern i EU efter valet? 

Trots en stark start av oppositionskoalitionen tror jag tyvärr att det ryska kriget mot Ukraina allvarligt har undergrävt möjligheten till en seger för oppositionsalliansen Förenade för Ungern.

Här är några stora frågor att koll på beroende på valutgången:

Ökad isolering eller in i EU-värmen?

Ett omval kan innebära att Orbán ser ett ännu mindre behov av att anpassa sig till EU:s demokratiska principer eftersom Ungern alltmer existerar bekvämt i unionens utkant. När Ungerns falska vän Polen intar en mer samarbetsvillig linje när det gäller EU:s reaktion på Rysslands aggression, är Ungern på väg att förlora sin främsta EU-allierade. Om däremot Márki-Zay blir vald kan vi dock förvänta oss det motsatta, då han flera gånger har talat om att återgå till närmare relationer med EU. 

Konflikter om flyktingar – oavsett valutgång

Detta kommer vara en fråga oavsett vem som vinner eftersom även Márki-Zay förespråkar sådana migrantfientliga åsikter. 

Vind i ryggen för Orbán om rättsstatsprincipen och EU:s värderingar?

Som den första folkvalda autokraten i EU skulle Orbán vid en seger få signalen att hans form av "illiberal demokrati" – det vill säga valautokrati – är accepterad i unionen. Orbán kommer dessutom att ha en stärkt position vid EU-bordet på grund av att han tar emot ukrainska flyktingar. 

Ökat förtryck av hbtqi-personer – eller upprivna anti-homolagar?

Den folkomröstning (om att förbjuda information om hbtqi-frågor i information riktad till barn) som är planerad till samma dag som valet visar på Fidesz fortsatta aggression mot hbtqi-personer. Det finns ingen anledning att det kommer att upphöra efter valet. Även om Márki-Zay har liknande kristen-konservativa värderingar som den sittande makten har han fördömt Fidesz attacker mot denna grupp och sagt att han kommer att ändra på anti-hbtqi-lagstiftningen när han väl är vid makten.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret